En skärgårdsvecka – dag 3 – Nord-Sydlinjen

När den tredje dagen på resan inleddes så var det dags att börja packa ihop och förbereda för en lång transportdag. Nu skulle vi växla del av skärgården – från södra till norra. Med den så kallade Nord-Sydlinjen kom vi att resa från Fjärdlång upp till Lidö – med ett uppehåll på Sandhamn.


Jag tog en promenad ner till bryggan i morgonljuset och hämtade upp en bagagevagn. Soligt och fint väder kom denna torsdag att erbjuda.


Så här såg stugan Svanen ut.


Skärgårdskänslan blev total när denna havsörn kom svävande över ön en stund.


Från en stor fågel till en mindre fågel nere vid strandkanten. En sädesärla vid klipporna norr om bryggan. Vi väntade in båten Symfoni på Waxholmsbolagets Nord-Sydlinje mot Sandhamn.


Underbar vy.


Så kommer då Symfoni in mot Fjärdlångs brygga vid 11-tiden.


En trivsam båt är Symfoni. Den är denna sommar inhyrd för trafik på Nord-Sydlinjen, annars är den numera stationerad i Norrbotten och skärgården kring Luleå och Haparanda, och ägs sedan fem år tillbaka av Laponia Rederi AB.

För övrigt så ägdes den under ca tio år av Klart Skepp Marinteknik AB och hade då hemmahamn i Stocksund, där i samma koncern även skolan Marina Läroverket ingår. Förutom charterverksamhet så användes Symfoni åtminstone vid ett tillfälle per år för gymnasieverksamheten och då i samband med studenten, då fick de firande fick åka en tur som inkluderade lunch ombord för att sedan göra utspringet på Stocksunds hamnplan.


Seskarö ligger sydväst om Haparanda och är alltså hemmahamn för Symfoni.


I Kymmendösund möttes den ståtliga Waxholm III på sin Tusen Öars kryssning, som ändå gått av stapeln denna sommar – om än med inte fullt lika många trafikdagar som normalt. Det är ju en svår sommar när turismen är högst begränsad, men kul att se Waxholm III där nere i södra skärgården även denna sommarsäsong.


Den vackra silhuetten av Dalarö.


På avstånd ute på Jungfrufjärden kunde den nya pendelbåten Clara skådas. Men det var som sagt avstånd, och det krävdes maximala 500 mm brännvidd för denna bild. Annars om man vill skåda Clara så är det att kolla längs linje 80 där hon och systerfartygen Maria, Sofia och även elbåten Sjövägen nu utgör en stomme.


Nämdöarkipelagen är vacker att resa igenom.


Godsfärjan Olliver på väg mot Nämdö.


Mellan Söderby på Runmarö och öarna Furuholmen och Långholmen finns ett smalt sund som passeras på vägen mot Sandhamn. Vid Söderby finns denna båtuppläggningsplats.


Så blev det plötsligt ganska mycket båtliv, och det är ju ett tecken på att Sandhamn är runt hörnet, och på bilden är det faktiskt så – en skarp gir åt styrbord och sedan in mot ångbåtsbryggan. Ja tyvärr har ju inte Sandhamn ångbåtstrafik i år då s/s Norrskär ligger upplagd vid Strömkajen. Norrskär som byggdes som Sandhamns Express år 1910. På bilden syns i alla fall m/s Sunnan som kör på den norra delen av Nord-Sydlinjen, och som jag och mitt resesällskap kom att byta till i just Sandhamn. Men två timmars uppehåll kom det att bli innan vidare färd.


Två av fartygen på bilden har trafikerat Luleå skärgård. Förutom Symfoni, som ju gör ett gästinspel i Stockholm, så är det Tärnan närmast i bild som under ett flertal år hade Luleå som hemmahamn – då under namnet Kungsholm. Även båten i mitten, Östan, har sett sig om i Sverige – dock inte i trafik i Norrland utan istället på Västkusten vid Strömstad. Under några år i den främre delen av 1990-talet var den stationerad där under namnet Kostervåg, och i trafik till Kosteröarna bland annat.


På café och restaurangen Ankaret i Sandhamn intogs lunch. Deras specialitet är fisk och skaldjur, och jag tog en varmrökt lax med potatissallad. Där vi satt fanns det lite blommor planterade och bland dem så fanns lite humlor.


Går man igenom den tätbebyggda byn så möts man på flera ställen av vackra rosor.


Cinderella II lämnar Sandhamn akter om sig. Den här vyn med de röda husen på rad är för läcker tycker jag.


Vi lämnade Sandhamn klockan 15:50 med vindbåten Sunnan. Därefter tog vi det ganska lugnt i den främre salongen på nedre däck. På bilden här syns ett gäng röda hus på den stora ön Möja.


Busströmmen vid Finnhamn fritt från båtar i denna bild.


På väg in mot Norrsund på Blidö stävar Skraken, Blidösundsbolagets lite mindre passagerarbåt som trafikerar öarna kring Furusund och ut mot Rödlöga. I Covid-19-tider med starkt begränsad kapacitet på skärgårdsbåtarna så får denna båt inte ta särskilt många.


Tre fartyg inne i Kapellskär, i ett våldsamt motljus… 😉 Regal Star, Finnswan och Patria Seaways är fartygen i ordning från vänster till höger.


Naturhamn i arkipelagen öster om Fejan.


Så kom Rosella ifrån Ålands hav och Mariehamn på Åland.


19:20 var klockan när Sunnan debarkerades vid Lidö brygga. Vi hade nu tvärsat skärgården och kommit upp i Roslagen, och även på denna ö kom vi att bo två nätter.

Fortsättning följer, den här dagen var inte slut än…

Mvh
Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.