Efter en jobbvecka där fyra av dagarna tillbringades nere i en källare på Östermalm så var helgen rätt välkommen. Lördagen fick bli dagen för att åka skärgårdsbåt medan söndagen fick bli en vandringsdag. Ett område som jag inte besökt tidigare var Görvälns naturreservat i Järfälla, så jag tog pendeltåget ut till Kallhäll och begav mig in i naturen.
Började ganska direkt med idyll efter att gått under järnvägen ut från Kallhälls centrum.
Har aldrig besökt Görvälns naturreservat tidigare så erfarenhet av att hitta i området var väl rätt begränsad. Men med lite förberedelser hemma på datorn och att ha inställningen att ”någonstans kommer man ju”, så går det rätt bra att hitta fram i okända marker. 😉 Telefonen är ju även ett utmärkt hjälpmedel. Sedan kommer dessa färgade markeringar på träd och stenar som visar att man går längs en vandringsled, motionsspår etc.
En stor del av söndagens vandring gick längs Upplandsleden, en sydlig variant på vandringsleden ska väl tilläggas. Den huvudsakliga Upplandsleden utgår från Sunnersta i utkanten av studentstaden Uppsala. I alla fall så ger dessa orangea markeringar på träd, stenar och andra föremål en fin orienteringshjälp genom skog och mark.
Görvälns slott är från senare delen av 1600-talet. Ligger vid ett sjönära läge, för att beskriva det på mäklarspråket, söder om Kallhäll vid fjärden med just namnet Görväln.
Görvälns slottsmiljö är väl bevarad med flertalet äldre flyglar och andra byggnader, inte minst Södra Paviljongen på bilden här.
Nära intill Görvälns slott så finns en skidbacke, som av naturliga skäl under sommaren inte är så poppis att åka skidor i, men är ju en fin utsiktsplats i alla fall.
Tre fina träbåtar på väg söderut. In princip bara vackra båtar såg jag under denna dag.
Här är det lite att lokalisera på denna bld. Den vita fyrkanten längre bort i bild ligger i alla fall rätt nära en ”mallig” galleria i Solna. Till höger syns ett speciellt torn på Djurgården, syns från lite varstans i staden, bland annat från min balkong. 😉
Strax framme vid ormbunkarna…Nej då, skylten avsåg förstås Brukets skidbackes topp.
Hummelmora hage, i denna så betade det highland cattle som dock höll sig på avstånd från mig, vilket jag förstår. 😉
En ca 1500 år gammal fornborg kom jag att besöka intill Mälarens vatten. Uppe på Gåsberget nordväst Hässelby finner man denna urgamla anläggning, ja numera är det ju stenrös och växtlighet borgen består av.
Inte riktigt lika gammal som fornborgen är s/s Blidösund som jag lämpligt nog tajmade in när den kom från Uppsala, på dess årliga resa därifrån till huvudstaden. Ska i ärlighetens namn säga att det var ett av dagens delmål att faktiskt få bilder på henne från någon lämplig plats i Görvälns naturreservat, och Gåseborg var ju inte helt galet det fotostället.
Ett gammalt torp vid namn Henriksdal, när detta passerats var det inte så mycket skogsområden kvar innan norra delen av Hässelby nåddes.
Efter att gått förbi Lövsta med bland annat dess golfbana (Hässelby golf) samt en sopstation som har funnits sedan slutet av 1800-talet, så kom jag att nå Riddarsvik där jag avrundade den dagens vandring. Lövsta och Riddersvik tillhör för övrigt stadsdelen Hässelby villastad.
Från Riddersvik åkte jag buss sista biten in till Hässelby strand, det är september och ljuset försvinner snabbt, så sista biten var inte så intressant att gå tyckte jag. Eller så började jag känna av att jag varit ute i över fyra timmar. 😉 Gröna linjen till T-Centralen tog väl en halvtimme, anslutningarna sedan ut till Lidingö gick suveränt. En fin dag i naturen blev denna söndag i början av september.
/Mats Ö.