Tågsemester till Jämtland – dag 3 – Östersund och Frösön

Hej, innan jag går vidare med nästa bildserie från tågsemestern så kommer här länkar till tidigare inlägg från denna tågsemester om någon nu har missat dem.

Tågsemester till Jämtland – dag 1
Tågsemester till Jämtland – dag 2 – Upp till Åreskutan

Nu till fortsättningen som innehåller resans tredje dag.


Jag vaknade måndagen den 17 juni till ett betydligt gråare och kyligare Åre, så då gjorde det inget att jag kom att resa därifrån klockan 12. Utcheckning från hotell Fjällgården skulle ske senast 11:00, och väl i god tid innan dess så checkade jag ut samt betalade för en trevlig vistelse på det hotellet. Enda plumpen i protokollet var att det var något kvällsevenemang i huset på söndagkvällen, vilket hördes bra ner till rummen där bland annat jag bodde…Annars var det ett trevligt hotell, beläget i lämplig anslutning till aktiviteter på fjället.


Jag hade hittat en lindrigare väg ner till stationen än den ”mördarbacke” som följde längs med bergbanan en bra bit. Den mildare vägen gick via området Totten och sedan Kurortsvägen ner mot Åre gamla kyrka, och passerade ett ställe med fin vy över sjön.


Vackert ändå i dess gråhet…


Kabinbanan var stängd och i alla fall på måndagen kan det knappast varit så många som sörjde det…Ett väderomslag hade skett i Åre, och det underbara vädret jag hade den 15-16 juni var som bortblåst en bra period efter det.


Färden till Östersund från Åre var den enda resa som jag inte bokade förrän någon dag innan, i övrigt bokade jag hotell och SJ-resorna i slutet av mars.


Trevligt och bekvämt färdades man till Östersunds centralstation. Biljettpriset på denna kortare resa var 155 kr.


Mitt hotell i Östersund var relativt nyöppnat och låg väldigt nära Stortorget – varav att namnet var just Hotell Stortorget. Två nätter skulle jag tillbringa här. Till rummet var det kodlås och koden till rummet gällde även som entrékod till huset.


Jag skulle få tillgång till mitt rum från klockan 15:00, så tiden innan dess spenderade jag på en salladslunch i Badhusparken. Och mina båtögon hade naturligtvis koll på motorfartyget Thomée, byggd 1875 i Motala. Fram till bara för några år sedan var detta fartyg ångdrivet, och ångmaskin och ångpanna finns kvar i fartyget, men kräver sin arbetsinsats för återinstallering ifall den i framtiden ska bli ångdriven igen.


Efter incheckning och installering på hotellet så var det dags att upptäcka lite mer av Östersund med omgivning. Jag hade lust att bege mig upp till ett utsiktsställe på Frösön, Östberget, varifrån denna bild togs. Gick över gång och cykelbron från Badhusparken till Frösön, därefter gick jag genom ett bostadsområde tills jag kom till en skogsstig med en ordentlig stigning. Puh, det var ju skönt att man belönades med sådan fin utsikt. 😉


Centrala delar av Östersund med bland annat nya kyrkan och centralstationen. Omgivet av den vackra Storsjön.


Östersund som tätort är Sveriges 22:a största med drygt 51000 invånare. Det är inte en av de äldre städerna i Sverige då den först år 1786 förkunnandes som stad, även om det tog nästan ett sekel innan staden som anlades vid Östersundet växte på allvar. Järnvägens etablering till år 1879 var en viktig startpunkt för en reell utveckling av staden.


Från en VM-ort i Åre till en annan VM-ort i Östersund. Skidstadion i bilden här var ju skådeplats för goda svenska prestationer när skidskytte-VM avgjordes under första delen av mars. Ett guld, ett silver och ett brons blev den svenska medaljskörden, varav Hanna Öberg var den svenska utövare som lyckades bäst genom att vara inblandad i samtliga tre medaljer, varav ett individuellt guld.


Då jag ville ta mig ner från Östberget på något mildare vägar än de jag gick uppför, så tog jag en skogsväg bort tills dess att landskapet öppnade sig. Och som landskapet öppnade sig…Genast fick jag mer nyfikenhet att upptäcka Frösön och dess uppenbart storslagna vyer.


Promenadvädret var ypperligt med solsken och värme.


Här gick det rätt rakt utför.


Landskapet ute på Frösön är till stor del dominerat av odlingsmark och skog. Just de härliga vyerna mot alla åkrar och ängar är ju bedårande. På bilden riktas vyn mot byn Berge, som inte ligger så långt ifrån djurparken Frösö Zoo.


Till Frösö Zoo gick jag inte, men djur kan man ju se ändå. Rofylldhet symboliserar detta enligt mig.


En röd vacker lada skådad ifrån pilgrimsvägen Sankt Olovsleden, en lång pilgrimsled som på medeltiden ledde in till Nidarosdomen i staden Nidaros (nuvarande Trondheim i Norge). Lite som en pilgrim kände jag mig kanske då min promenad ut på Frösön gick bort till en religiös plats – Frösö kyrka, å andra sidan sökte jag inte promenaden för någon slags tro direkt. 😉 Innan semestern hade jag dock inte vågat tro på ett sådant angenämt väder som jag fick…


Så är ett SAS-plan på väg ner mot Östersund flygplats som är belägen ute på Frösön. Som den skidregion det är så bär flygplatsen sedan ett antal år namnet Åre Östersund flygplats, trots att Åre ligger 85 kilometer bort. Å andra sidan så heter Skavsta flygplats vid Nyköping Stockholm Skavsta airport trots att Stockholm ligger ca 10 mil bort.


Lite ”Frösöblomster” i form av midsommarblomster.


Som ovan nämnts så gick promenaden ut till Frösö kyrka från 1200-talet, men som många andra kyrkor fått sig vissa justeringar med åren. Bland annat så drabbades kyrkan av en brand i slutet av 1800-talet. Vid kyrkan ligger tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger begravd, där graven syns närmast på mittersta bilden ovan, inte alls långt från Sommarhagen där han hade sitt hem fram till sin död.


Inget odjur syntes i Storsjön eller vid dess öar som exempelvis Andersön och Norderön.


Fjällvärlden syntes på avstånd i dess mäktighet.


Sommarhagen var under många år sommarhus och hemmavistelse för tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger, som levde mellan 1867-1942, och som var en framträdande kompositör inom den nationalromantiska eran. Hans mest kända samlingsverk med pianostycken är Frösöblomster, uppdelad i tre delar där bland annat ”Intåg i sommarhagen” och ”Sommarsång” är två kända och riktigt vackra melodier.

Om hans musik gick i en vacker harmoni så var hans åsikter om andras musik inte lika positiva alla gånger, då han under en lång period jobbade som musikkritiker på Dagens Nyheter i Stockholm och blev en ganska kontroversiell sådan.


Sommarhagen ligger knappt en kilometer ifrån Frösö kyrka, och under sommartid så har det kulturminnesmärkta huset från 1914 öppet som museum och det finns även ett café där. Beläget i en fantastiskt vacker miljö, man förstår ju varför Peterson-Berger drog sig till Frösöya (som är jämtska för Frösön).


Efter att ha sett Sommarhagen så var det väl kanske tid för att påbörja tillbakavandringen mot centrala Östersund. Jag befann mig ju några kilometer ut på Frösön så promenaden ”hem” till hotellet skulle ta sina minuter. Förutom en del fotograferande vid byarna Mickelsgård och Stensgård med vackra vyer mot Vallsundet (på bilden) och omgviningen omkring, så var det gång utan paus fram till ICA Supermarket Valhalla Frösön, där var jag tvungen att köpa någonting att äta och dricka. Bron på bilden här leder från Frösö strand till fastlandet söder om Frösön, och det är Sveriges sjunde längsta bro.


Storsjön låg vackert under sena kvällen. Jag ”njöt” av min middagssmörgås på en bänk intill vattnet, innan jag masade mig den sista biten in till Östersund. Promenaden blev lite längre än vad jag hade tänkt från början, slutligen blev det säkert i underkant av två mils vandring. Men som på toppturen till Åreskutan, så gav ju de vackra vyerna energi.


En förtöjningsring intill där Thomée låg förtöjd. Jag kom tillbaka till hotellet först vid 22:30-tiden, då var jag ånyo energiuttömd efter ytterligare ett motionspass. Att se Frösöns vackra landskap var härligt.

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”Tågsemester till Jämtland – dag 3 – Östersund och Frösön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.