Januari börjar året…

Hej på er alla,

Nu kommer äntligen första blogginlägg och det får bli en sammanfattning av lite olika skeenden under januari månad. Håll tillgodo!

Måndagen den 2 januari så blev det en kryssning över Ålands hav med Viking Lines gamla trotjänare Rosella. I december 2022 gick Viking Line ut med att fartyget skulle säljas till Grekland, och att då sista trafikdagen kom att vara 8 januari 2023. En avskedstur blev det då för mig och ett par vänner mellan Kapellskär och Mariehamn och retur. En härlig överfart med musikquiz på utvägen och en måltid i bufférestaurangen på hemvägen. Riktigt trivsamt! Rosella byggdes 1980 och var ju en annan generation med exempelvis öppna bryggvingar vid kommandobryggan, eller detta öppna däck i aktern där förtöjningsarbetet kunde observeras från ovan.

Från dimman den 2 januari till lite mer solsken den 3 januari. Vill man åka en trevlig sväng med klassiskt fartyg vintertid så är Östanå I från 1906 ett fartyg man göra en utflykt med utåt Vaxholm. Under vintern körs avgångar 10:30 och 14:00 från Strandvägen torsdagar till söndagar. Framåt våren utökas turprogrammet. Stundom har även Gustafsberg VII hoppat in som ersättare för Östanå I.

Får man säga att det såg ”coolt” ut när berg och dalbanorna hölls igång så här i början av året, för nog måste fartvinden gjort det något kylslaget för de adrenalinsökande besökarna till Gröna Lunds vinteröppna veckor kring jul och nyår.

Två torn varav ett på Kastellholmen och ett på Södermalm. Katarina kyrkas mäktiga silhuett uppe på Söders höjder.

Grått och åter grått när det blev en resa ut till Husarö den 5 januari. Från Boda på Värmdö blev det båten Söderarm som på bilden strax ska lägga till just vid den bryggan. Fyren på ön till vänster i bild står på Kalvön, således är det alltså Kalvö fyr. Denna fyr ligger längs en av stora farlederna till/från Stockholm.

Det var inte många minuter vi var iland på Husarö, slutbryggan för m/s Söderarm som sedan 20 minuter efter ankomst påbörjade sin intur mot Vaxholm, och ja slutligen Strömkajen i Stockholm på kvällen.

Ganska lugnt på en stor Waxholmsbåt en fredag, men lite folk till och från Ingmarsö södra brygga. Ingmarsö ska jag återkomma till i sammanfattning av februari månad då jag tillsammans med en förening besökte ön.

Som sagt, en märklig vinter med omkastningar mellan snöiga vinterdagar till barmarksdagar med flera plusgrader. Här i centrala Stockholm väntade jag och vän på en veteranspårvagn som skulle köra extra till Allkärrhallen den 6 januari då det var öppet hus där. Veteranspårvagnen kom ”aldrig” så vi åkte vanlig spårvagn ut till Liljevalchs.

Men däremot kunde vi åka tillbaka till T-Centralen med denna vagn 76.

Hansa Destination i Värtahamnen, ja det här var ett försök till trafik från Nynäshamn till Rostock som inte kom att utfalla så pass väl att linjen fortsätter sin trafik in på det nya året. Drotten ligger tills vidare upplagd i Värtahamnen i väntan på nästa uppdrag. Bild tagen 7 januari.

Fick se en väldigt ljus andfågel vid Ropsten den 9 januari. Kanske snarare att beteckna som anka.

Dimmigt när jag åkte ut med pendelbåten till Gåshaga…

När de spanska spårvagnarna på spårvägen ut till Djurgården trilskas så får de gamla rycka ut. Här A29 170 vid Waldemarsudde den 16 januari. Denna vagn stod under många år i Spårvägsmuseet på Södermalm, men sedan 7-8 år tillbaka är den i trafik för museispårvägen Djurgårdslinjen. Och Spårvägsmuseet förresten, ja det kan ni besöka i Hjorthagen numera.

Sångsvanar brukar vara vanligt förekommande i centrala Stockholm under vintern.

Viking Grace, Gabriella och så Cinderella. Viking Grace skulle på varvsbesök så därför låg det tillfälligtvis tre Viking Line-fartyg inne vid Stadsgårdskajen den 16 januari. Cinderella kom att ersätta kvällsavgångarna från Stockholm till Åbo under några veckor, medan Viking Glory körde morgonavgången som Viking Grace brukar köra.

Nu blev det något helt annat än grått – för vilken solnedgång över Gröndal och Essingeleden som jag fick uppleva eftermiddagen den 18 januari ifrån pendelbåten Rex på väg till Tappström, Ekerö. Jag steg av vid Tappström och gick upp till Ekerö centrum och köpte en kondisbit på Ekerö bageri innan jag for hem medelst buss. Kondisbiten var förstås en dammsugare, Ekerö bageri har en väldigt god sådan. Och ni som känner mig väl vet att just den kondisbiten är något som tilltalar mig. 😉

Uppe på motorvägen kan man inte njuta lika fullt ut av den begynnande skymningen. Bredvid motorvägen finns spårvägen Tvärbanans förbindelse mellan Gröndal och Stora Essingen. Tvärbanan som har linje 30 numera och som utgår i sydost vid Sickla station och har sin slutstation i andra änden vid Solna station. Sedan finns numera också en avstickare som utgår från Alviks strand och går till Bromma flygplats, vilken utgör linje 31.

Här finns trafik även ännu längre ovan Essingeleden…

22 januari, plötsligt var det lite vinterföre vilket inte minst de i backarna kom att utnyttja. Det är alltid roligare att se aktivitet i Ekholmsnäsbacken än töande snöfläckar vintertid.

Och isen låg såväl i Kyrkviken som på Hustegafjärden. En härligt vintrig omgivning trots att det ändå inte var särskilt kallt vid detta fototillfälle.

Gråviken är en vik som går in från Hustegafjärden och som under sommarhalvåret är ett fågelskyddsområde.

Dagen efter promenaden till Hustegaholm, 23 januari, så begav jag mig till Djurgården och gick en längre promenad där. Då hade dock vinden tilltagit så de vackra frostbeklädda träden tappade sin glans allteftersom. Sedan några år finns det en bro som går över Djurgårdsbrunnsviken innan den smalnar av till kanalen österut, på denna bro var det milt uttryckt snålblåst och det ser ni på snön som blåser vidare på isen…

Ut mot Blockhusudden så kunde vissa områden med snöbeklädda grenar skådas.

Solen gömmer sig men ljuset kommer fram ändå. I

Vackra akterpartier på fyra klassiska fartyg. Strömma Kanalbolagets m/s Angantyr från 1909, sedan Waxholmsbolagets m/s Västan från 1900, s/s Storskär från 1908 och s/s Norrskär från 1910. Angantyr sköter sightseeingtrafiken under vintermånaderna när Delfinbåtarna ligger i vintervila. Grand Hotells sedan några år tillbaka upputsade fasad är ju också något att nämna här. Denna bild togs från en tur till Vaxholm den 27 januari.

Vid de så kallade skarvöarna i Furusundsleden, inte långt från vägfärjeleden Östanå-Ljusterö, så brukar man ofta få se havsörn. Även om skarvarna inte är på plats så kan det sitta en och annan örn på någon de flertalet öar.

Vackra utskärgården kring Söderarm.

Som jag tidigare nämnde i inlägget så gick Viking Cinderella under några veckor för Viking Glory på dess kvällsavgångar från Stockholm, och därmed skulle bytet i Mariehamn för oss som åkte dagskryssning från Stockholm att ske till just Viking Cinderella som avgick från Åbo på morgonen. Det blev andra tillfället jag åkte med Cinderella, och andra gången just på en dagskryssning. Annars kör Cinderella sina vanliga dygnskryssningar, och kommer i sommar att under en dryg månad att köra på Stockholm – Mariehamn – Helsingfors. Numera Viking Lines äldsta fartyg, byggd 1989.

Då ska väl även Viking Lines nyaste fartyg nämnas – Viking Glory. 1 mars 2022 gjorde hon sin första resa i trafik och det dröjde närmare 11 månader innan jag kom att göra min premiärtur med henne. 28 januari gick premiärturen för min del, och jag tyckte helt klart det var ett trevligt fartyg att resa med. Kan komma mer om detta fartyg på bloggen under året.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.