Vardagskväll i innerskärgården

Hej,

I måndags den 8 augusti åkte jag en kortare skärgårdstur. En kortare men inte desto mindre vacker för den sakens skull. Jag reste ut till Ramsö med SL-pendelbåten och tog därefter ångfartyget Norrskär hem till Lidingö.

Norrskär kommer in från Gällnö, och har passerat Europa på färden. 😉

Europa och Viking Star, två kryssningsfartyg i centrala Stockholm denna måndag 8 augusti.

Från stjärnglans vid Stadsgården till ”glorifierat” fartyg på väg mot samma hamn. Viking Glory har nu snart kör sitt första halvår på Stockholm – Mariehamn – Åbo. Som ersättare till Amorella som förpassades till Stockholm-Helsingfors för att nu i höst lämna de svensk-finska farvatten för en ny karriär i Medelhavet. När det gäller Viking Glory så har jag ännu inte åkt min premiärtur med fartyget – men det ska väl hända så småningom.

Skärgården lämnade Strömkajen klockan 17:30 på en av få avgångar på linje 83 under sommarsäsongen. Linje 83 är alltså en SL-linje och därmed betalar man med SL-taxa ombord, SL:s periodbiljetter eller reskassa. 83:an under sommaren kör vardagar eftermiddagar från Stockholm, och morgonavgångar vardagar till Stockholm. Jag reste med Skärgården ut till Ramsö brygga, linje 83 har sin slutbrygga – för jag säger inte hållplats – vid Rindö hamn, Grenadjärbryggan.

Två vackra damer lämnar Vaxholm kl 19:00 – Strömmas Östanå I och Waxholmsbolagets Västan. Strömmas Östanå I som nu under senare delen av sommaren kör hela tre turer Stockholm-Vaxholm-Stockholm under namnet Lilla Skärgårdsturen.

Jag tog en promenad ute på Ramsö, en kortare sådan, för att sedan kolla ångfartyget Norrskärs ankomst till bryggan. Hon kör ju under sommaren kvällsturer från Stockholm vardagar kl 18:00, som går ut till Vaxholm och Ramsö. Måndag-torsdag har hon 20 minuters uppehåll och drygt det ganska ofta, vid bryggan. Norrskär har ju en matsal med restaurang på övre däck, en vacker sådan med till och med vy föröver. Den här aftonen var det dock glest med matglada resenärer, ja matsalen såg till och med nedsläckt ut…

Klockan var ca 19:35 när Norrskär lade till vid Ramsö. En resenär syntes ombord! Sedan blev vi två till från Ramsö på inturen som påbörjades några minuter efter 20.

I solskenet syntes stenkolseldade systerfartyget till Norrskär – Blidösund – komma mot Vaxholm på en av sina musikkryssningar. Musikbåten Blidösund som har ett brett utbud av turer från början av juni till senare delen av oktober.

Vänthuset i någon slags vattenkonst… 😉

Ramsö har ju som sagt inte bara trafik med Waxholmsbolaget numera.

Nu styrde vi mot solen! Eller Skärgårdens huvudstad Vaxholm. Men här fanns det inte mycket att hämta förutom ett par resenärer, så när vi lämnade Vaxholm närmare 20:30 så var vi fem passagerare ombord! Besättningen är mer än det dubbla på ett ångfartyg av denna storlek med restaurang…

På kajen i Vaxholm var det ett sällskap som undrade om Norrskär var deras båt, då de hade förköpta biljetter, men förköpta biljetter går inte på Waxholmbolaget – man köper biljetterna ombord nämligen som den reguljärtrafik det är. Detta ovan nämnda sällskap skulle med Strömmas Stockholm som kom in strax efter.

Nåja en macka köpte jag hos biträdet i cafeterian, beläget vid det vackra akterdäcket, som inte heller av naturliga förklaringar hade särskilt mycket att stå i denna afton.

Otroligt vacker kväll! Och vid Edlunda brygga fördubblades antal resenärer ombord, så vi var åtminstone 10 stycken – vilket även det förstås är ett rent bottennapp gällande antal resenärer.

Här svävades det vid moln över Nacka och Jarlaberg. Telegrafbergets nya exploaterade område till vänster i bild.

Så skarvar jag till det med denna bild. 😉

En viss nedförsbacke kan anas i bilden – men det kan kanske symbolisera utvecklingen av Norrskärs kvällsturer från något år innan pandemin till detta år med så att säga normal trafik igen. Nu kör man kvällsturer måndag-fredag en vecka till, sedan onsdag-torsdag under perioden 22 augusti till 18 september. Blidösundsbolaget är det som sköter restaurangen och därmed också bokningarna till den vackra matsalen. Men annars en fin kvällstur att göra oavsett med fyra timmars njutning av vacker ångbåt och vacker innerskärgård. Sensommarkvällar kan vara underbara.

Så avslutas detta snabbt blogginlägg med en månbild. Och framför månen Kaknästornet i något mörkare framtoning. 😉 Denna bild tog jag från balkongen hemma, och med stora teleobjektivet.

Mvh

Mats Östman

En reaktion på ”Vardagskväll i innerskärgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.