En skärgårdsvecka – dag 5 – Lidö och hemresa

Lördagen den 18 juli blev finalen på vår skärgårdsresa och skärgårdsvecka. Vi började dagen med frukosten på värdshuset i vanlig ordning, sedan packa ihop i stugan för att checka ut till klockan 10:00. Ja vi kom att lämna stugan innan dess faktiskt. Jag och Niclas som hade mindre rullväskor kom att ställa dem i ett rum på värdshuset, tills dess att vi skulle lämna ön på eftermiddagen.


Romina är passagerarbåten som kör mellan Räfsnäs och Fejan, och just till Fejan hade vi beställt påstigning för en tur på eftermiddagen, när vi då skulle lämna Lidö.


Första avskedet blev när Kim stack iväg med Nord-Sydlinjens fartyg Sunnan strax före 10 på förmiddagen, för att sedan byta till buss i Furusund för vidare och lite snabbare resa hemåt. Kim skulle ut till sitt landställe på eftermiddagen, och behövde sticka lite före Niclas och mig. Det var mycket trevliga dagar vi hade ihop.


Det kom dock att fortsätta att vara en trio då jag och Niclas fick sällskap av en bekant, Stefan, från en lokaltrafiksförening, som kom med Rex på dess tur till Arholma. Tillsammans gick vi sedan bort mot Kanonberget, där jag hade varit med Kim under fredagen. Lidö har sin historia militärt och kvar på ön står en kanon med läge mot nordväst.


Här var det ju i alla fall lite skogsaktig omgivning.


Många fjärilar syntes på Lidö, vilket var kul att se. 🙂


Även denna dag sågs Sjöbris passera mot Arholma.


Vi tog en stunds paus uppe vid kanonen och njöt av den storslagna utsikten. Bland såg man bort mot ett annat naturreservat, Idö, dit man kan åka med Sjögull eller Sjöbris direkt från Stockholm. Tar förvisso ca 4 timmar till denna nordliga del av Stockholms skärgård. Slutbryggan för snabbåtarna är Arholma, som ligger inte särskilt långt norr om Idö. Från vårt ställe på Kanonberget så såg vi på avstånd båken på Arholma.

Efter en promenad tillbaka till öns mer centrala platser, så tog jag och Niclas en fika på caféet Oasen, sa sedan hej då till Stefan, hämtade ut bagaget från värdshuset och gick slutligen ner till bryggan för att invänta Romina mot Fejan.


Ny design på de tryckta tidtabellerna, eller de som är i PDF-form numera. Tryckta tidtabeller finns bara på bryggorna eller i Skärgårdsboken som ges ut av Skärgårdens Trafikantförening. I övrigt om man ska söka sin skärgårdsresa med Waxholmsbolaget så är det internet som gäller, reseplanerare eller PDF-tidtabeller.


Strax efter 15:00 kom Romina in till bryggan, och vi tackade Lidö för denna gång.


Framme på Fejan där vi kom att göra ett båtbyte från Romina till Sjöbris.


Stockholmsbåten Sjöbris på väg. Inte många resenärer ombord från denna del av skärgården, men senare betydligt längre söderut kom hon faktiskt att bli fullsatt. Ja fullsatt utifrån läget med Covid-19 och dess begränsningar i kapacitet på fartygen.


Från Fejan kom båten att köra via Rödlöga, och därmed blev det lite passage över vida fjärdar. Vind i seglen var det denna lördag.


Fyren Hundskärsknuv strax väster om Rödlöga.


Lite mer Rödlögamiljö.


Fortsätter på temat ytterskärgård för just den här lördagen den 18 juli så hade s/s Blidösund varit på en lusttur ut till Björkskärs skärgård, en bit öster om Möja, med passagerare från bryggor på Ljusterö och Björnhuvud, Österåker. Här på bilden hade man lämnat av passagerna till Ljusterö och det blev ett riktigt kärt möte med Sjöbris en bit utanför


Passar bra att denna skärgårdsresa får avslutas med ett vackert motiv.


Gåshaga brygga där vi debarkerade/steg av Sjöbris, och jag kom att vara på hemmaplan igen…Niclas gjorde mig sällskap på ön då vi tog spårvagn och buss, och på busslinje 206 vid Lidingö Centrum skiljdes vi åt då jag kom att gå av bussen och promenera hemåt via Coop Skeppet. Sommarens långa skärgårdsresa var därmed avslutad, och nog hade vi tur med vädret under denna skärgårdsvecka.

Har ni missat någon del så finns länk här nedan till de olika delarna, det var en underbar vecka.

En skärgårdsvecka – dag 1 – Fjärdlång

En skärgårdsvecka – dag 2 – Fjärdlång

En skärgårdsvecka – dag 3 – Nord-Sydlinjen

En skärgårdsvecka – dag 3 – Lidö

En skärgårdsvecka – dag 4 – Lidö och en utflykt

Härnäst på bloggen så kommer det att handla om en resa till Abisko nationalpark.

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.