En tur in från Vaxholm

Låter som en högst ordinär resa, och det är förvisso sant att jag rest sträckan ett oräkneligt antal gånger vid det här laget. Men vad är det man då kan se längs vägen? Jo här kommer ett visst smakprov i alla fall på vad JAG kan se. 😉 En fredag eftermiddag den 10 mars ägde denna lilla tur rum.

Waxholms hotell, byggd i jugendstil i början av 1900-talet. Erik Lallerstedt hette arkitekten bakom denna pampiga byggnad, farfar till krögaren och kocken med samma namn och som hade restaurangen Gondolen vid Slussen under ganska många år. Matsalen till höger nedkant har en härlig vy över Söderhamnen och sundet mot Kastellet.

Snörikt på kajen i Vaxholm efter föregående veckas nederbörd. Båten som ligger inne vid kaj är m/s Riddarfjärden, en från början Göteborgsbåt, och som fått rycka in i skärgårdstrafiken nu när ett par isgående tonnage tvingats till stillaliggande på grund av olika anledningar.

En annan inhoppare är m/s Ramsö. Denna skärgårdsbåt byggd 1964 i Kristinehamn, och som ägdes av Waxholmsbolaget mellan 1964-2012. M/S Ramsö har ett väl karaktäristiskt ljud från sitt maskineri som är av märket MAN B&W Alpha, och man missar sällan när hon är på ingående.

M/S Ramsö kom från Ljusterö på en tur där hon fått ersätta m/s Sandhamn. Så trots SL-loggorna påmålade på bryggfronten så var det en av Waxholmsbolagets turer hon var i trafik på under detta tillfälle.

Inne i viken mellan Tynningö och Vasholmen kan på Tynningösidan denna ståtliga villa skådas. Villa Björkudden som en gång i tiden har stått på Djurgården.

Olyckligtvis när pendelbåt och skärgårdstrafik tvingats skifta till isturlista på en del håll, så var två av Waxholmsbolagets isgående fartyg på varv – och för rätt utdragna vistelser. M/S Dalarö uppe på slipen på Tenö varv grundstötte utanför Sandhamn den 23 januari och har tvingats till rätt omfattande reparationsarbeten. Waxholm I som kör på SL:s pendelbåtslinje 83 mellan Stockholm-Vaxholm-Rindö när det är isturlista, ja den fick något tekniskt fel när den precis kommit upp till SL-linje 83 i början av mars från att ha ersatt just m/s Dalarö i en dryg månads tid mellan Stavsnäs och Sandhamn. Därtill fick man skifta fartyg ordentligt i skärgårdsflottan, och också då ta in m/s Ramsö som ersättare på linje 83.

Molen tornade upp sig över Ormingelandet – för att fortsätta nämna stora landområden. Och Ormingelandet är då den västligaste delen av Värmdö som består av tre större landområden – där förutom Ormingelandet också Farstalandet och inte helt ologiskt Värmdölandet består. En stor del av Ormingelandet tillhör ju dock inte kommunen Värmdö utan Nacka. Men när man har passerat över Skurubron från Stockholm sett så har man nått ön Värmdö, vilket är en av Sveriges största öar.

Mellan Gåshaga och Hasseludden så kan man inne i Kummelnäsviken skymta Kummelnäs varv. Ett av de varven som används för service eller renovering av skärgårdsbåtar. På bilden syntes vid tillfället bland annat m/s Sjögull uppe på slipen.

Detta sund delar kommunerna Nacka och Lidingö. Halvkakssundet är dess lite festliga namn där den stora och mycket väl trafikerade farleden till och från Stockholm löper.

Ett högt berg på Lidingö, vad kan det området kallas om inte Högberga. Där finns en konferensanläggning i Högberga gård med dess ståtliga villa från 1910-talet.

Blandning av lokal sjötrafik. Pendelbåtslinjerna 80 och 82 representeras här på bild av Clara och Djurgården 8, medan privata aktören med inriktning sjöfart och turism Strömma Kanalbolaget ståtar med den 117 år gamla Östanå I. Motorfartyg sedan många år tillbaka, men ett mycket charmig inslag på Stockholms vatten. Kör sina turer med guidning ut till Vaxholm en väldigt stor del av året., men några vilodagar i veckan vintertid. I bakgrunden syns Strandvägen med dess till storta delar pampiga hus, finns undantag, och Clara och Östanå I kommer alltså ut från Nybroviken och Ladugårdslandsviken.

I snöyran stoltserar ändock Storkyrkans nyrenoverade torn.

Ännu ett kyrktorn i snöyra fast uppe på Söders höjder – Katarina kyrka.

Resan närmar sig sitt slut när den inre delen av Saltsjön nås genom Strömmen.

Den varma miljön på övre däcket ombord m/s Ramsö.

Här har vi enbart klassiska skärgårdsbåtar. Ja m/s Ramsö närmar sig ju faktiskt åldern 60 år, byggd 1964 som hon är, så det är några år på nacken den båten också har. Men ändå rena barnet i jämförelse med m/s Västan och ångbåtarna Storskär och Norrskär som fram till maj ligger i vinteride. M/S Västan är ju Waxholmsbolagets äldsta fartyg med sina 123 år, och också det fartyget som har varit längst tid i rederiet – 85 år!

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.