Lite bilder från våren och försommaren

Hej på er alla, och en trevlig sommar!

Har inte varit så aktiv på sistone här kommer nu en bildserie från maj och juni, och det är lite diverse bilder helt enkelt men mycket fokus på skärgård och båtar förstås. 😉

Börjar med en spegling där ångfartyget Mariefred är motivet i speglingen på ett av Waxholmsbolagets snabbare fartyg. S/S Mariefred som har fått en ny drift och bemanning genom Nybroviken Rederi AB som sköter några av Strömma Kanalbolagets fartyg. Ägare till Mariefred är fortfarande, sedan 1903, Gripsholm-Mariefred Ångfartygs AB. Under våren förflyttades från vinterkajplatsen på Beckholmen till den mer publikvänligare Strandvägen. Och sedan början av juni så går trafik på traden båten har gått sedan 1903, nämligen Stockholm-Mariefred. Till en början helger, men under juli och en bit in i augusti fyra dagar i veckan. Sista turen för säsongen till Mariefred går 28 augusti.

Efter ett par fattiga år med kryssningsfartyg i Stockholm så har det kommit igång ordentligt igen med många fartygsbesök från vår till höst. Stockholm har ju delvis också fått fler besök av fartygen då Sankt Petersburg utgått. Voyager Of The Seas är ett av de större fartygen som kommer hit ganska många gånger under sommaren. Bild tagen 3 maj.

I naturreservatet Sandemar kan man skåda mycket fågel. Med de stora områden strandängar så finns det gott om vadare när våren välkomnar alla flyttfåglar som övervintrat i sydligare breddgrader. Bild tagen 6 maj.

Tulpantider i Stockholm är inte fel. Bild tagen 7 maj.

I Ulriksdal passerar man över Igelbäckens utlopp i Edsviken på ett stället nära slottet. Där såg det ut som att det stod en staty – men statyn var naturlig. Gråhägrar kan verkligen konsten att stå stilla, vilket de gör i ögonblicket när de ska fånga fisk. Bild tagen 9 maj.

Ett speciellt ljus var det när jag lämnade Stockholm den 11 maj för en dygnskryss med Viking Grace.

Under en period i maj så hade man bytt program vissa veckor mellan fartygen. Viking Glory går vanligtvis kvällsavgångar från Stockholm, medan Viking Grace kör kvällsavgångar från Åbo. Men som sagt, en period under våren då man har haft en del servicedagar så har fartygen ”ersatt varandra” så att säga. Därför passade jag också på att resa med Viking Grace på en sådan kvällsavgång från Stockholm, en resa jag kommer minnas då maten i restaurang Oscar var fantastisk.

13 maj var en turdag trots allt, för då startade Waxholmsbolagets klassiska fartyg sin trafik för säsongen. Västan är motoriserad sedan 1953, men har en mycket stor charm, och är Waxholmsbolagets äldsta fartyg både sett till ålder och antal säsonger med rederimärket.

Ibland när man är ute på vissa utfärder så får man plötsligt se vissa fartyg som man kanske inte ser jätteofta, men framför allt så får man ibland se fartyg som kanske precis kommit till Stockholm för första gången eller något som lämnar Stockholm för väldigt lång tid eller kanske evigt. Vega Gamleby, skonaren, kom vid detta tillfälle på Nämdöfjärden den 14 maj att ha påbörjat en inte så kort resa – utan fartyget skulle över Atlanten och bli lastfartyg för ekologiskt kaffe. Hon ska sedan segla mellan Colombia och New Jersey, och på så vis blir det ett fossilfritt fraktande.

Husarö i dess olika miljöer den 15 maj, från idyllisk bymiljö till kontakt med havsbandet. Svartlögafjärden är inte långt därifrån, och Svartlöga har man i blickfånget från klippor vid Kallviksskaten. Under våren har man kunnat åka ångfartyget Storskär till Husarö på söndagar, vilket annars inte kan göras förrän midsommar tidigare år.

Utsikt över Albysjön och Mälaren, samt vy över ett Cx-tåg på Röda linjens tunnelbana. Cx är beteckningen på de äldsta vagnarna i tunnelbanan, som inom sin tid kommer vara historia. Bilden är tagen från Flottsbrobacken den 17 maj, och jag promenerade från Fittja till Masmo.

Det var några år sedan jag var i nationalparken Ängsö när orkidén Adam och Eva blommat, men i år kom jag i alla fall ut dit när de var på gång, ja till och med hade slagit ut en hel del. -och när det sker så är det en mäktig syn att se vid Norrängen, samt till detta också styvmorsvioler och mandelblom. Besöket gjordes den 18 maj.

Ångfartyget Norrskär visslar för ankomst Vaxholm på en kvällstur in från Ramsösund den 20 maj. En vackrare syn går nästan inte att få till i kvällsljuset. 20 maj var annars en dag som gick i moll då älskade katten Titus fick somna in, 15 år gammal.

För att komma bort ett tag från hemmet där tomheten efter katten blev stor, så gjorde jag en resa till Västsverige under några dagar. Första etappen blev Skövde och en promenad upp till Billingen och Ryds grottor, därifrån hade man en härlig utsikt. Till höger i bild syns Skaraborgs sjukhus.

Jag fortsatte från Skövde ner till Göteborg senare under dagen 22 maj. Kom att sova en natt på ett hotell nära Centralstationen. Hann även med en tur med Älvsnabben, sista turen för kvällen, då kunde jag observera den nya skylinen vid älvens södra strandlinje vid Masthugget där nya höghus har börjat ta plats.

23 maj fortsatte jag från Göteborg upp till Strömstad och kom att direkt åka ut till Nordkoster – då vädret skulle vara sämre den 24 maj. 😉 Skärgårdsmiljöer oavsett var de är uppskattar ju jag. Kosterbris var båten jag åkte ut med, på bilden liggandes vid Långegärde brygga på Sydkoster, och till höger i bild syns den ombyggda Kosterfärjan 2.

Vacker molnformation gav ett läckert ljus över Strömstad kvällen samma dag som jag var på Koster.

Det ser ut som en Viking eller Tallink-båt, men är DFDS fartyg Crown Seaways på väg mellan Oslo och Köpenhamn. Systerfartygen till denna Crown Seaways är emellertid de i Stockholm väl bekanta fartygen Amorella, Gabriella och Isabelle. Det var en fartygsserie som byggdes under senare 1980-tal och ett par år in på 1990-talet i Kroatien, i Split. Jag åkte över med Color Hybrid från Strömstad till Sandefjord till Norge och tillbaka, varifrån jag tog denna bild den 24 maj.

Besökte Smögen för första gången under min födelsedag 25 maj. Ett par timmar var jag där, inklusive en lättare måltid vid fiskbutik/servering. Från Smögen gick jag sedan till Kungshamn och tog därifrån bussen till Trollhättan.

Trollhättan har ett vackert slussområde med slussar från olika årgångar. Övernattade i Trollhättan mellan 25-26 maj, och kommer snart att göra ett återbesök i staden.

Rådhuset i centrala Lidköping. Lidköping vid Vänern, staden ligger nämligen intill den stora insjön – Sveriges största. Jag var där i en timme den 26 maj, sedan tog jag Västtåget till Hällekis station på Kinnekulle, sedan vandrade jag till Hellekis Säteri och till en restaurang i ett gammalt växthus intill för en måltid. Sedan efter den måltiden så kom jag att fortsätta hemvägen till Stockholm i från Råbäck station.

Jag nämnde tidigare att man ibland får se fartyg komma på lite ”udda” resor. På Kanholmsfjärden på väg ut till Sandhamn den 29 maj fick jag från just båten Sandhamn skåda isbrytaren Ale. Det här är ju statens minsta isbrytare och som brukar vara igång på Vänern när det blir isläge där. Här passerade hon i Stockholms skärgård mot varvsbesök i Landskrona, på resa ifrån Luleå i Norrbotten.

Väldigt vackert var det på Grinda den 29 maj, samma dag som jag på Sandhamn alltså.

Blomsterprakt beskriver Stegsholm på Gålö rätt bra under senare våren/försommaren.

Vacker havsvik, Blista fjärd, som söderut blir Hårsfjärden. Besöket på Stegsholm, Gålö gjorde jag en eftermiddag 30 maj. Ut till Gålö med kollektivtrafik tar man buss 845 från Västerhaninge, alternativt till Stegsholm så kan man åka Dalaröbussen 839 från Handen och gå av vid Gålövägen, någon kilometers promenad bort till Stegsholms gård där man går in i naturreservatets frodiga område.

Det var ju ett storslaget militärt besök i Stockholm i början av juni, där det stora landstigningsfartyget USS Kearsage kanske var det som drog de flestas intresse och uppmärksamhet. Bild tagen 2 juni.

Jag skulle ta båtlinje 80 in från Ropsten till Nacka Strand för att åka ut till Vaxholm den 4 juni, men så kom denna veteranspårvagn på Lidingöbron och jag ändrade destination och färdmedel omedelbart. Det blev spårvagn ut till Gåshaga medelst denna äldre modell.

En märklig tur ut till Vaxholm gjorde jag med m/s Vånö den 5 juni, söndagen då de flesta militära fartyg lämnade Stockholm. Och konvojen som gick ut från Stockholm gjorde att Vånö fick avvakta utanför Hasseludden för att komma över farleden till Gåshaga, så båten blev närmare halvtimmen försenad.

Spårvagnens dag 5 juni bjöds det på en kortege av veteranspårvagnar som presenterades vid Norrmalmstorg där även regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons medverkade med att hålla tal samt vara konduktör på ett av spårvagnstågen.

Nationaldagsfirande för min del blev att upptäcka en ny ö – nämligen Lådna. Denna ö är belägen i en rätt tät skärgård med flera omkringgivande större öar – bland annat den nordligt belägna Svartsö, men också Hjälmö och Gällnö i närområdet. En grannö åt ost bär det benliknande namnet Låren.

Skärgårdsbåtens dag var ett efterlängtat evenemang den 8 juni efter två års paus. Ett folkhav mötte de gamla båtarna i Vaxholm, alltid lika trevligt att se. Men inte bara gamla båtar deltog i år, som nyinköpt båt till Stavsnäs Båttaxi så deltog även katamaranen m/s Syreni som följefartyg med en rundtur från Vaxholm med uppmötande av kortegen från Stockholm, samt i Vaxholm kunde man gå ombord och se fartyget.

Trevligt att se familjen Ejder vid Dalarö den 11 juni.

En annan vacker skärgårdsmiljö är i havsbandet med bland annat Rödlöga Storskärgård som besöktes med m/s Sjöbris den 13 juni. Resan skulle ha gått till Svenska Högarna men vindförhållandena var inte särskilt gynsamma för att korsa Högfjärden som sista fjärden ut till ögruppen heter, och den fjärden är närmast öppet hav. Så för bekvämlighets skull ändrades resmålet till Brunnskäret – och helt ärligt gjorde det mig ingenting, även om det förvisso var synd att inte se Svenska Högarna med dess Heidenstamfyr. Brunnskäret var verkligen trevligt att få uppleva.

Ostadigt väder skådat från köksfönstret hemma på Näset, Lidingö den 14 juni.

Och minst sagt ostadigt väder var den 16 juni när jag skulle ner till Häringe för en vandringstur på halvön där. Dock blev det ingen långvandring för det visade sig vara en dag med lynnig väder, och åskan höll sig i bakgrunden…

En lusttur med s/s Blidösund blev det den 18 juni, med uppehåll vid bland annat Söderöra. Första gången sedan 1959 som en ångbåt tagit sig in dit, vilket var en del i resans mål. Sedan blev det anlöp vid ett par Blidöbryggor – Sandviken och Långviken – sistnämnda ingen ångbåtstrafik heller sedan 1950-talet. En tur som utgick från Norrtälje och där slutdestination kom att vara ordinarie kajplats i Stockholm, vid Gustav III:s staty på Skeppsbron. På bilden syns ju även snabbåten Sjögull.

Det var det hela!

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.