Året som gått i 12 bilder

Gott slut år 2017!
Så kommer då den här summeringen av mitt fotoår, och år 2017 blev det många bilder tagna – nästan 20000! Men så köpte jag också ett nytt kamerahus i år och fick väl då mer feeling. 😉 Efter nio år med Canon EOS 400d så var det tyckte jag dags att förnya utrustningen, och så gjorde jag också i mars månad. Den nya modellen blev Canon EOS 760d och det skapade ny fotoglädje. Trevligt också att kunna filma, vilket jag inte kunde med den gamla modellen.

Många roliga resor, vandringar, utflykter med mera har gjorts under året, och en del av detta kommer då i bildform (och lite text därtill) här nedan.


Vi börjar med januari månad och den iskalla dagen den 6 januari. Åkte ut till Elfvik, längst ut mot öster på norra Lidingö. Denna kylslagna dag bjöds det på sjörök och rimfrost vilket jag personligen tycker är väldigt vackert att se – även om nu temperaturen var under 10 minusgrader…Det ska dock erkännas att det var rätt skönt att sätta sig på buss 204 efter en timme ute. 😉


Ut i skärgården åkte jag en fantastisk härlig söndag den 12 februari. Förutom en kort iskall period i början av januari så var vintern rätt tveksam om man nu som jag vill ha en riktig vinter – alltså inte slaskvinter, men natten mot den 12 februari var kall så då la sig isen ute i skärgården. Från Gåshaga brygga fick jag bevittna blankis utåt skärgården till, och även ifrån båten Sandhamn som jag kom att åka med till Grinda.


18 mars, min mormors födelsedag, åkte jag ut till Drottningholm och tog en promenad i den fina miljön. Så tidigt på säsongen så gick inga båtar ifrån centrala Stockholm utan tunnelbana till Brommaplan och därefter buss krävdes för att ta sig till världsarvet. Strömma Kanalbolaget trafikerar sommartid Drottningholm med många turer till och från per dag.


En havsörn kommer flygandes på bilden i det vackra skärgårdslandskapet öster om Ornö den 7 maj. Våren är verkligen en härlig årstid – inte minst i skärgården.


Gullvivor framför huset på Dalarö den 20 maj. Förutom mycket trevligt umgänge på landet med släktingar så har Dalarö stått som mål för två längre naturvandringar jag gjort under året. Vid bägge tillfällen har jag utgått från Tyresta by och sedan vandrat genom nationalpark och naturreservat i varierat landskap.


Ett besök in i Italien blev det under en veckas semester nere på Franska rivieran i mitten av juni. Min kusin, som bor i Menton, bjöd på en biltur in i Italiens vackra land och vi kom att besöka den vackra och gamla byn Dolceacqua i Ligurien.


Juli månad präglas för min del av många turer ut i den stockholmska skärgården, det är semester när den är som bäst för mig. På ön Nämdö den 17 juli fick jag syn på denna läckra apollofjäril.


Jag åker som sagt mycket i skärgården, men det finns även en sjö som heter Mälaren…I slutet av augusti så åkte jag och en kompis med ångbåten Mariefred till just staden Mariefred – en pärla i Södermanland. Gripsholms slott är ju ett välkänt besöksmål i staden, men trevligt kan också vara att besöka Hjorthagen – en inhägnad och naturreservat där dovhjortar går, eller att ta en tur på Östra Södermanlands järnväg som går från Mariefred till Läggersta (där förbindelse med SJ-tåg finns) och sedan vidare bort till Taxinge slott. Denna museala smalspåriga järnväg trafikeras för det mesta med ånglok.


Ångisbrytaren Sankt Erik var ute på turer med passagerare för första gången på 10 år i september. Den 23 september tog jag mig helt enkelt till Nacka Strand för att föreviga denna trevliga och ovanliga händelse.


I oktober tog jag mig några riktigt långa promenader i Stockholm, då det finns så mycket att se även lokalt. Den 14 oktober gick jag ifrån Kista till Ropsten via sydligaste delen av Järvafältet, Ulriksdal, Bergshamra och Norra Djurgården. Fina höstfärger fanns bland sevärdheterna längs vägen. 😉


I november åkte jag och mina två vänner Kim och Niclas med Eckerölinjen och åt en god måltid i bufférestaurangen ombord, då de varje höst brukar servera ett smörgåsbord med tema ”vilt” – dvs rätter inspireraden från vildmarken. Vildsvin, hjort, rådjur, lingon, hjortron, svamp – etc…Men innan vi förtog oss detta så var vi i Norrtälje ett par timmar på tidiga eftermiddagen. Ett Norrtälje som bjöd på trevlig ljus – det var riktigt läckert mot Kvisthamraviken till. Kärleksudden kom vi att gå förbi inte minst, vad nu jag hade där o göra. 😉


En kvällsvy av Strömstad från aftonen den 28 december då jag och vännen Kim varit till Norge på en dagstur med färja. Men mer om denna resa kommer i bloggen på det nya året. Vi sov över i Strömstad två nätter och hann även åka till Koster – i den bohuslänska skärgården.

Gott Nytt år!
önskar
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.