En resa till Västkusten – del 2

Efter en god natt på Roddaren så väntade en färjetur på torsdagen den 28 december. Vi kom att lämna EU för en stund och bege oss över till grannlandet Norge.


Här kommer då Color Lines färja Bohus in mot hamnen. Denna färja är byggd 1971 och är en alltså en riktig veteran, men kommer inom ett par år ersättas. I förgrunden syns några ejdrar, som dröjer ett tag innan de kommer till Stockholmsområdet – men när de kommer så är våren nära!


Avgång från Strömstad var klockan 10:00 och vi kom sedan att stäva ut genom skärgården och ut på Skagerrak.


Molnen dominerade på himlen, men solen kom fram till och från – om än inte mycket.


Möte med Fjord Lines Oslofjord som liksom Bohus går på linjen Strömstad – Sandefjord.


En stund senare så möttes Color Viking på väg mot Strömstad.


Skagerrak åkte vi över, men ska kursen i bilden styras mot horisonten så är man så småningom på Nordsjön. Men nu styrde vi inte ditåt dock. 😉


Jag har upplevt mer passagerare på en färja tidigare än vad denna bild visar…


Lite holmar som passerades innan vi kom in i Sandefjordsfjorden.


Färgglada byggnader var det här! Och i ett av husen har Color Line ett kontor passande nog. 😉 Just hit till denna plats något söder om själva stadskärnan så gick vi för att få några lämpliga bilder på färjan Bohus avgång tillbaka till Bohuslän.


Vid strax efter klockan tolv så var vi iland i Sandefjord, en stad som grundades 1845. Uppenbart hade det varit lite snöväder i området strax före det att vi kom dit – för det var väldigt slaskigt på marken vilket ju var alldeles utmärkt för en som valde att lämna kängorna hemma i Stockholm. 😉 Men nog gick det i alla fall, på en del ställen var det plogat. På väg längs strandlinjen så fick vi följe av några nyfikna knölsvanar. De stockholmska turisterna gav dem dock nobben när det gällde mat. 😉


Så lämnar Bohus den norska staden för en ny resa över Skagerrak.


En träkyrka – Sandar Kirke från 1792 – i centrala Sandefjord.


I terminalen checkade vi sedan in vid halv tre ca, och en stund senare fick vi gå ombord på fartyget på bilden här. Oslofjord kom att ta oss tillbaka till Strömstad, och det var ingen dålig färja inte. Riktigt trivsam och fräsch interiör – men så har vi åkt med Fjord Line tidigare och tyckte väldigt bra om fartyget vi åkte med då (Stavangerfjord den gången).


Vi hade bokat en måltid i bufférestaurangen, dit vi gick direkt till avgång. En härlig buffé med bra kvalité på rätterna. Som synes fanns en del skaldjur. De blev x antal portioner för oss bägge, så vi var väl rätt så mätta när vi gick därifrån någon dryg timme senare.


Snygg interiör var det enligt min åsikt i bufférestaurangen, i denna del på bilden satt dock inga under eftermiddagens överfart.


I det kanske inte alltför magiska mörket så kom Color Magic farandes norrifrån, närmare bestämt ifrån den norska huvudstaden Oslo. Color Line har en färjelinje som går mellan Oslo och Kiel i Tyskland, som då Color Magic och dess systerfartyg Color Fantasy trafikerar.


Strömstads kyrka lyste upp tillvaron i mörkret som påminde om natten – men klockan var ju inte mer än 17:52 när denna bild trycktes av.


Väl iland var vi runt 18-tiden och vi kom sedan att gå en liten promenad runt hamnarna innan vi drog oss bort till vandrarhemmet.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.