En skärgårdsvecka – dag 2 – Fjärdlång

Fortsättning på skärgårdsresan jag gjorde med mina vänner Kim och Niclas i mitten av juli. Nu ännu en del från Fjärdlång.


Vi vaknade till en rätt grå morgon på Fjärdlång. Frukosten åt vi inne i stora villan.


Fjärden utanför Fjärdlångs västsida bär det passande namnet Fjärdlångsfjärden.


På några klippor mittemot bryggan för skärgårdsbåtarna så passade vi på att skåda just ett par skärgårdsbåtar på tidiga förmiddagen. Bland annat den för sommaren inhyrda Symfoni som kör Nord-Sydlinjens södra del mellan Nynäshamn och Sandhamn. Här på väg in mot Fjärdlång. Återkommer i en senare del om just denna båt.


Sedan kom den godsförande vinterbåten Vindöga ifrån Dalarö.


En blåvinge.


Familjen Gräsand.


Blåbär var det gott om i skogen.


Ett fint utsiktsställe att besöka på Fjärdlång är Tysta Klint, belägen på öns nordvästra del Norrön. Till detta Tysta Klint kom vi att gå på förmiddagen, med passage av fårhagar och blåbärsskog på vägen dit.


På denna bild syns torpet på Norrön, som ska gå att hyra. Finns en bastu nere vid vattnet vid en brygga. Under vårarna brukar marken utanför torpet prydas av en del påskliljor. Idylliskt är ordet.


Efter lite soppa till lunch så kom vi därefter att dra oss ut på sjön. En roddbåtstur ut mot arkipelagen vid Fjärdlångs sydvästra del.


Närkontakt med dessa låga skär.


Ytterskärgårdsmiljö med vy mot Rödskär. Vi tänkte slå oss till ro på Vindskär först, men hittade inget lämpligt ställe att förtöja båten vid, så vi fick ro vidare. Eller vi och vi…Det var Niclas som hade styrka och framför allt teknik att föra båten i den riktning man ville ta sig. 😉


Vackert litet smalt sund vid Vindskär, men här gick inte att ro igenom.


Härliga klippformationer.


En ö som vi kom att gå iland på var…Fjärdlång faktiskt. 😉 En yttre del av ön som kallas Klubban.


Men vi tog oss även över till Noreholmen som var en fin ö med klippor på såväl låg nivå som hög nivå.


Inte så långt till Östersjön. Heller inte så långt från Fjärdlång till det gamla fiskeläget och fyrplatsen Huvudskär, som dock inte syns på bilden men som ligger en bra bit ut i havsbandet.


Sommar när den är som bäst.


Vi rundade Noreholmen innan vi styrde tillbaka till ursprungsplatsen för roddbåten i viken innanför trafikbryggan. En halvdag valde vi att hyra den, man kunde även hyra en hel dag.


Efter några timmar ute på sjön så var ändå tiden inne för att gå iland igen, men dessförinnan så hann vi se ett segelfartyg passera på fjärden.


På kvällen kunde man köpa en helikoptertur på några minuter runt Fjärdlång, men vi avstog från det och åt middag i Thielska villan istället. Men en syn och inte minst ett sound av helikoptern fick man i alla fall. Denna onsdag var det lite mer folk i rörelse på ön än tisdagen som var lugn, och kanske lockade helikoptern en del? Det var i alla fall ett flertal som valde att åka med.


Hur avslutar man en dag i skärgården på ett bra sätt? Jo genom att återigen gå ner till bryggan och njuta av lugnet och skymningen.


Och skymningen denna andra afton blev riktigt vacker.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.