Med vind från Arholma

Lördagen den 8 augusti blev det en resa upp i Roslagen. Huvudmålet var resan den här gången, och framför allt då med m/s Sjöbris från Arholma till Stockholm.

Resan upp till Arholma gick med buss från Stockholm upp till Simpnäs på Björkö, med bussbyte i Norrtälje. Trafikentreprenören Nobina är inne på sista veckorna för upphandlingsområdet som nu i höst Transdev tar över. Och Transdev är också ägaren bakom Blidösundsbolaget som har en majoritet av den upphandlade trafiken i Stockholms skärgård.

Överfarten från Simpnäs till Arholma tar inte längre tid än en kvart. Det finns ju två bryggor som Waxholmsbolaget trafikerar på Arholma, denna som ligger vid öns affär kallas för Arholma norra brygga, medan den södra bryggan på ön ligger på halvön Granö och bär just det namnet. Det är ju dock den norra bryggan som är den centrala på ön. Granö används dock som huvudbrygga vid hårdare isvintrar – men det är ju sällan det blir numera.

En landmärke för Arholma, men också naturligtvis sjömärke, är ju dess båk belägen på ett berg söder om ångbåtsbryggan. Se föregående bild för dess placering i förhållande till bryggan. I båken brukar det vara konstutställningar vanligtvis, men tyckte mig ha läst att

Ett annat landmärke som kan skådas är ju midsommarstången.

Vind i seglen (eller vassen) var det i Roslagen, så då passade det ju bra att resa med båtar med namn som Monsun och Sjöbris. 😉

Sedan en båt med kungligt namn (åtminstone på Latin) – Rex. Rex kör vintertid på linje 89 – vilket är SL:s pendelbåtslinje i Mälaren, den trafikerar mellan Klara Mälarstrand och Tappström, Ekerö. Sommartid har båten emellertid andra trafikuppgifter och då utanför regionens trafik, då denna Norra Båtlinjen som är en egendriven linje som Blidösundsbolaget, i samarbete med Norrtälje kommun, driver under ett antal veckor i juli och första delen av augusti. Linjen utgår från Norrtälje och passerar Lidö längs vägen upp till Arholma som är slutbrygga. På bilden har hon då lämnat Arholma och ska tillbaka till Norrtälje, och klockan hade då precis passerat 15:00.

Strandkant vid den vackra ön Idö, där utsidan har kontakt med Ålands hav. Fjärden mellan Idö och Gisslingö kallas för Havssvalget.

Turen med Sjöbris utgick från Arholma kl 15:10, och kom att ta över fem timmar ner till Stockholm. Varför det då? Jo för att den längs vägen kom att åka via Rödlöga med flera bryggor. Så efter Fejan så drog den sydvart mot Rödlöga i havsbandet. Annars hade vägen varit via Kapellskär och Marö ner till Gräskö och Blidösundet.

På väg in mot Rödlöga passeras fyren Hundskärsknuv.

Vacker bebyggelse på Rödlöga. Från Stockholm, Strömkajen går det att ta sig till Rödlöga från mitten av april till allhelgonahelgen (början av november vanligtvis). Ön saknar elektricitet, i alla fall än så länge, men har ändå ett hundratal fastigheter för deltidsboende. Sommartid finns en handelsbod ganska nära ångbåtsbryggan, likaså ett café intill. Men sommarsäsongen är ju kort, så redan nu vid inläggets publicering så är Rödlögabodens säsong till ända.

En typisk bild av havsbandet – klippor, hav och måsar.

Från Rödlöga styrdes färden sydväst mot Svartlöga, en ö som har en rik mängd lövskog.

Så kom det lite skurväder in från land på väg från Svartlöga mot Söderöra.

Jo det kom lite nederbörd över Svartlögafjärden.

Norröra – ja ni vet väl vid det här laget att Snickargården från Saltkråkan ligger där.

Mot horisonten.

Nu har det varit mycket naturbilder, så nu kommer ett svep fartygsbilder istället. 😉 Ja första fartyget kan man väl i och för sig beteckna som låda mer kanske…I alla fall, på väg mellan Norröra och Gräskö passerades denna kanske inte jättevackra båt, men båt som bär namn efter en av de avlånga öarna som delar Blidösundet, nämligen Yxlan. Och ganska trevlig att resa med tycker i alla fall jag att hon är.

Mitt i Blidösundet så möttes båten som de senaste somrarna har kört den nordligaste delen av Nord-Sydlinjen, nämligen Sunnan. Nord-Sydlinjen som har sina sista turer för säsongen på söndag den 21 augusti. Sunnan är byggd 1968, alltså 50 år äldre än Yxlan på föregående bild.

Det blir mycket vindnoteringar i detta blogginlägg, för här kom en ”östlig” sådan farandes på fjärden Vamban. Östan ersatte vid tillfället den ordinarie båten Sjögull som var på varvsbesök. Östan är ett systerfartyg till Sunnan, och den tredje båten i syskonskaran bär ju då namnet Nordan.

Men en vind som går i östlig riktning är ju egentligen en Västanvind, och då kommer jag inte helt osökt in på nästa bilds fartyg som ju är Västan. Min favorit av alla skärgårdsbåtar, men det visste väl flertalet… 😉 Lördagar sommartid kör hon en trevlig kvällstur upp till Väsbystrand på Ljusterö, med drygt 30 minuters paus, och på bilden är hon på väg tillbaka mot Stockholm längs Ljusterös västra sida.

Vad i hela friden kommer det för fartyg ut från Tenösundet? Jo Stoc Baltic som tänkte sig ta vägen om Ramsösund på sin väg ut från Stockholm och oljehamnen Berg vid Jarlaberg i Nacka.

Det är ingen jättevanlig syn att möta ett tankfartyg av denna storlek på Södra Vaxholmsfjärden. Vissa mindre kryssningsfartyg brukar åka denna väg.

Med Vaxholm om babord så girar hon styrbord in mot Ramsösund och senare Oxdjupet. Oxdjupet är ju den passage större fartyg får ta när de ska till och från Stockholm. Större fartyg än Stoc Baltic får ju också runda Tynningö nere vid Torsbyfjärden i den stora farleden.

En skönhetsprakt vid Stora Ekholmen utanför Vaxholm, bara massa fina båtar av MYS-karaktär. MYS står alltså för Motor Yacht Society och är en ideell förening vars syfte är att vårda, bevara och främja intresse för gamla maskindrivna nöjesbåtar. De som äger Stora Ekholmen, och som håller på att rusta upp öns alla hus, har den oerhört granna båten Arona – den större av båtarna på bilden.

En speciell båt till utseendet är Tranan, som ägs av Ängsholmen Rederi, och som har sitt ursprung i Danmark där den byggdes för trafik över Öresund i mitten av 1930-talet. Har varit transportfartyg för danska marinen innan den kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Numera är det chartertrafik som är den huvudsakliga trafiken.

Tranan passerade Gåshaga brygga i det sköna kvällsljuset. Som synes lövad i aktern för någon festlig tillställning.

I och med att man var iland på Lidingö ca 20:15 så var den härliga turen i från Arholma över.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.