Tågsemester till Jämtland – dag 1

Hej, hoppas ni har haft en trevlig midsommar!

Som ni säkert vet är jag en trogen besökare av Stockholms skärgård, och har i den sett ganska många öar och vackra ställen i mitt hittills 29-åriga liv. Däremot har jag inte sett så där jättemycket av övriga Sverige, och inte minst då den norra delen av landet. I senare delen av mars bokade jag därmed en resa upp till Jämtland för några dagar i mitten av juni. Resultatet av den bokningen blev 2 nätter i Åre och 2 nätter i Östersund, och färdmedel på hela resan skulle gå med tåg.


Morgonen den 15 juni, en lördag, så åkte jag hemifrån klockan sju för att bege mig till Stockholm Central, där mitt tåg i form av ett SJ InterCity väntade på mig vid spår 6.


Biljettpriset till Åre var inte direkt skrämmande, jag bokade förvisso nästan tre månader innan resa, men 375 spänn för 1:a klass är ju inte tokigt för nästan 7 timmars tågresa. Hade jag valt 2:a klass så hade biljetten kostat 195 kronor…


Interiören i den vagn jag satt i, och där jag njöt av omgivningen som passerades längs vägen. Genom landskapen Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och så slutligen Jämtland. Förbi orter som Uppsala, Gävle, Bollnäs, Järvsö, Ljusdal, Ånge och Östersund.


Klockan 14:45 var jag av tåget vid Åre station, efter en mycket behaglig och härlig resa. Efter ankomst så var det bara att börja ta sig till det hotell som jag bokat – hotell Fjällgården, beläget nästan 100 meter över Åresjön så det blev en ”uppvärmning” direkt från start. 😉 Särskilt när inte bergbanan som går från Åre torg upp till Fjällgården var igång än för säsongen.


Mm det ser ut att vara rätt. 😉


Susabäcken porlade härligt. Härlig vildmarkskänsla nära inpå hotellet.


Ovan fjällmänniska som jag är så var jag inte helt bekväm med den tuffa stigningen som var upp till hotellet, ska erkännas. 😉 Då sommarsäsongen i Åre inte riktigt dragit igång än, så var det även ganska begränsad bemanning på hotellet, så incheckning gick till på så vis att jag fick en kod skickat till min mail för att komma in genom entrén. Vid receptionen kom ett kuvert ligga med mitt namn på, i det fanns då nyckel till rummet.


Inte någon toppbild på rummet, men det var i alla fall rätt mysigt och höll trevlig standard tyckte jag. Lite lyhört och med tunga trädörrar till rummen så lät det en del när man stängde till.


Utsikten från hotellets läge var inte så dum direkt. Men ännu mer hänförande vyer kommer i nästkommande del av denna resa.


Efter att ha installerat mig lite på hotellet så begav jag mig sedan ner till byn igen. Fjärilsrikt var det längs vägen, och då till absolut största del av de invaderande tistelfjärilarna.


Åre torg, en central plats i byn. Längre upp finns bergbanan som dock nämnts inte var öppen.


Ett lustigt hus med en mäktig bakgrund. Kabinbanans ställning syns, dock ingen trafik igång denna helg, och inom en snar framtid så kommer banan att vara riven.


Efter en måltid på ett kebabställe i byn så gick jag en promenad bort till Sveriges alpina nationalarena. Det är en arena som kan hållas som OS-arena år 2026, beslut kommer i dagarna om det blir Sverige eller Italien som får OS. För det är ju inte bara Stockholm som i så fall ska vara ort för evenemanget, utan man ska lägga till Åre, Falun och även Riga(!) för vissa delar av tävlingarna. Och en gren som störtlopp är ju något marigt att hållas i Stockholm, där högsta naturliga punkten är 111 meter över havet, vilket är Tornberget i Haninge kommun.


Inga TV/radio-kommentatorer, publik eller funktionärer på plats denna lördag. 😉 Sverige höll i värdskapet för VM i alpin skidsport i vintras, och detta hölls då i Åre. Tyvärr hade man en hel del bekymmer med väderleken som tvingade framför allt en del farttävlingar till nedflyttade starter. För svensk del tävlingsmässigt i nämnda mästerskap så togs en silvermedalj genom Anna Swenn-Larsson i damernas slalom.


I orten Åre så finns det ca 1400 bofasta, medan Åre kommun har över 11 000 invånare. Trots namnet så är inte Åre centralort i Åre kommun, utan den ”posten” har orten Järpen som är beläget ett par mil öster om Åre.


Sommarkväll vid Åresjön, så vackert. En glass fick ju naturligtvis intas i solskenet.


Åre gamla kyrka med ursprung från 1100-talet, samt tillhörande klockstapel ifrån senare delen av 1700-talet. Kyrkan är den enda medeltida stenkyrka som finns i den skandinaviska fjällkedjan. Om det nu undras var Åre nya kyrka ligger så hittas den i Duved, och den heter också officiellt Duveds kyrka sedan många år tillbaka.


Innan jag gick till sängs så fick det bli en kvällsbild över dalen. Det lovade bra gott med vädret inför denna resa och det lovade även gott inför söndagens mäktiga aktivitet, att bestiga Åreskutan.

/Mats Östman

En reaktion på ”Tågsemester till Jämtland – dag 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.