Fredagkväll på Grinda

Hej, håller på med ett inlägg från Västsverige men tänker innan publicering av det visa några bilder från i fredags från en tur till en ö i Stockholms skärgård som jag verkligen rest till frekvent sedan sommaren 2004 – nämligen Grinda.

När väderprognosen för fredagen 3 maj visade stora solar och tämligen höga temperaturer så blev kvällsaktiviteten något så oväntat som en skärgårdstur.

Med m/s Dalarö kl 15:00 skulle jag resa ut till Norra Grinda brygga och sedan spendera några timmar på just Grinda dit båtresa från Stockholm tar runt 2 timmar mer eller mindre beroende på vilken typ av båt man får åka.

Men låt nu bildresan börja!

Onsdag 8 maj inleds säsongen för ångfartygen Storskär och Norrskär. Och på bilden syns att maskinen är igång på s/s Storskär som ni kan göra turer med ut till Vaxholmsområdet, Ljusterö, Möja och Husarö under våren, hon kör alla dagar i veckan. Storskär har i stort sett samma program hela trafiksäsongen faktiskt.

S/S Norrskär har i stort sett samma program vår och sensommar – men under sommaren när hon kör dagligen så har hon sin orginaltrad till Sandhamn under helger och under vardagar turer till Gällnö och Vaxholmsområdet. Nu under våren kör hon torsdag-söndag – med kvällsturer torsdag-fredag runt södra Tynningö och till Gällnö lördagar och Södra Grinda söndag/helgdagar.

Waxholmsbolagets ångfartyg har ju restaurang ombord i eleganta matsalar på övre däck, bordsbokning sker via Blidösundsbolaget som sköter drift och bemanning av fartygen.

På andra sidan Strömmen vid Skeppsbron låg motorfartyget Västan, också redo för en ny säsong.

Trafik under våren fredag-söndag med turer till Ljusterö, Lindalssundet, Vaxholm och Rindö. Ombord finns ingen restaurang men kafeteria i en mycket charmig försalong en trappa ner från huvuddäck. Waxholmsbolagets nestor med 86 år med W på skorstenen.

Alla tre Waxholmsbolagets klassiska fartyg går även att resa med på Skärgårdsbåtens dag 12 juni. En festlig afton på sjön och inte minst i Vaxholm.

Livat kring Slussen och dess pågående byggnationer.

Lönnen ger ju verkligen en härlig lyskraft när den blommar.

Profiler från södra skärgården inne i varsin docka. Ornöfärjan Ebba på kort återbesök efter tidigare varvsbesök för någon veckas sedan, och i den västra så ligger två av veteranflottiljens fartyg i vedettbåten Jägaren och robotbåten Ystad – dessa två är hemmahörande vid Gålöbasen.

Lustigt nog kom ytterligare en bekant från söder, nämligen den på Dalarö hemmahörande m/s Vindbådan. Vid pontonen vid Beckholmen låg två gula vägfärjor i Karin och Vinösund. Vinön i Hjälmaren trafikeras av mindre färjor från Hampetorp som ligger ca 1,5 mil från Vingåker och ca 3 mil från Örebro.

Den nya pendelbåtslinjen 84 har väl haft en säsongsstart med med berg och dalbanakaraktär. Lätt att fokusera på det negativa förstås som har varit att ordinarie fartyg blivit kvar på varv/tvingats till varvsåterbesök och till följd av detta vissa inställda avgångar, men det positiva är att faktiskt en hel del tycks resa med linjen som går från Strömkajen via Slussen ut till Riset, Koviksudde, Norra Lagnö och slutligen Ålstäket på Värmdö. Den här fredagen var reservbåten Delfin X riktigt bra belagd på avgången 15:00 från Stockholm. I övrigt syns Birka Gotland och dess företrädare Viking Cinderella som numera trafikerar Stockholm-Mariehamn-Helsingfors.

Resan med m/s Dalarö löpte på enligt plan fram till Gåshaga brygga på Lidingö. Mellan Hasseludden och Gåshaga började det komma en rätt stark avgasliknandelukt ombord, som blev alltmer påtaglig vid just tillägg Gåshaga, och detta berodde då på en brand i maskinrummet. Fartyget fick evakuera sina passagerare till Gåshaga brygga och besättningen kunde släcka branden. Sjöräddning och brandkår kom till platsen för kontroll.

M/S Dalarö kunde sedan för egen maskin i sakta mak avlägsna sig från bryggan och köra in mot Stockholm. Då hade m/s Sjöbris kommit in till bryggan och tog över de passagerare som skulle med m/s Dalarö mot Örsö-Edö-Norra Ingmarsö-Husarö. Dessa resenärer fick senare göra ytterligare ett båtbyte vid Lillsved på Värmdö då m/s Sjöbris hade sin planerade rutt mot Södra Ingmarsö via Gällnö, Alsvik och Lådna bl a.

Bryggorna Stegesund (närmast) och Skarpöborg (på andra sidan) skiljs åt genom just Stegesundet. Här passerar en del skärgårdsbåtar igenom, särskilt vid högre vattenstånd – vid lågvatten brukar det undvikas, annars kör man via Kodjupet bortåt Resarö. Till Skarpö går det att ta sig per fots eller fordon ifrån Rindö då det är broförbindelse öarna emellan. Och till Rindö kan man åka med statlig vägfärja ifrån Vaxholm eller ifrån Värmdö.

Båtbytet för resenärerna som skulle åkt med m/s Dalarö blev vid Lillsved på Värmdö, till båten m/s Draken, tillhörande Madam Rederi, som är en betydligt mindre båt men dock betydligt snabbare. Ja även m/s Sjöbris är en klart snabbare båt än det isgående fartyget Dalarö.

Lillsved är en av bytespunkterna mellan landburen trafik och sjötrafiken, och det går att ta sig dit med buss ifrån Slussen (ibland med bussbyte i Hemmersta). Gula byggnaden till höger i bild är Lillsved folkhögskola som har inriktning på idrott och gymnastik. Man kan utbilda sig till idrottspedagog, hälsocoach och personlig tränare bland annat.

Den snabba Draken far i god fart vidare mot Husarö.

I bakgrunden syns m/s Cinderella II på väg mot Södra Grinda med ett stort sällskap som skulle till Grinda Värdshus på något event. Även jag skulle till Södra Grinda, men kanske inte direkt på något event ty enmans rave-party är väl kanske inte så roligt… 😉 I alla fall, precis när jag stigit av så kom Cinderellabåten och ut från båten forsade det bokstavligt personer. Grinda har ju en central del kring just värdshuset där den stora skaran människor brukar samlas oavsett om det är till värdshuset, gästhamnen, den sommaröppna lanthandel, badstranden vid Källviken etc. Men sedan finns ju de lite mer lugnare naturstigarna där också på östra delen av ön Grindastigen går.

Östman skådar m/s Östan passera vid den tidigare ABBA-ön Viggsö. Jo Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid, samt även producenten Stikkan Anderson, hade sommarställen där under deras mest aktiva år – och här skrevs även också stora hits som Dancing Queen exempelvis (en låt med över en miljard spelningar på Spotify).

Denna kväll höll jag mig på öns sydvästra del Högnäset, precis väster om Södra Grinda brygga där det går in en smalare naturstig som numera också är skyltad med markering i orange färg.

Här ligger inte skärpan direkt längre bort, men skärpa är annars något man ska ha när man vandrar längs smala stigar i kuperad skogsterräng och med vissa höjdskillnader som det är på Grinda.

Några klippor och berg längst ut på Grindas sydvästra del utgör ett riktigt fint ställe som vetter mot Östra Saxarfjärden med långsträckta vyer, och där man får lön för vandringen i snårig skogsmiljö.

”Andra sidan” som faktiskt också är Grinda, men den norra delen. En inbuktning med Hemviken och Källviken går in till höger bakom berghällen.

Ibland har man sällskap på turer, men också kan man få säl(l)skap från vattnet. Lustigt nog dök denna gråsäl upp på samma plats som där jag såg en säl från förra våren, kanske är det samma individ? Vem vet…

Havet ligger inte direkt utanför då Grinda ligger rätt inomskärs men den stora fjärden utanför ger viss havsbandskänsla ändå inkluderat berghällar och klippor. Och som sagt, gråsälar kan man se här också.

Lugnet är slående i skärgården även om en och annan helikopter flyger förbi. Och när det är bleke, vilket det blev, så hörs ju alla motorbåtar ganska tydligt även på håll.

Efter en stund mitt i solen så var det skönt att gömma sig bakom en massa grenar. 😉 Inte klagar jag på solskenet efter en grå aprilmånad men solens strålar är ju faktiskt inte bara av godo, inte minst ju längre tid man vistas i dessa, så mycket snart åker solkrämen med faktor 50 ner i ryggsäcken på kommande utfärder.

Gullvivor på gång.

Grågäss i gång. 😉

Draken passerar i farleden ner mot Boda och Vindö strömmar där hon sedan fortsatte till hemmahamnen i Stavsnäs. En båt med intressant historia då hon byggdes för trafik i Afrika för ca 50 år sedan.

Många vykort kunde med fördel fotograferas under aftonen. Det var inte särskilt svårt tålamodsmässigt att vänta på båten.

Hon var närmare 40 minuter sen när hon lämnade Södra Grinda på väg ut mot Södra Ingmarsö, men på tillbakavägen med x antal förbipasserade bryggor så kom m/s Sjöbris in till södra bryggan på Grinda inte mer än 10 minuter sen, lämnade Grinda ca 20:40 och fler minuter kördes ikapp mot Vaxholm och Stockholm. Vi var två påstigande för övrigt.

Solen bjöd på en vertikalpelare som inte direkt drog ner njutningen av denna sköna afton i Stockholms skärgård.

Magiskt!

Det är ön Rågholmen som syns dominera utsikten här. Rågholmen passeras förbi, antingen norr eller söder om, bortåt Kodjupet och Resarö från Norra Vaxholmsfjärden till Trälhavet och vice versa.

På tal om Resarö…Ytterby och dess gruva är faktiskt den plats i världen som har flest grundämnen uppkallat efter sig, och den platsen passerar man utanför vid passage genom Kodjupet där mindre passagerarbåtar av typen skärgårdsbåtar kan ta sig igenom. Däremot Finlandsfärjor, kryssningsfartyg och större lastfartyg får förhålla sig till Oxdjupet mellan Rindö och Värmdö.

Skymningen hade tagit sitt grepp över huvudstaden och slutet på fredagens utflykt närmade sig onekligen.

Strax före 22:30 var resan slut vid Strömkajen, och jag tog mig bort mot tunnelbanan för vidare färd mot Ropsten och Lidingö. Vid Gåshaga hade jag missat spårvagnen med tre minuter och fått vänta 27 till nästa så alternativet var rätt självklart…

Här tar huvudsakliga blogginlägget slut, men ett tillägg gällande biljetter och periodbiljetter för Waxholmsbolagets trafik för den intresserade, för det är detta jag har köpt sedan sommaren 2004 med olika varianter genom åren:

SL:s längre periodbiljetter (30-dagar-, 90-dagar- och så vidare) gäller inte ombord under sommaren (slutet av april till mitten av september), och då har Waxholmsbolaget sina egna periodbiljetter (5-dagars, 30-dagars och ungdomsbiljett för 6 månader) som man köper ombord och den biljetten laddas på det gröna SL-kortet. Reser man per enkel sträcka så finns möjligheten att köpa Waxholmsbolagets biljett i SL-appen – men att köpa periodbiljett genom samma app går inte (i alla fall inte än).

SL-periodbiljett (för SL:s trafik alltså, exempelvis på sjön då pendelbåtlinjerna 80, 83, 84 och 89) kan du både ha som mobilbiljett eller på det gröna kortet – men Waxholmsbolagets periodbiljetter kan alltså endast nyttjas på gröna SL-kortet som för övrigt kostar 20 kr om man vill ha ett sådant.

Ombord på fartygen köper man biljett antingen via däckskontoret som ligger längst föröver på fartyget vid dörrarna till fördäck (kontantfri betalning ombord gäller) och som bemannas av däckspersonalen (matros, jungmän). Sedan finns en biljettautomat (för Waxholmsbolagets periodkort finns bara en…) ombord för att visera sitt gröna SL-kort med Waxholmsbolagets periodbiljett (eller SL-periodbiljett när dessa gäller ombord i Waxholmsbolagets trafik under lågsäsong).

I Waxholmsbolagets trafik är rutinen att man får en pappersbiljett för att lämna till besättning vid landstigning. I SL:s pendelbåtstrafik blippar man kortet/mobilen direkt vid ombordstigning. I Waxholmsbolagets trafik när man viserar sin periodbiljett (via grönt SL-kort), eller om man via SL-appen köper enkelbiljett, så får man alltså en biljett utskriven från automaten (står skrivet avstigningslapp i displayen på automaten). Ja även om du köper enkelbiljett vid däckskontoret så får du alltid en biljett som ska lämnas vid landstigning. Skulle det inte funka med biljettautomaten kontaktar man besättningen, ibland kan automaterna strula.

Biljettpriset för 30-dagarsbiljetten för Waxholmsbolaget är 1020 kr vuxen, 670 kr reducerat pris (ungdomar, pensionärer och studerande). 5-dagarsbiljetten har bara ett och samma pris 575 kr. En enkelresa Stockholm-Södra Grinda kostar exempelvis 125 kr (vuxen) och 79 kr (reducerat).

Så för att uppleva mycket av Stockholms skärgård sommartid så finns alltså periodbiljetter att köpa! Ett tips för er som vill njuta av fantastiska miljöer från Arholma till Landsort. Och på onsdag 8 maj start säsongen med ångfartygen Storskär och Norrskär samt motorfartyget Västan – fina slutord det!

M v h

Mats Östman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.