Midsommarutflykt till Huvudskär

Hoppas ni har haft en fin midsommar, även om vädret varit av varierande slag. Midsommardagen blev dock i Stockholm en kanonfin dag med värme och solsken. Jag utnyttjade dagen med att åka till Huvudskär i Stockholms södra ytterskärgård.


Midsommarstång på Waxholmsbolagets Väddö, en matros ombord som ambitiöst fixat till denna. Väddö åkte jag med från Strömkajen till Fjärdlång, därefter blev det båtbyte för sista biten ut till Huvudskär.


Ett väldans lugnt Jungfrufjärden, ingen direkt hit för segling. 😉


Signalställ eller stor flaggning syntes på många håll, här på bild vid Fiversätraö.


Ressel Rederis Kungsholm på nordgående utanför östra Ornö. Denna båt är en av tre på den så kallade Nordsydlinjen. En linje som går från Arholma i norr till Utö i söder, dock båtbyte och en längre paus i Stavsnäs på Fågelbrolandet om man vill åka hela sträckan.


Vid Fjärdlångs brygga ”hissades” midsommarstången på Väddös bogvisir, det tackade jag för då jag skulle debarkera vid den bryggan. 😉


Medan jag själv fortsatte med båten Öfararen till Huvudskär så fortsatte Väddö mot Utö med dess bryggor Gruvbryggan, Näsudden och Spränga. Under sommaren finns daglig trafik från stan till Utö.


Hmm…Vad är det som lurar i vattnet?


Jo naturligtvis gråsälar, som säkerligen också njöt av denna härliga sommardag.


Rena vykortet är synen man möts av när man kommer iland på Huvudskär. 12:30 var Öfararen framme och jag hade då 2,5 timme att tillbringa på Huvudskär eller Ålandsskär som huvudön i arkipelagen heter.


Klippor och lite växtlighet.


Men varför jäkta runt när man kan sitta och njuta av exempelvis denna vy. 😉


Klockan 14:00 avgick Öfararen från Huvudskär, och jag lämnades alltså kvar på ön! Nåja, nu skulle inte jag åka tillbaka till stan från Fjärdlång och avgången från Huvudskär till Dalarö låg en timme senare. Alltså finns två avgångar till och från Huvudskär, beroende på hur man vill starta eller avsluta resan. Huvudskärsturerna går tisdagar, fredagar och söndagar. Midsommardagen är ju en röd dag och då tillämpas söndag och helgtidtabell.


Strax före tre var jag alltså ombord Öfararen igen och det var dags att lämna detta gamla fiskeläge. Bakom byggnaden som idag innehåller vandrarhem, men som tidigare var ett tullhus, syns Huvudskärs fyr.


En knapp timme tog resan till Dalarö från Huvudskär. Sedan gick jag upp till landstället igen och hade trevligt resten av kvällen. Midsommardagen 2016 kunde inte bli bättre än vad den blev.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.