Bogesundslandet den 1 maj

Hej,

Här kommer ett sent inlägg från 1 maj – då jag gjorde en vandring på Bogesundslandet, detta stora naturområde inte särskilt långt från där jag bor – bara Askrikefjärden och Grönstaskogen ligger emellan. Har man inte bil eller egen båt så går det att ta sig dit på ett par sätt – bland annat med båt ifrån Ropsten till bryggan Frösvik på dess sydvästra del.

Inne på sista refrängen dessa gamla C6-vagnar från början av 1970-talet.

Helsingforsbåten Silja Serenade som gömmer sig bakom Lidingöbroar – tre till antalet just nu, men ska ju bli två igen inom sin inte alltför avlägsna framtid.

En ek till höger i bild skvallrar om platsens namn vid Gulfmacken i Djursholm – Ekudden.

Vid Storholmen östra brygga, en av tre bryggor på Storholmen, finns denna sjökrog.

Veteranen Kung Ring lämnar Frösvik för att gå tillbaka mot Ropsten. Min hemväg från Frösvik blev lite längre, då jag kom att vara ute några timmar i det stora naturområdet som tillhör kommunen Vaxholm.

Bogesundslandet är ett stort område och gör sig mycket lämpligt för vandringsturer. Förutom vandrare så debarkerade även några cyklister Kung Ring vid Frösvik – det är ju nästan ännu mer lämpligt för cykel om man ska mot Bogesunds slott eller Vaxholm – men nej jag tog mig till fots dit. 😉

Finns en rätt rik mängd blåsippor av denna färgnyans ute på Bogesund.

En över 300 år gammal ek tog jag en omväg för att skåda.

Bäverspår vid Träsksjön.

Över fälten vid Söderby sågs lite vilt i form av rådjur.

Passerade lantbruket Söderby gård för att fortsätta österut.

Efter Söderby, inte långt från Ellboda gård, så går Blå leden in längs Eke fjärds södra sida.

Vid Eke fjärd är det gott om fågelliv, och inte sällan dyker rovfåglarna upp. Här blev en havsörn uppvaktad av en ormvråk – alltså två rovfåglar och storleksskillnaden syns väl.

Även fiskgjusen dök upp över Eke fjärd.

Blå leden går en bit längs vattnet längs Eke fjärd och sedan det smalare Stäkeström som efter det blir det lite bredare Släpan.

Blandad natur – både skog men också öppna fält på Bogesund.

Och landmärket för hela Bogesundslandet är ju förstås slottet med ursprung från 1600-talet. Nuvarande utseende är dock från 1800-talet, och som synes är ju slottets fasad fräsch – dessa renoverades för drygt 10 år sedan.

Vitt i skog och mark började det att bli vid detta tillfälle 1 maj- inte av snö men av sippor. 😉

Bland allt naturfagert så passerades m/s Vindöga, upplagd på slipen i Tenö varvsområde. Och i bakgrunden syns Siljabåten som gömde sig bakom Lidingöbroarna i en tidigare bild. 😉

Blå ledens hela sträckning är mellan Domarudden och Vaxholm. Domarudden är beläget några kilometer utanför Åkersberga i nordnordostlig riktning.

En skymt av Södra Vaxholmsfjärden och den ”lilla” promenaden från Frösvik närmade sig sitt slut.

Jag gick över Pålsundsbron för att komma till Vaxön och slutligen busshållplats Pålsundsvägen. Därifrån blev det buss 670 tillbaka mot Stockholm.

En annan promenad på Bogesundslandet om man tar sig med kollektivtrafiken dit är från Nibble, buss 670 dit, då kan man passera en riktig vildmarkssjö Dammstakärret, innan man kommer ut mot Eke fjärd och Blå leden som man sedan kan fortsätta till Bogesunds gård och slott – eller till Frösvik eller Vaxholm om man så vill/orkar. Bogesundslandet har annars en busslinje, 681, mellan Vaxholm och Kulla vägskäl, men som går bara några turer per dag. Den linjen trafikerar hela Bogesundsvägen – som dock är ganska långt från Frösvik vilket visar på områdets storlek. Från västligaste delen till den östligaste delen är det ca en mils avstånd – så jag fick mina steg den här dagen kan man sammanfatta det hela med. 😉

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.