Dimmig pendelbåtstur utåt Rindö

Hej på er!

Här kommer ett nytt blogginlägg med lite dimmiga inslag – inte från starkare dryck dock.

Jag sysselsätter mig inte bara med att åka båt just nu – även om just den meningen kan ses som motsägelsefull i mitt fall…Ja ens fritidsintresse kan man ju ibland ägna sig åt även efter andra ärenden som exempelvis kurs hos Arbetslivsresurs i Solna. Jag jobbar på mot nya karriärvägar helt enkelt, så är läget. Torsdagen 15 februari så tog jag två båtresor, en lite kortare och en lite längre. Efter att ha kommit från Huvudsta så tog jag mig från Fridhemsplan ut till Lilla Essingen, en bostadstät ö där tidigare industrier legat (Electrolux och Primus).

Västerbron och vy mot Riddarfjärden med Gamla stan och Slussen som skymtas i diset. Till vänster i bild skymtas Smedsudden på Kungsholmen och på andra sidan är det Långholmen.

Bebyggelse i Gröndal, även om det är annan färgsättning än grön på husen… 😉

Så kom elhybriden Rex in från Ekerö och som jag hakade på in till Klara Mälarstrand. Lilla Essingen trafikeras av just denna pendelbåtslinje med nummer 89, och som även går in till Ekensberg och Kungshättan. En av båtarna på linjen vår, sommar och höst bär namnet Lux vilket sig passar med tanke på den före detta Electroluxfabriken på Lilla Essingen.

Tre kronor i det dolda…Vill man besöka dess torn sommartid så kostar det dock mer än tre kronor. 😉

Vasabron i dess elegans, en rätt central plats får man väl säga. Tegelbacken precis utanför bild till höger.

Det här sägs enligt vissa vara en mycket trevlig båt.

Vid Strömkajen, vad gjorde jag nu där? Det inte helt oväntade svaret är att jag embarkerade en skärgårdsbåt – i detta fall pendelbåt i SL-trafik mot Vaxholm och Rindö. Avgång kl 11:15 med m/s Waxholm I.

Det var inte mycket man såg av detta större fartyg denna dimmiga torsdag. Men hon hördes, när det är dimma så används regelbundna mistsignaler.

Detta större fartyg var alltså den nya färjan till Finnlines, m/s Finncanopus, som ska trafikera Kapellskär-Långnäs (Åland)-Nådendal (Finland. Denna dag kom hon in till Stockholm för uppvisning, bara en detalj i att någon direkt ”uppvisning” i synlighet blev det inte utifrån vädersituationen… 😛 Nåväl, ett antal gäster ombord på visningar under dagen var det dock, och ett trevligt intiativ från Finnlines. Finncanopus har ett systerfartyg som är i trafik redan på samma rutt – Finnsirius.

Isen låg lite utspridd längs vägen ut till Vaxholm även om det mestadels var öppet vatten.

Gult båthus på Stora Vasholmen söder om Vaxholm.

Mm så är den igång kajrenovering. Med avspärrning längs Österhamnen, vilket är första etappen som kommer pågå en längre period. Om renoveringen som påverkar Vaxholms hamn och kajområde några år framöver finns att läsa på http://vaxholm.se/kajrenovering.

M/S Sunnan vid Rindövarvet där ombyggnad pågår med konstruktion av besättningshytter ombord. Rindövarvet är ett av flera varv kring Stockholm som skärgårdsbåtar brukar komma till för service och renovering. Tenö varv (Vaxholm), Kummelnäs varv (Nacka) och Boghammar Marin (Lidingö) är andra exempel på varvsleverantörer.

Även Ramsö har ett varv men inriktat mer mot mindre båtar.

Läckert över Solöfjärden bort mot Värmdö.

Slutbryggan längs linjen från Strömkajen är då Grenadjärbryggan vid bostadsområdet Rindö hamn. Gammalt militärt fäste på Rindö, men som efter att reglementet försvann i början av 2000-talet nu utvecklats för inte minst bostäder. Trevlig utsikt föröver har man ombord m/s Waxholm I på dess övre däck.

Havsörn flög över Ramsö brygga och Ramsösund. Lite svårare att ha örnkoll i dimman kanske?

Ingen sol idag, men en blick av Solöga. Den åsynen var väl förvisso inget strålande…Det mest roliga med fartyget är väl att det är byggt på Finnboda varv i Nacka, år 1978, ett centralt läge i Stockholm. Varvsområdet inhyser numera bostäder och andra verksamheter, men sjöfart finns också kvar i att pendelbåtslinje 80 anlöper Finnboda hamn.

Bryggan Karlsudd ute på Styrmansholmen, den sydligaste delen av det stora Bogesundslandet – samt en av de östligaste delarna också. Blankt och vackert var det intill.

Här har vi den flytande ”huvudstaden” i dimman. Jo fartygets namn är Stockholm. Motorfartyg men med bevarad ångmaskin och ångpanna ombord. Matkryssningar är dess främsta specialitet men även turister till/från Vaxholm kör hon – inte minst sommartid.

M/S Östanå I har nog dykt upp vid ett och annat tillfälle här på bloggen, här var det dock knappt att hon dök upp på bild utanför Kungshamn i Nacka.

Den gamla kvarnen Tre Kronor på Kvarnholmen innehåller numera bostäder, och just Kvarnholmen tillhörande Nacka kommun är ju en stadsdel som exploaterats mycket sista tio åren.

Finncanopus fick jag se i alla fall en gång under dagen. När jag kom in med Waxholm I på eftermiddagen så var det ännu grötigare…På bilden ligger Finncanopus vid Stadsgårdskajen på Södermalm – om den informationen nu är användbar… 😉

Mycket såg man inte på Saltsjön och Stockholms ström, men plötsligt i gråvädret så dök en gråsäl upp. En tur i innerskärgården kan bjuda både på havsörn och sälar om man har tur samt är uppmärksam.

När det är vinter och som det i år varit en hel del is så blir lättmetallbåtarna vs snabbåtarna stillaliggande vid kaj. Annars på linje 83 är det dessa som sköter huvudsaklig trafik vår, sommar och höst. Sommartrafiken på linje 83 är dock ganska begränsad då båtarna behövs till Waxholmsbolagets trafik.

Annars en trevlig tur att göra utåt Vaxholmsområdet med SL-taxa! Ska dock inte blandas ihop med Waxholmsbolagets trafik där SL:s längre periodbiljetter gäller fram till slutet av april – se där, nu fick jag in det även i denna blogg. 😉 Waxholmsbolaget har ju annan taxa i sin trafik i övrigt – en enkelbiljett Stockholm till Vaxholm kostar mer än det dubbla exempelvis.

Ha en trevlig vecka,

hälsar Mats Östman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.