Granholmen vid Möja

Nya öar och bryggor är inte var dag jag upptäcker, men Granholmen vid Möja besökte jag söndagen den 10 april.

Resan ut till Sollenkroka gick medelst knökfull buss på linje 434. En buss till två båtavgångar, varav en från Stavsnäs till Sandhamn, gjorde att jag och ett 10-tal till fick stå under en längre del av resan. Från Sollenkroka blev det desto trevligare när man fick gå ombord m/s Söderarm.

En härlig syn – ejdrar!

Efter att ha åkt genom Stavsuddaskärgården, och efter att passerat över Möja Söderfjärd, så var det dags att stiga av på en för mig ny ö och brygga – nämligen Granholmen. I Waxholmsbolagets trafik så finns två Granholmen, den ena ligger söder om Vaxholm, och den andra är alltså ute vid Möja.

På denna välkuperade ö så inledde jag med att följa dessa röda markeringar för att ta mig norrut på ön.

Något bedagad skylt, men informationen stämmer gällande det att ett naturreservat finns på Granholmen. Sedan 1978 så har Skärgårdsstiftelsen en del mark här.

Nu gick det förvisso inga får i hagen denna dag, då det stod öppet.

Det här blev mitt första ”mål” på Granholmen, viken och naturhamnen Munkhamna.

Ute på klipporna intill naturhamnen Munkhamna så gick vyn bort mot bebyggelse på Södermöja.

Jag satte mig ner en stund på ett ”vasst” ställe vid vattnet och njöt av lä och sol till en del. Här var det rena lugnet, inte en människa syntes eller hördes.

Blött var det i en del marker, men av snö syntes dock inte mycket kvar.

Efter att ha lämnat Munkhamna så tog jag mig in i skogarna på nord-östra delen av ön, i väldig kuperad mark, men tids nog så kom jag ut på östra delen av ön vid en otroligt vacker vik.

Gran, vass, berg.

I intill liggande täta arkipelag finns stora öar som Storö, Bockö och Lökaön, vilka är framträdande i det så kallade Möjareservatet. Många hektar orörd natur som går att upptäcka, kanske framför allt med egen båt eftersom den enda ö i denna del som har reguljär trafik är just Granholmen.

Som sagt, kuperat och terräng. Men med bra vandringsskor och god vana från många skärgårdsvandringar genom åren så var det inga större konstigheter. 😉 Såg vid ett par tillfällen ett gäng dovhjortar, bland annat i ledningsgatan som löper över ön.

Innan jag kom att lämna Granholmen efter över tre timmar på ön, så fann jag en vacker utsiktsplats med sjömilsvida vyer.

Fick syn på Söderarm på väg från Sollenkroka till Möja på ännu en tur – en tur vars intur jag kom att åka med, ja en förutsättning för att inte behöva övernatta. 😉

Och en gran kunde väl få sig en bild när jag nu var där jag var… 😉

Så kommer Söderarm från Möja. Jag var inte ensam om att gå ombord på Söderarm, det finns en del byggnation och fastigheter på Granholmens södra-sydöstra del. Eldning kunde jag se från någon tomt.

Klockan 16:00 så embarkerades Söderarm för ett antal timmars hemresa. Fortfarande gällde vinterturlistan, även om den nu var inne på sin sista dag vilket kom att märkas längs vägen mot Stockholm.

I Stavsuddaskärgården så möttes denna havsörn med kadaver i klorna. Något rådjur som råkat illa ut och så har örnen tagit en del av resterna.

På tal om flygande skärgårdskaraktärer – här kom en grupp ejdrar i farten.

Dags för ett byte vid Boda brygga igen. Men jag hade fått nog av bussupplevelser denna dag, så jag fortsatte med båten Nämdö istället.

Vinterturlistans sista dag brukar innebära några båtskiften mot senare delen av dagen, då de båtar som ska inleda morgonturer utifrån öarna på vårturlistans första dag tar över ordinarie vinterbåts program. Östan som möttes på Sandöfjärden kom att ersätta Söderarm ut till Möja ifrån Boda.

Och på Grindafjärden så kom Vaxö på väg mot Husarö, som ersättare för Solöga.

Vaxholm med vägfärjan Vivi passeras.

Ett himmelskt ljus över Stora Ekholmen utanför Vaxholm, där jag faktiskt varit iland vid ett tillfälle.

Himmelen fullständigt brann sista biten in mot Lidingö.

Strax efter klockan 20 så debarkerade jag Nämdö vid Gåshaga brygga, och jag var då iland med dagens båtfärd.

Vilken skymning och avslut på denna skärgårdstur. Gjorde inte sämre heller att vännen Kim var konduktör på spårvagnsavgången från Gåshaga brygga kl 20:09.

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.