Falköping och trandans

Hej, och god fortsättning på våren!

Helgen 1-2 april så blev det en resa till Västergötland med övernattning i Falköping. En resa i vackert vinterväder, för kallt var det dessa dagar, men med våren i antågande då tranorna börjat komma i mängder.

Så lite Falköping och lite tranor blir det i detta blogginlägg med mer beskrivningar till bilderna nedan. Lite och lite förresten, en massa bilder och text är det så kolla så mycket ni orkar – ja då kanske ni slutar läsa redan här. 😉

Resan startade för min del med att åka SJ Snabbtåg av modell SJ 3000 till Hallsberg, Närke. Där kom jag att ha en bytestid på en halvtimme, den blev dock kortare på grund av ett stopp vid Flemingsberg på ca 10 minuter. Men huvudsaken var att jag hann med bytet till regionaltåget från Hallsberg som jag sedan fortsatte ner till Falköping i Västergötland med.

Falbygden kallas detta höglänta slättområde som går genom fyra kommuner – Skara, Skövde, Tidaholm och Falköping. När man reser mellan Skövde och Falköping så får man verkligen bevittna dess vackra och vidsträckta landskap. Ett landskap som givit det agrikulturella livet goda förutsättningar, det är många jordbruk och lantbruk i området.

Väl framme i Falköping så gick jag till bror som sedan i höstas bor i staden då han fick arbete i Skövde. Att pendla mellan Falköping och Skövde tar en kvart med tåg. Vår mor kom ner med ett annat tåg och sedan hyrde hon bil för vi skulle göra en utflykt på söndagen. Efter att ha hämtat bilen så blev det sedan en fika på konditori Systrarnas inte så långt från stationen.

Vi tog in på Kurorten Mösseberg för en natt, vilket vi hade fått i presentkort från min bror som vunnit detta. Då han bor i stan så behövde han kanske inte övernatta här, men han fick i alla fall min plats i spaavdelningen så kunde jag utforska Mösseberg lite mer. Under resa så gillar jag att utforska och se mig om – men det är kanske inte en nyhet…;)

Vi promenerade upp på Mösseberg och dess friluftsområde med såväl djurpark, camping, utegym och motionsspår. Fina promenadstråk med en glimrande utsikt från vissa håll.

Mösseberg är ett platåberg, ett av flera i Västergötland där bland annat på andra sidan staden ett annat ligger – nämligen Ålleberg. Ålleberg ligger något mer lantligt till sydost om staden, och där brukar det vara en del aktivitet med segelflygare. Platåberg karaktäriseras av dess branta sidor men plana, utbredande topp.

Falköping är en av Sveriges högst belägna städer, ligger dryga 200 meter över havet. Den slår naturligtvis inte Kiruna med dess 550 meter…Falköping har även gamla anor, Sankt Olofs kyrka som ligger intill Stora Torget är från 1100-talet. Men ännu äldre är ju förstås gånggrifterna, fornlämningar som kännetecknas av stora stenblock och innehållande gravkammare.

Vy mot norra delarna och bland annat Falköpings station i vänster del av bilden med hotell Ranten intill. Sedan kommer tre lite högre hus därefter, och bortom bygden utanför staden tornar vindkraftverk upp sig.

Man kan tyckas fara mot väst när man reser från Stockholm till Falköping, men man åker också mot ost – i och med att trakten har goda förutsättningar för mejeriproduktion däribland Falbygdens Ost som ägs av Arla numera. Sedan finns också Falköpings Mejeri, vilka förutom mejeriproduktionen också sponsrar en av Sveriges bästa längdskidåkare Johanna Hagström. Skulle Falköping Mejeri (med laktosfri mjölk framför allt ur mina preferenser gällande konsumtion) finnas frekvent i butikerna i Stockholm så skulle jag förstås sponsra dem då en av gårdarna som levererar mjölk tillhör släkt.

Lite mer lantliga vyer, och en skidbacke. Friluftsområde är det som sagt uppe på Mösseberg och därmed goda möjligheter att aktivera sig.

Även om vintern fortfarande rådde så nalkades våren absolut och ett tecken på det var självfallet tranornas uppenbarelse. Denna grupp kom söderifrån i riktning mot den stora rastplatsen för tranor nämligen Hornborgasjön, belägen mellan Falköping och Skara.

Ett utsiktstorn som tyvärr var stängt vid detta tillfälle, men som under sommarhalvåret håller öppet och det med fri entré.

Snyggt tegeltorn som byggdes i början av 1900-talet och vars funktion just var som ett tillhåll för att skåda utsikt.

Mössebergs djurpark inhyser bland annat alpackor.

Efter att ha promenerat och inte minst njutit av utsikten från platåberget översta del, så var det skönt att koppla en stund på hotellet innan middagen. Det finns ett antal naturreservat på Mösseberg, däribland Östsluttningen som vetter mot staden och som består av en stor del lövskog.

Efter att mina nära anhöriga varit på spaavdelningen så fortsatte alltså trivsamheten med en middag på hotellet. En mycket trevlig och god middag i en vackert dekorerad miljö, därtill en härlig service också. Vi blev igenkända av servitrisen fast vi aldrig varit där tidigare. 😉

Innan nattsömnen på Kurorten Mösseberg så togs en kort sväng ner i Mössebergsparken med dess äldre hus.

När morgonen sedan grydde så åts en stadig frukost i samma sal som restaurangen. Efter att ha packat ihop från rummet så begav vi oss ut på nästa utflykt, ja vi hämtade förstås upp bror också i staden. Destination i första hand var Hornborgasjön och rastplatsen Trandansen, längs väg 184 hittar man den. Det är inte bara en rastplats för människor att fågelskåda utan också i dess omkringliggande närhet en rastplats för tusentals tranor.

På plats vid den mäktiga Hornborgasjön som är belägen mellan Falköping och Skara. När man klev av bilen så märktes tranornas närvaro direkt inte bara i synen utan också ljudligt. Trumpetandet var i full gång.

Med fokus på marken i denna bild så är ju utfordringen av tranorna i Hornborgasjön något som pågått i ett 30-tal år. Längre tillbaka i tiden fanns spritfabriker med potatisodlingar vilket skapade förutsättningar för god och födorik rastplats för tranorna. Det som tranorna numera matas med är korn som sprids ut över en avgränsad yta. Parkeringsavgiften vid Transdansen går oavkortat till tranornas föda.

Tranan är ju en av de största fåglarna i Sverige där de vuxna fåglarna är 115-130 cm långa och med vingspann på drygt 2 meter.

Trandansen ligger vid Bjurums kyrka från 1768.

Tätt om platserna ner mot vattnet.

Så maffigt och speciellt att se och uppleva.

Inte samma fokus på Grus Grus – det latinska namnet för trana.

Gula skyltar längs ett staket markerar att kring Hornborgasjön vid Trandansen så råder fågelskyddsområde en viss del av året.

Traneberg eller? Nej det är Brunnhemsberget till höger som tornar upp sig, och längre bort till vänster i bild Billingen.

I flygande form – eller formation möjligtvis.

Om en bild kunde låta. 😉 Trandans är egentligen ingen parningsdans utan mer ett sätt för hannen och honan att bli mer sammansvetsade. Jag kunde se något enstaka par utföra denna speciella akt, men mer tydligt har jag upplevt ett sådant skådespel i Tyresta för något år sedan och det var verkligen en rolig syn.

Många besökare vid Trandansen, både de som skulle kolla specifikt på tranorna men även ornitologer som spanade efter andra arter som exempelvis spetsbergsgås. Landskapet i sig är också värt att se.

Och en annan art som finns i ganska stora mängder vid Hornborgasjön är sångsvanen. De är också högljudda stora fåglar med ett trumpetande läte.

Tranorna rastar vid Hornborgasjön på sin väg mot häckningsplatserna runt om i Sverige eller övriga Skandinavien. Dagens antal räknades till 12200 tranor, när är det som flest så kan det vara ett bra antal över 20000. Dessa få veckor under våren när tranorna är på plats i dessa jättemängder så håller även ett infocenter öppet.

Efter en stunds biltur på vackra landsvägar så nåddes Naturum längre norrut längs Hornborgasjöns östra del, med närmsta samhälle i Broddetorp.

Lite annan karaktär vid Naturum och Fågeludden, inte den där jätteanstormningen av en och samma art. Utan här var det lite blandat, men visst var det ett par tranor här också. 😉

Så hördes och även syntes den karaktäristiska sädesärlan, verkligen också ett välkommet inslag mot våren. Kanske inte den roligaste av bilder när sädesärlan knappt syns, men till höger är i alla fall en skrattmås…

Dold utsikt mot utsiktsbyggnaden på Fågeludden.

En trivsam promenadrunda runt Fågeludden. Vill man vandra längre så finns det vandringsleder – bland annat Pilgrimsleden som sträcker sig från Falköping upp till Varnhem via bland annat just Naturum/Fågeludden. Varnhem med sin klosterruin och där Birger Jarl (Stockholms grundare) ligger begravd, där åkte vi dock bara förbi på väg mot Skara.

Vissa arter har tagit mer plats än andra i detta inlägg, så nu kanske det får gås med andra fåglar också. Det här är en hybrid mellan kanadagås och grågås – sådana varianter finns.

Solglitter och is. Efter intagandet av en lunchmacka på kaféet intill Naturum, där det var en bra skara folk för övrigt, så åkte vi vidare till just Skara.

Skara domkyrka som likt många andra gamla kyrkor har fått sina påbyggnader med åren, men äldsta delarna av kyrkan är från 1100-talet. Jag kan inte påstå att jag är särskilt religiöst bevandrad, men det är många kyrkor som är mycket vackra byggnadsverk och väl värda att besöka och där tillhör absolut Skara domkyrka en av dessa.

Charmig bebyggelse i Skara.

Efter en kortare promenad i centrala Skara så åktes det via JYSK i utkanten av staden, innan färden gick längs 184:an tillbaka till Falköping. Vid passage av Transdansen så kunde vi konstatera att tranorna var betydligt mer utspridda än på förmiddagen.

Väl tillbaka i Falköping blev det sedan middag på restaurangen Ströget nära stationen. Därefter skulle jag komma att påbörja en färd hem till Stockholm som kom att bli lite fördröjd, medans mor stannade hos bror över natten. Första etappen med Västtåg upp till Skövde gick helt smärtfritt men därefter att läsa informationsskylten i stationshuset i Skövde var inte lika uppmuntrande. Kortfattat så var det stora förseningar på järnvägen denna afton.

Det gick att promenera en bra stund i Skövde skulle det ju visa sig…

Jag åkte alltså inte med nattåget på bilden, även om så hade önskats vid detta tillfälle, med en numera sällsynt röd bistrovagn. Däremot blev mitt X2000 till Stockholm att betrakta som just ett nattåg.

Det blev en viss förvirring om spårändring för detta tåg 450 mot Stockholm. Från spår 1 till spår 2 annonserades det ut, men när man stod vid spår 2 så kom ett tåg mot Göteborg in på det spåret. Jaha bara någon minut innan det faktum att mitt tåg äntligen kom så fick man gå över igen till spår 1. Och klockan var då närmare 22:00 när man äntligen kunde gå ombord, ungefär 30 minuter försenat. Detta blev ju dock mer efter en polisinsats vid Töreboda med tillhörande stopp och ytterligare inbromsning pga banarbete i Sörmland. Den tappre tågvärden fick fullt upp att beställa taxibilar innan ankomst Stockholm Central till klockan 01:00.

Men jag satt inte i sjön och nattbussturen från centrala Stockholm med linje 291 gick verkligen smidigt med perfekt anslutning i Ropsten till 293 som stannar nedanför mitt hus på Näset. Klockan 02:00 var jag således hemma igen efter en mycket fin helg i Falbygden. Smolket i bägaren under en annars fantastisk helg var att vi tyvärr inte kunde träffa våra släktingar utanför Falköping på grund av olyckliga omständigheter. Men jag återkommer gärna till denna vackra bygd snart igen.

Och slutligen var inte minst tranorna en speciell upplevelse verkligen.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.