En vacker pendling i huvudstaden

Under senare tid har flertalet av veckans arbetsdagar tillbringats på Södermalm. Morgonen den 16 mars så valde jag att resa in med SL-båtlinje 80 från ön till Saltsjöqvarn precis nordöst om Danvikstullsbron. Hemifrån Näset så går det en buss till Larsbergs brygga, linjenummer 238, vilken jag kom att åka med 06:40 ca.

Nämdöfjärd fick jag åka med ifrån Larsbergs brygga. Det hade varit några dagar med riktigt härliga, om än lite kyliga, mornar så jag hade lite förväntan på att ännu en sådan skulle vara.

Och visst blev det en morgon som satte guldkant på tillvaron. Kyligt var det som sagt, ett antal minusgrader och en del tunn nyis, men trolskt och väldigt stämningsfullt.

Baltic Princess i Värtahamnen, snart redo för avgång mot Åbo.

Tunt täcke med nyis låg lite här och var. Kaknästornet speglar sig tillsammans med Djurgårdens skogar.

Fartyget Amberland på svaj utanför Fjäderholmarna.

En otroligt vacker resa till jobbet denna morgon.

Spegling av hus vid Blockhusudden på Djurgården, dit man kan åka med linje 80.

Fyren vid Blockhusdden.

Clara utanför Kvarnholmens nya bostadshus. Vacker spegling.

Den här linje 80 som inlägget kretsar lite kring har ganska många båtar i drift då det i rusningstrafiken körs 15-minutestrafik mellan Nybroplan och Nacka Strand, och i bland dem så körs varannan tur bort till Ropsten som denna Kanholmen på bilden är på väg mot. Och vissa turer mot Ropsten körs direkt till Nacka strand från Nybroplan, och markeras då som 80X i turlistan. Turerna utan X går in till Allmänna gränd vid Gröna Lund, Saltsjöqvarn, Finnboda hamn, Kvarnholmen och Blockhusudden.

Från Hammarby sjö kom Emelie i dess trafik mot Nybroplan, via Masthamnen på Södermalm och Allmänna gränd på Djurgården. Denna kommersiella trafik sköts av Ressel Rederi, som även sköter färjetrafiken mellan Barnängen (Södermalm)-Luma (Hammarby sjöstad)-Henriksdal (som i sin tur är gratistrafik subventionerad av Stockholms stad).

Silhuetten av Stockholm ute på Saltsjön är ju speciell med Gamla stan och tornen i Riddarholmskyrkan, Tyska Kyrkan och Stadshuset. Även Storkyrkan tillhör silhuetten normalt, men just nu renoveras tornet och dess intäckning är inte så skönhetsmässig på bild. 😉 Skönhetsmässiga är ju inte direkt heller Djurgårdsfärjorna numera med dess SL-blåa styrhytter (vilket då passar att det här endast syns på avstånd) men på linje 82 kör de året om med mängder av passagerare – inte minst sommartid naturligtvis.

Steg av Nämdöfjärd vid Saltsjöqvarn och kom sedan att gå till Henriksdal för att bussen snabbt in till Slussen och sedan ta mig vidare på Söder till mitt jobb. En krispig morgon med frost på marken, vilket inte minst märktes längs Saltsjöqvarns kaj.

Kastellet och till vänster Klara kyrka är framträdande byggnader i bilden. Båten på väg ut från Nybroviken bär namnet Kungshatt – vilket blir lite missvisande på Saltsjön då ön Kungshatt är belägen i Mälaren. 😉 En pendelbåtslinje för SL:s räkning finns ju där i form av linje 89 mellan Klara Mälarstand och Tappström (Ekerö).

Okej då, Storkyrkans ”gömda” torn fick vara med då. 😉 Viking Grace kom att lämna Vikingterminalen vid Stadsgårdskajen för ännu en resa genom tre skärgårdar (Stockholm, Åland och Åbo).

Det har gått 9 år sedan Viking Grace gjorde debut på Stockholm – Åbo. Och för några veckor sedan fick fartyget en ny kollega på Åbolinjen i form av Viking Glory.

Pendelbåten Waxholm I möter i sin tur en båt som man kan säga pendlar mellan Sverige och Finland. Waxholm I kommer in från Rindö utanför Vaxholm, på SL-linjen 83.

”Se upp för dörrarna, dörrarna stängs” – Efter jobbet så promenerade jag till Slussen och tog tunnelbanan upp till Danderyds sjukhus för att sedan ta mig vidare till Djursholm. Väl på station så kom ett tåg mot Fruängen med den äldsta tunnelbanevagnen i drift, en vagn från 1970. När den uppnådde åldern 50 år så blev den namngiven – som den enda av de så kallade Cx-vagnarna som är den äldre typen av tunnelbanevagnar som rullar i Stockholm på röda och blå linjen. En mångårig arbetare i tunnelbanedepån Nyboda vid Liljeholmen, som började där samma år som denna vagn levererades, förärades sitt namn på denna vagn. Till höger i bild syns en skylt där det står beskrivet om stationen Danderyds sjukhus och dess konst. Stockholms tunnelbana har ju väl utsmyckade stationer – inte minst på Röda och Blåa linjen. Så även något så vardagligt som tunnelbanan kan bjuda på en del kuriosa. 😉

På tal om gamla färdmedel i kollektivtrafiken så är en 52-årig tunnelbanevagn i all ära, men från Ekudden i Djursholm kom jag nämligen att åka med Kung Ring, byggd 1902, över till Lidingö och Trolldalen. I bakgrunden kan till höger början på Aborrbacken skönjas, det är en av de tunga backarna i Lidingöloppets sträckning.

Klassisk båt till en träbrygga. Kung Ring är en av få båtar på linje 80 som är välanpassad för isgång, även om nu man kört med plastbåtar och lättmetallbåtar i isen förra vintern – dock med tveksamt resultat. I alla fall så har då Kung Ring, sedan Storholmenlinjen blivit SL-linje och fått vintertrafik, fått vara ordinarie vinterbåt på denna så kallade norra linje av linje 80.

En hållplatsskylt vid Ekudden, även om själva hållplatsen jag hellre benämner som brygga. Jag fick uppleva en mäktig morgonstund, det blev likaså också en mäktig solnedgång. Från Danderyds sjukhus så gick färden med busslinje 601 till hållplats Djursholm Sveavägen, sedan en fem minuters promenad ner till bryggan.

Den norra delen av linje 80 sträcker sig bort till Storholmen och även västra Bogesundslandet där det finns en brygga vid Frösvik. Bryggor finns också på Lidingö vid Sticklinge och Mor Annas brygga i Trolldalen. Sticklinge brygga används dock inte under vintern. I Ropsten har en informationsskylt, i alla fall tidigare, aviserat detta genom rubriken ”Sticklinge hållplats indragen” – vilket då också skulle kunna syftas på busshållplatsen som linje 205 och 225 använder.

Storholmen, för övrigt, är en ö med ett par-tre hundra fastigheter, tillhörande Lidingö kommun sedan 2011. Tre bryggor trafikeras på öns norra, östra och södra del. Vid den östra bryggan finns en krog.

Från Djursholm till Lidingö är vägen inte så lång sjövägen. Från Djursholm till Danvikstull skrev Orup en låt om, tar man den låten i motsatt riktning så steg jag ju av båten på morgonen i Saltsjöqvarn, intill Danvikskanalen, och under eftermiddagen så embarkerade jag båten i Djursholm. Och nog blev man lyrisk av denna solnedgång.

En så kallad vågad bild…

Storholmen södra brygga.

På den här turen gick Kung Ring inte till norra och östra bryggorna på Storholmen, samt Frösvik, utan gick tillbaka mot Storholmen södra, Ekudden och Tranholmen innan hon var tillbaka i Ropsten. Har ni SL-periodkort så är en tur på norra linje 80 trevlig att göra.

Från Trolldalen fick jag för mig att jag skulle gå genom skogen med skor av den lättare sorten. Det blev att vända direkt när jag såg isbanan i första backen upp i Grönstaskogen. Så hemvägen gick längs Trollsdalsvägen och Kyttingevägen – fast det blev ju en omväg när jag nu skulle till Lidingö centrum för att handla. 😉

Med dessa båtturer så blev pendlingen denna onsdag må hända inte den snabbaste, långt därifrån, men däremot den absolut vackraste!

Ha en trevlig helg!

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.