En resa till Västkusten – del 1

Jag och vännen Kim Viktor stack iväg på en kort men väl så intensiv resa till Västkusten i mellandagarna. Skönt att ta några dagar ledigt från jobbet och sticka iväg. Avresa från Stockholm på morgonen den 27 december – med målet Strömstad på eftermiddagen samma dag.


Tågresan började vid Stockholms Central så ”sent” som klockan 06:07. 😉 Knappt tre och en halv timme senare var vi framme på Göteborgs Centralstation, efter en bekväm resa i första klass med X2000 – där det ingick en frukostlåda på köpet. I Göteborg hade vi en timme tillgodo innan vidare färd mot Strömstad med regionaltåget.


De tar verkligen i när det gäller julklappar i Göteborg…


Här skymtas Gustavi domkyrka som ligger i Inom Vallgraven, men dit kom vi inte att gå.


Vi tog istället en promenad ner mot älven, och gick längs Packhuskajen där man finner Maritiman – ett museum med en samling fartyg av olika sort. Bland annat finns det stora örlogsfartyget tillika jagaren Småland från 1952 i samlingen.

Nedanför Göteborgsoperan visade jag upp konsten i att falla graciöst – eller inte! 😉 Ja så kan det gå när man inte observerar förtöjningsringar som sitter långt upp på stenkajen. Men i alla ”fall”…så gick vi sedan bort till Nordstangallerian och handlade på Hemköp lite provianter inför resan mot Strömstad, för den resan kom att ta nästan tre timmar den också och på det tåget fanns ingen bistro.


Längs färden från Göteborg upp till Strömstad passerades orter som Stenungsund och Uddevalla. En trevlig tågresa genom Bohuslän blev det och 13:22 var vi framme i Strömstad. Strömstad som geografiskt ligger nära den norska gränsen, bara ett par kilometer bort.


En av Kosterbåtarna kom in från just Kosteröarna när vi var uppe på ett berg i stadsdelen Vatuland. Bilder från just Koster kommer i en senare del från denna resa.


Från Strömstad går färjor över till Norge och till staden Sandefjord. Color Line är ett av rederierna som trafikerar linjen, och på bilden är det Color Viking som ska till att avgå.


Vy över Strömstad som grundades 1667. Vi kom att bo på ett vandrarhem en liten bit bort från centrum, men dock inte särskilt lång promenad ändå då staden till storleken inte är Paris direkt.


Efter besöket på berget så vandrade vi bland de vackra trähusen ner mot stationen igen, och för att sedan gå en sväng innan vi klockan tre checkade in på vandrarhemmet Roddaren, där vi kom att få ro ett par nätter… 😉


Fiskaffärer och diverse serveringar med fisk och skaldjurstema var inte helt oväntat att se i staden, då fiske verkligen är något som hör Bohuslän till. Dock var inte så mycket öppet under lågsäsong, så det blev ingen fiskmiddag första kvällen, utan middagen inhandlades på Coop nära stadshuset och förtärdes på vandrarhemmet.


Ett kallbadhus som gör sig skäl för namnet den här årstiden… Och jag får väl erkänna att jag är en badkruka, för inte kände jag för att bada den dagen. 😉


Från Norra hamnen utgår skärgårdsbåtarna till bland annat Kosteröarna. Ovanför hamnen syns ett Scandic hotell men där kom vi inte att sova…


…utan detta mysiga rum på vandrarhemmet Roddaren fick bli vårt hem i två nätter. Som ovan skrivet så kom vi vid tretiden in i byggnaden och till vårt rum. Sköna sängar var det, så man sov gott! Eftermiddagen och kvällen blev inte så mycket mer av aktivitet än svängen till Coop. Men då vi hade startat tidigt från Stockholm, så gjorde det inget att vara på rummet under kvällen då även SOS – en segelsällskapsresa av Lasse Åberg gick på TV.

På torsdagen sedan kom vi att lämna EU för en stund…

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.