Längs en Mälarstrand

Jag syftar då inte på Norr eller Söder Mälarstrand inne i Stockholm utan mer på att jag snuddade strandkanten flertalet gånger under dagens vandring från Kallhäll till Hässelby strand. Ganska många kilometer avverkade vid ankomst tunnelbanestationen på vid 16-tiden. Men våren är utan tvivel min årstid för längre vandringar, och jag återkommer ju gärna till det mycket trivsamma området Görväln med dess naturreservat och slottområde.

Jag har tidigare på bloggen skrivit om Görväln, och det blir väl kanske någon reprisbild i detta inlägg – men avslutningen blev lite annan än tidigare. Tidigare har avslutat med bussfärd från Hässelby villastad eller följt Upplandsleden bort till Barkarby, nu försökte jag gå så mycket som möjligt nära vattnet – och därmed längs Mälarens strand.

Starten gick alltså i Kallhäll i Järfälla kommun, dit man kommer med pendeltåg ifrån centrala Stockholm.

Hagmark och lite odlingslotter skådades innan en skogsväg skulle leda mig mot Görvälns slott. Följde till en början Upplandsleden, den stockholmska delen av denna ska tilläggas.

Slottsmiljö, gårdsmiljö, odlingsmiljöer – ja det finns lite av varje vid Görväln. Till detta också i närområdet Brukets skidbacke, Görvälns griftegård, Görvälnsbadet och så finns också Görvälns vattenverk på Lövholmen.

Vårblommor i backen nedanför slottet som inhyser hotell, restaurang och konferens.

Fasaden är av gotländsk sandsten.

En promenad ner i parken och hitta inspiration till nya fotovinklar – med visst svenskt tema.

Klart jag hade kunnat stanna en stund i den väldigt tilltalande miljön, men vandringen skulle ju fortsätta. 😉 Jag skippade dock att gå uppför Brukets skidbacke, då det kanske hade gått utför…

Trevligt att se alla anordnade rastplatser i Görvälns naturreservat som tillhandahålls och sköts av Järfälla kommun. Ett helt festsällskap skulle här kunna få plats vid detta långbord.

Nja ingen speciell bild egentligen, men trevligt att någon fjäril ville stanna upp för att den påträngande naturfotografen skulle få någon bild. 😉 Blir den enda faunabilden i detta inlägg, men jag har ju utlovat tranor framöver…

Det glittrar om vårbäckarna.

Maffiga träd i Hummelmora hage.

Detalj på en äldre byggnad vid gårdsmiljön Sandvik. Inte gick det förbi någon stjärna inte.

Men okej då, här kommer också en bild på huset. 😉

Längs vägen passeras skiftande miljöer och en höjdpunkt i dess rätta mening är fornborgen Gåseborg med hänförande vy över Mälaren och dess omgivningar. Fornborgen som ska kommit till under folkvandringstiden under järnåldern, 400-550 år efter Kr.

Landet på andra sidan vattnet på bilden är alltså Färingsö, och inte särskilt långt borta ligger Svartsjö slott som också är en läcker miljö att besöka. Jag är förvisso skärgårdsentusiast i första hand, men jag tycker nog ändå lika mycket om att vandra och se andra områden och det finns ju en uppsjö av sådana i Stockholms län. Och många miljöer går rätt snabbt att nå också även om man inte har bil eller körkort som i mitt fall.

Min inköpta matsäck åt jag här uppe på Gåseborg. Och visst åt jag en smörgås.

Förra gången jag vandrade i dessa trakter så tog jag riktning mot Barkarby, men denna gång gick jag vidare mot Kyrkhamn som kommer innan Lövsta norrifrån. Kyrkhamn som är en gammal bruksby som hade bland annat ett stenhuggeri.

Kulle vid Lövsta med dess avfallsanläggning i området. Dock gick jag inte förbi sopstationen utan tog istället en väg ner mot vattnet, förbi Lövsta båtklubb, som sedan ledde mig fram till Riddersvik.

Ett gammalt tempel tillhörande Riddersviks herrgård, med tillhörande gammal engelsk parkmiljö nedanför.

Oj vad mycket blåsippor i backarna.

Herrgårdsbyggnaden Riddersvik från 1760-talet, med ett antal odlingslotter därnedanför.

Strax efter att ha passerat Riddersvik så kom denna härliga strandpromenad. Folk satt och njöt av vårsolen på berg eller bänkar även om vindstötarna som kom inte direkt gav alltför ljummen känsla…Jag som hade promenerat en bit var dock lätt uppvärmd.

Ah målet hägrar…Många hus som passeras genom Hässelby villastad, stort som smått, gammalt som nytt, lutande tak/platta tak…Och så vidare, det fanns en del kontraster…

Och där har vi tunnelbanan, då kunde hemfärden påbörjas. 😉 Och här kom då inläggets enda mobilbild också.

Nya tag med ny resa i morgon, då till just Stockholms skärgård och Nämdö. Att vara hemma är inte min melodi…

/Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.