En skärgårdsvecka – dag 1 – Fjärdlång

Hej, då är det dags för en serie blogginlägg från en resa som gjordes förra veckan. En resa som gick ut i Stockholms fantastiska skärgård, och så här i efterhand efter denna genomförda skärgårdsvecka så är det ingen överdriven beskrivning av den vida arkipelag som brukar nämnas sträcka sig från Arholma i norr till Landsort i söder. Däremellan kommer ett par öar tydligen, bland annat Fjärdlång och Lidö där jag och mina två vänner Kim och Niclas kom att övernatta.

Egentligen skulle vi åkt till Strömstad i Bohuslän nu i dagarna, men vi valde att ställa in den resan – innan reserestriktionerna hävdes. Men Stockholms skärgård är ju inte fel heller, vilket det aldrig är för övrigt enligt min uppfattning. 😉 Och ej heller fel att besöka ett par öar som är naturreservat och som har stora ytor att röra sig på, och därmed tämligen enkelt att kunna hålla distans till andra.

Vi kom att göra en resa från söder till norr, med det första ö-besöket på Fjärdlång. Det finns olika sätt under sommaren att resa till Fjärdlång, bland annat båten som går från centrala Stockholm och som tar ca 3 timmar. Sedan finns varianten att åka Nord-Sydlinjen från Nynäshamn eller Sandhamn, eller som i vårt fall att resa ifrån Dalarö.


14 juli på morgonen så stack jag tidigt hemifrån Lidingö. Pendeltåget tog mig från Stockholm City till Handen, och framme i Handen så valde jag att gå av i stationens södra ände som leder mot Rudans friluftsgård bland annat, men också inte så lång gångväg till busshållplats Handenterminalen. Och gångbron från station till fast mark så att säga var minst sagt färgglad.


Jag reste till Dalarö ett par timmar tidigare än mina vänner, och mötte sedan upp dem vid Dalarö torg ca kvart i tolv. Därefter skulle vi in på ICA och handla lite mat och annat livsmedel för de dagar vi nu skulle vara ute.


12:30 avgick båten Octava ifrån Hotellbryggan på Dalarö. Och efter ett stopp vid Jutholmen så gick vi bort via Aspöhålet och bort mot Kymmendö i första hand. En fin vy från Jutholmen är mot Dalarö Skans.


Framme på Fjärdlång var vi ca 13:30. Intill bryggan så fanns vagnar att låna för transport till vandrarhemmet eller någon annan av de byggnader på ön som används för övernattning.


Vi kom att bo i en stuga intill Thielska villan som är huvudbyggnaden för vandrarhemsverksamheten. Fyra stugor står i anslutning till den stora villan som bankiren och konstsamlaren Ernst Thiel hade som sommarnöje, varav namnet Thielska villan. Hans konstsamlande har ju lett till ett konstmuseum på Djurgården i Stockholm, Thielska galleriet.


Vi gick tillbaka med vagnen till bryggan efter att ha installerat oss i stugan. Då kunde vi passa på att se Octava komma tillbaka ifrån Ornö kyrka, där hon kom att vända för tillbakaresa mot Dalarö. Octava ägs av ett lokalt rederi på Ornö och det från latin inspirerade namnet kommer av att det är det åttonde fartyget i rederiet.


Längre bort i bilden så kommer Öfararen i färd från Huvudskär till just Fjärdlång för att lämna av passagerare till Stockholmsbåten Saxaren. Huvudskär har trafik genom Waxholmsbolaget även i år, men det ligger en varning för kommande år då Trafikförvaltningen har förslag om att dra in trafiken dit.


Saxaren kom från Utö dit hon under sommaren går måndag-torsdag varje vecka ifrån Strömkajen i Stockholm. Fredag-söndagar kör någon av de så kallade V-båtarna. Vi fick syn på denna norskbyggda Waxholmsbåt när vi gick en naturstig längs Fjärdlångs södra del.


Fingerborgsblomman är en ståtlig men giftig växt.


Mina vänner tog sig ett dopp i denna vik på södra delen av ön. Jag avstod som den ojämna badare jag är. 😉


Det är svårt att inte trivas på Fjärdlång och med dess skiftande landskap och natur.


Som nämnts ovan så köpte vi med oss mat ifrån ICA Norbergs livs på Dalarö. Frukosten köpte vi med oss delar ifrån kiosken/caféet/receptionen nere vid bryggan på Fjärdlång, där fick vi kryssa i en lista på vilka produkter och hur mycket av produkterna vi ville ha. Våra måltider förtärde vi sedan i detta rum i Thielska villan, och första kvällen så åt vi fiskburgare. Lite sjötema är ju aldrig fel i skärgården. 😉


Det går ju inte bara att gå till sängs efter middagen, så vi tog oss en kvällspromenad upp mot Mörkviken, där vägen upp till denna vik passerades genom en fårhage. Finns markerade naturstigar på Fjärdlång så denna väg via fårhagen var inte den enda vägen som man kunde gå, men den var klart snabbast i alla fall. 😉


En av de naturhamnar som finns runt Fjärdlång är just Mörkviken. Det var tämligen lugnt på ön denna tisdag, men ett antal fritidsbåtar syntes i vikarna runt ön.


Innan vi drog oss tillbaka för aftonen så tog vi en sväng förbi bryggan också i den blåa timmen.

Fortsättning följer…

Mvh Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.