I soligt marsväder till Sandhamn

Hej på er i vintervädret!

Bland jobbsökande och andra ärenden som att stå i monter på båtmässan Allt för sjön, så blev det torsdagen den 23 mars en riktig skärgårdstur igen. Alltså ett besök på en ö längre ut i skärgården än Vaxholm, pendelbåtslinje 83 har jag nyttjat väl i vinter. Sandhamn, denna famösa ö eller i dess namn snarare samhälle. Öns riktiga namn är egentligen Sandön. Under vintertid så går båttrafiken till Sandhamn via Stavsnäs på Fågelbrolandet, tillhörande Värmdö kommun.

Jag påbörjade min resa vid Slussen i Stockholm med att åka 434 ut till Stavsnäs, den busslinjen fortsätter i sin tur ut till Vindö. Avgångstid 09:40 med m/s Waxholm II, men något försenad avgång på grund av godshantering.

Frakt av gods av dess olika slag utgår i många fall från Stavsnäs vinterhamn, framför allt från vår till hösten när de renodlade godsfärjorna kör sin trafik. Beställning av godstransport görs via Skärgårdsgods i Albyberg, och det är Ressel Rederi som sköter denna tjänst. När inte godsfärjorna är i trafik under vintern så körs godset då på de isgående skärgårdsbåtarna, som i detta fall m/s Waxholm II som här lastar virke som skulle till Sandhamn.

Denna mäktiga vy mot Nämdöfjärden vid färd längs västra-nordvästra Runmarö.

En lite festlig bild här med det ingående tankfartyget och med de tre flygande gråhägrarna. Tankfartyget Sten Arnold är på väg mot in mot Stockholm, och ska köra över Kanholmsfjärden. Kanholmsfjärden namngiven efter öarna Stora och Lilla Kanholmen belägna öster om Sollenkroka på Vindö.

Vi närmar oss Sandhamn, detta gamla lots och tullsamhälle. Lotsverksamhet finns i viss mån fortfarande, även om det numera är båtmännen som håller till på ön. Lotsarna hämtas upp på fastlandet när de ska till fartyg som behöver navigationshjälp in till Stockholm, eller i motsatt riktning när lotsningen är klar från Stockholm utomskärs. Sista stationära lotsen försvann 1994.

För förtäring av mat och dryck även under den låga säsongen finns Sandhamns värdshus att tillgå.

M/S Waxholm II blev liggande en stund vid Sandhamn för lossning av gods, men tids nog lämnade hon för vidare färd ut till lunchpausen vid Hagede.

Telegrafholmens brygga till höger i bild, en av de nyare bryggorna i skärgårdstrafiken. Fjärden norr om Sandhamn heter Rödkobbsfjärden, den gränsar sedan i ost till Horstensfjärden, och längre norröver till Björkskärsfjärden. Det finns norr-nordost om Sandhamn en massa ögrupper och otroligt vackra utskärgårdsmiljöer. Dessa är dock lite mer svårtillgängliga om man inte har egen båt.

Som brukligt brukar jag ta en runda i den pittoreska byn med dess smala gångvägar.

Nästan som en kyrklig byggnad med dessa mäktiga fönster. Och visst är det ett gammalt missionshus nu inhyser ett Bed & Breakfast.

En raksträcka att gå till Trouville med dess härliga läge på sydöstra Sandön.

Där det är frekvent med badgäster sommartid var det nu ett underbart lugn med vy mot Östersjön.

Lite vågstänk var det allt, jag stod trots allt på läsidan.

Sandhamn ligger i den absoluta ytterskärgården, och det talar ju sitt språk när från delar av ön har fri horisont i sikte. Stockholms skärgård har ju vad man brukar säga runt 24 000 öar, och att då se fri horisont gör man inte från alla håll. Men vill man se havet på riktigt så att säga så är Arholma, Sandhamn, Utö och Landsort exempel på goda öar att göra det från.

Det kan om man kollar riktigt noga se ut som det går lite gäss på sjön, och det är möjligt att sådana också befann sig på fjärden ut mot Stångskär och Grönskär, men det var i detta fall ejdrar.- ett verkligt vårtecken. Grönskär med dess fyr som brukar kallas för Östersjöns drottning, jag har varit iland där en gång för 15 år sedan, då under en expeditionsresa med m/s Sandhamn som också då gick till Svenska Högarna.

Nog fick man lite längtan till kommande bad när vattnet erbjuder en högre temperatur. Jag är ingen vinterbadare kan erkännas…Men blir gärna översköljd av vacker natur å andra sidan, och det blir man i havsbandet. Ca 20 minuters promenad från bryggan i Sandhamn så når man detta härliga ställe.

Denna tallskog på ön som gör att man lätt kan komma in i en ödslighet trots att det kan myllra av folk i samhället.

Var ligger Abonnerad kan man fråga sig, det stod på destinationsskylten på m/s Tärnan. Skämt åsido, hon hade alltså en chartertur till Sandhamn denna torsdag, annars startar denna kommersiella trafik av Roslagens Sjötrafik på skärtorsdagen den 6 april. Jag får erkänna att jag ännu inte har åkt denna skärgårdsbåt, men det är mycket möjligt att så blir fallet i år.

Så kom 40-åriga m/s Waxholm II tillbaka ifrån Harö och Hagede, på väg mot Stavsnäs igen. Denna Waxholm II och dess systerfartyg m/s Waxholm I byggdes i Ångermanland på Lunde varv 1983. Är inte direkt kända som några skönheter men ganska trevliga att resa med inte minst god utsikt från övre däck. Trafik till ytterskärgården brukar Waxholm II köra, men då oftast över Mysingen mellan Årsta Havsbad och Utö. Nu ersatte den m/s Dalarö som råkade illa ut i senare delen av januari då den körde på grund utanför Sandhamn.

Efter en färd med buss från Stavsnäs till Ålstäket så hann jag gå ner lite snabbt till Mörtnäsviken. Naturligtvis skulle jag gått till nästa brygga med Y-bommar för att få en bättre vy av det nya bryggbygget gällande den nya pendelbåtslinjen 84 som ska trafikera mellan Ålstäket och Stockholm. Tanken var från början att trafiken skulle startas i höst, men har blivit uppskjutet till våren 2024. Jag hade inte världens tid att observera det hela då jag var tvungen att gå tillbaka mot busshållplatsen för att åka vidare med 438 till Boda.

Från Boda i solskenet skulle det åkas båt utan något alltför imponerande soldäck, men det är ganska sällsynta gästspel hon gör m/s Riddarfjärden i skärgårdstrafiken, så det kunde jag ha hänseende med under de 1,5 timmar jag tillbringade ombord på turen mellan Boda och Vaxholm.

På temat detaljbilder.

Och även på temat solljus.

M/S Ramsö på väg in till Vaxholm i skymningen. Sista eftermiddagsturen från Stockholm under dessa veckor hon fått vara i trafik, under fredagen sedan tog en snabbåt vid trafiken från senare delen av dagen, och från lördagen 25 mars körs isfri turlista. Det gäller alltså SL:s pendelbåtslinje 83 – som jag hade med i mitt senaste blogginlägg som handlade om en intur från Vaxholm.

Och en intur från Vaxholm i mörkret kom jag att göra m/s Gällnö, men bara till Gåshaga brygga på Lidingö. Förutom den upplysta fästningen så syns på bilden här också m/s Silverpilen, en annan Utöbåt normalt, men som nu under någon vecka legat som övernattningsfartyg för besättningen på m/s Riddarfjärden.

Summa summarum en härlig båtåkardag.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.