Ut i dimmans skärgård

I söndags åkte jag ut i dimmans skärgård. Sista dagen på Waxholmsbolagets sommarturlista och jag tog mig en tur upp i Roslagen för att åka lite ångbåt.


Men innan själva ångbåtsturen så var jag tvungen att ta mig upp till norra skärgården. Det gjordes med att åka Sjögull med avgång 13:15 från Strömkajen, med Grand Hotell som pampig bakgrund till denna bild. Ännu så länge höll det sig rätt klart.


Men efter Blockhusudden så blev diset och dimman alltmer påtaglig. Det var nog ingen höjdare att besöka Kaknästornet denna söndag. 😉


Grått och vått, en fuktig dag blev det.


Sjögull lämnade jag vid Brukets brygga på Blidö. Klockan hade hunnit bli strax efter halv fyra och ångbåten väntade för återresa till staden.


Denna katt var nere vid bryggan då Blidösund gjorde sitt sista anlöp för sommaren. I alla fall någon som ”vinkade” av ångbåten denna eftermiddag. En hel del avskedsignaler med ångvisslan gavs vid de olika bryggorna.


Och här kom då skönheten på väg in mot bryggan. Väl i tid, ett antal bryggor behövde ej anlöpas då intresse för att resa i detta väder inte var jättestort om man säger så…


Men något magiskt är det ändå med dimma. Och magiskt är det alltid att skåda s/s Blidösund!


Som bilden otydligt visar är här alltså Blidösund ute på fjärden Vamban, men den informationen kanske inte var så intressant. 😉


Och efter att ha passerat över Skatfjärden så kom vi plötsligt fram till Wettersö södra brygga. Här kom faktiskt ett tiotal resenärer ombord, i övrigt var det rätt sparsamt vid bryggorna. Siaröfortet en halvtimme senare hade också ett okej antal ombordstigande.


Men innan Siaröfortets brygga (på ön med namn Kyrkogårdsön) anlöptes så skulle Siarösundet passeras, och det för sista gången år 2016. Decemberturerna till Blidö julmarknad vid Almvik samt julresan till Norrsund någon dag före julafton, under de resorna går man norr om Siarö och passerar inte denna vackra passage där vid Siarös strandkant operasångaren Jussi Björling hade sin sommarvilla en gång i tiden.


En interiörsbild från Blidösunds övre däck där matserveringen håller hus. I tre olika matsalonger, den stora matsalen längst föröver, längst akterut en så kallad damsalong och så den tredje som bilden visar är lilla matsalen.


Ja det som sågs mellan Siaröfortet och Resarö var direkt inte speciellt mycket att se. 😉 Vid Resarö började dock det bli tendens till att dimman lättade något…


Nog känns konturen av Vaxholms fästning igen.


Den vackraste bilden av dem alla – m/s Västan!


Ca kvart i åtta förtöjde Blidösund vid Skeppsbron efter en lång intur från Norröra. Jag hade åkt med från Bruket och var nöjd med en lugn och trots dimman väldigt vacker resa.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.