Solskenstur till Möja

Hej,

Så här på skärtorsdagen, så kanske ett skärgårdsinlägg kan passa?

Jag och en tidigare kollega tog oss en tur ut till Möja söndagen den 20 mars. Väderprognosen hade lovat fantastiskt väder, vilket det också blev, så varför inte åka ut i arkipelagen ännu en gång. 😉

Vi möttes upp vid Slussen på morgonen, och åkte iväg med buss 474 till Hemmesta centrum för byte till 438 till Boda brygga. Vissa avgångar på 438 avgår alltså inte från Slussen utan kräver anslutande buss, vilket är blåbusslinjen 474 som kör via Gustavsberg på vägen till Hemmesta. I alla fall, från Boda brygga kom m/s Söderarm att avgå klockan 10:15 med destination Möja. Och Möja var dit vi skulle.

Från Boda åkte vi mot Gällnö och några fler öar innan nästa knutpunkt i Värmdö kommun kom att anlöpas – nämligen Sollenkroka. Vissa små öar/skär ser – med viss fantasi – ut som militära undervattenfarkoster om man ser det på håll.

Innan färden styrdes in i Stavsuddaskärgården så skulle Sollenkroka på Vindö anlöpas. Sollenkroka är jämte Boda en sådan där knutpunkt där passagerare byter mellan landvägtrafik och sjötrafik. Till Sollenkroka kan man åka busslinje 434 ifrån Slussen exempelvis. Mitt emot Sollenkroka ligger inte helt ologiskt nog då Sollenkroka ö. Dess västra del heter dock Ängsholmen, där denna vackra bebyggelse finns. Det är två öar som med landhöjningens hjälp blivit en enighet.

Stavsuddaskärgården, ett tät arkipelag där jag åkt igenom med skärgårdsbåt vid många tillfällen. Men öarna å andra sidan har jag aldrig varit iland på – men så är det ganska många fastigheter på öarna. Dock vid ett senare tillfälle än denna tur så kom jag att gå iland på Granholmen, som dock ligger på andra sidan Möja Söderfjärd, intill den vackra och oexploaterade Möjaskärgården.

Eldning på Korsö.

På Möja Söderfjärd rundades Södermöja och sedan togs farleden upp mot Stora Möja, och med första brygganlöp vid byn Berg. I södra delen av denna by finns Möja kyrka, med ursprung år 1768.

Farleden Kudoxaleden förbinder nordliga farleder med sydligare farleder i skärgården, genom passage öster om Möja bland annat. Vid segling nord/sydvart för att passera Stockholms skärgård så kan man tjäna ganska många sjömil på att åka denna farled gentemot att åka runt alla ögrupper i ytterskärgården eller åka ute på havet. Kudoxaleden/Rödlögaleden/Möjaleden går mot Fejan i norr och i söder till Kanholmsfjärden.

Klockan var 12:30 när vi steg av Söderarm vid byn Berg. Sommartid finns flera serveringar i byn, och en åretruntöppen butik finns. För övernattning på Möja så finns STF vandrarhem inte långt från ångbåtsbryggan.

När Waxholmsbolaget under vintern inte kör till bryggorna vid Löka, Ramsmora och Långvik (med undantag av vissa turer från Åsättra vid isfri period) så kommer ö-bussen till användning. Den har SL-linjenummer 489, och med utgångspunkt Möjaström brygga så kör den sedan passagerare från båten norrut på ön. Men för oss så var det dock promenad som gällde. 😉 På bilden passerar bussen strax Möja dansbana – ett evenemangställe på ön.

Då min tidigare kollega inte är så ofta i skärgården så tänkte jag att Möja med dess härliga byar kunde vara trevligt att se. Och en av dessa byar, vars brygga vi på bilden närmade oss, var…

…Löka.

Bebyggelse i Löka by.

Denna otroligt vackra vy kan man njuta av när man närmar sig nästa by nordvart på ön, Ramsmora. Båten Elisabeth som syns till vänster i bild ligger förtöjd precis utanför Ramsmora brygga, dit man förra sommaren kunde åka ångbåt faktiskt genom Waxholmsbolagets Storskär.

Under lunchen i Ramsmora så flög ett antal havsörnar ovan oss, var 6-7 stycken totalt.

Även ormvråken såväl syntes som hördes i omgivningen. Lite av ett jamande karaktäriserar ormvråkens sång.

Lunchutsikten kunde inte klagas på, det var en sådan där underbar stund med sol och minimalt med vind. Mer trevligt blev det också när skepparen till båten Elisabeth, som gör turer med passagerare från Möja ut i havsbandet, kom förbi och snackade med oss en stund. Intill Ramsmora brygga ligger för övrigt också ett lite konstmuseum – Roland Svenssonmuseet. Konstnären Roland Svensson var en av de främsta skärgårdsskildrarna – många målningar/litografier gjorde han i sin ateljé på Stora Tornö, vid norra Möja.

Förutom rovfåglar så verkade en del fjärilar vara nöjda med vårvädret. Nässelfjärilen här fick jag till min belåtning på bild.

Efter att ha insupit sol och underbar miljö under lunchpausen, så kom klockan att rinna iväg lite, så längre än till Ramsmora brygga blev det inte denna dag – för vi skulle åka med båten hem också.

Kyrkviken med viss is kvar i innersta delen.

Söderarm hade hunnit köra en vända till Sollenkroka under vårt besök på ön, och låg sedan vid Möjaström brygga innan nästa intur klockan 15:40. Och som söndagar ofta, när deltidsboende ska hem för ny arbetsvecka/skolvecka på fastlandet, så brukar det bli en hel del resande. Nu är ju Söderarm så pass så stor så att någon trängsel ombord var inte att tala om ändå.

Härliga, lite roliga klippor vid Granholmen. Mer om just denna ö kommer i ett kommande inlägg på bloggen. Men här har tidigare funnits jordgubbsodlingar, vilket även Möja är känt för historiskt.

På span efter ejder så syntes i alla fall skrakar.

Utanför Gällnönäs så kunde en grupp ejdrar skymtas på håll. Det om något är ett vårtecken!

Solens sista timmar gjorde sig gällande i området omkring Gällnö. En brygga som skulle anlöpas var just Gällnönäs som ovan nämnts, vilket är en av två bryggor på Gällnö – och därifrån kan man ta en trevlig promenad över östra delen av ön bort till Gällnö by och sedan ångbåtsbryggan vid Söderby.

Nämdö har kört från Husarö och ska på dess intur till Vaxholm gå in till just bryggan vid Söderby på Gällnö ganska kort efter bildögonblicket här. I Boda strömmade det av folk som skulle fortsätta med bil eller buss, det var ett rikligt antal resenärer.

Ännu var det vintertid/normaltid, så en vacker skymning genom skärgården fick upplevas. Och det gula ljuset passar väl rätt bra så här i påsktider. 😉

I solnedgången så möttes Solöga på Sandöfjärden. I Boda hade vi fått byta båt från Söderarm till Nämdö, och hade då här startat nästa etapp.

Fyren Lindalen nedre blinkar sitt gröna lyse.

Fartygsbyte kom förutom i Boda även att ske i Vaxholm, då från Nämdö till Dalarö. Återigen en stor båt alltså, med den trevliga salongen föröver på övre däck. Här ses Galaxy passera på utgående mot Åbo i mörkret.

Ännu har jag inte blivit ”Glory”-fierad av denna skuta. Men förr eller senare så kommer första turen att åkas.

När vi steg av båten vid Gamla stan i Stockholm ca 20:45 så hade vi fått åka tre båtar på hemresan, så min medresenär fick verkligen en rejäl dos skärgård den här dagen. Och höjdpunkten var vi bägge överens om att det var lunchpausen i Ramsmora.

Till sist så vill jag önska alla en riktigt trevlig påskhelg!

Med Glada hälsningar

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.