Efter jobbet i Stockholm

Ett litet bildsvep från efter jobbet, som jag några dagar i veckan för tillfället tillbringar på Södermalm, och därmed promenader i trevliga kvarter och även vissa båtturer efteråt. 😉 Fredagen den 11 mars var en sådan eftermiddag då jag efter en promenad in mot Gamla stan tog båten ut till ön där jag bor – det vill säga Lidingö.

Östgötagatan med blick mot Skanskas nya höghus Sthlm 1 i Luma, Hammarby sjöstad.

Solljuset kommer från Hökens gata och riktas mot Mosebacke.

Centralt i bilden syns ett gammalt hus – för har Carl Michael Bellman, som levde under senare delen av 1700-talet, varit bosatt i det – ja då har huset några år på nacken. 😉 Huset kallas alltså för Bellmanhuset, beläget på Urvädersgränd, då just Bellman hade sitt boende där under några år och producerade många av hans framstående alster därifrån.

Här har vi Skraken…(Blidösundsbolagets mindre passagerarbåt som trafikerar norra skärgården)

…fast det här är vigg och sothöna.

Storskär och Norrskär har ett par månader kvar tills de sätts i trafik för året. 13 maj är säsongsstarten, och då kommer också även motorfartyget Västan vara redo efter att ha legat upplagd under år 2021. Gissa någon som känner längtan till det datumet! 😉

”Ersätter Waxholm I” stod det på destinationsskylten på m/s Vånö som för tillfället gick på pendelbåtslinjen 83 – som har sträckningen Strömkajen – Vaxholm – Rindö hamn. Att en snabbare lättmetallbåt går in i trafik betyder att våren verkligen nalkas så smått.

Men vilken vår som Slussen står färdigt får vi väl se. 😉 Men alltför många år kvar ska det inte vara faktiskt, planerat i alla fall till färdigställande 2025 – och det låter kanske förvisso som rena framtiden men tre år går ju trots allt rätt fort. Men å andra sidan har de också hållit på i ganska många år nu, och vilka tidsplaner brukar hålla? 😉

Här kommer Maria ut från Nybroviken. Under vardagar i rusningstid så är det 15-minuterstrafik på linje 80, och då kör varannan avgång till Nacka strand respektive Ropsten.

Härlig solnedgång som avnjöts från soldäck. Det är allt en oerhört vacker väg till och från Strömkajen med silhuetten av inte minst kyrktorn från olika håll. Längst till vänster i bild är dock inget kyrktorn, det är Danvikshem.

Möte mellan systerfartygen Baltic Queen och Galaxy. Baltic Queen lämnar Stockholm för att ta sig till Tallinn, medan Galaxy kommer in från Åbo – bägge två via Åland på dess färdvägar.

Mäktiga färger som uppenbarade sig i skymningstid.

Tallink Siljas Baltic Queen på väg mot Tallinn som sagt, passerar utanför Nackas nya bostadsområde vid Telegrafberget. Nämnda område har fått en brygga för båttrafik – och det är pendelbåtslinje 83 som går in dit.

Vånö tillhör en av fem båtar i en serie som byggdes i början av 1990-talet och som alla fick namn efter öar på V – Värmdö, Vånö, Väddö, Viberö och Vaxö. I Stockholms skärgård är ön Vånö belägen mellan Gillinge och Jungfruskär – i södra Nämdöskärgården utåt havsbandet till. Den delen av skärgården skulle jag gärna upptäcka mer, men dit är det svåråtkomligt om ej egen båt finns.

Spårvagnen i skymningen vid hållplats Gåshaga brygga. Finns ju två hållplatser eller om man så vill stationer med namnet Gåshaga, varav den ena är nere vid bryggan där antalet meter inte är så många från skärgårdsbåtarnas, ja även SL-båtarnas, brygga. Och varför skrev jag station då gällande Gåshaga, jo fram till inte alltför många år sedan så var Lidingöbanan kategoriserad som järnväg och inte spårväg. Banan har ett antal stationshus bland annat här då vid Gåshaga brygga, dock ej synlig i denna bild. 😉

Viking Line har nu ersatt trotjänaren Amorella på linjen Stockholm – Mariehamn – Åbo. Viking Glory är namnet på detta nybyggda fartyg som 1 mars gjorde sin första resa i trafik – och det är klart att jag ska ta en tur med denna färsking så småningom.

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.