Visbykryssning med Silja Symphony

I somras, 8-10 juli, åkte jag på en kryssning med Silja Symphony till Visby. En mycket trevlig kryssning med ett av Tallink Siljas i vanliga fall ordinarie Helsingforsfartyg, men som haft inrikeskryssningar på programmet under Covid-19-pandemin. Nu när vaccinering gjort det möjligt att återöppna samhällen så är Silja Symphony tillbaka på linjen Stockholm-Mariehamn-Helsingfors från hösten. Visby och Härnösand/Höga kusten har annars varit huvudsakliga mål för dessa tillfälliga inrikeskryssningar, men i somras också Ystad på vissa avgångar. Jag hade aldrig varit på Gotland i vuxen ålder, faktum är att jag bara varit där under ett besök hösten 1990 – blott några månader gammal bara. Så nog fanns det fog för att besöka ön och vid detta tillfälle då dess residensstad Visby.

Tallink Silja avgår med sina fartyg från Värtahamnen i Stockholm. Avgång från Stockholm och Värtaterminalen var klockan 16:00. På vägen ut så kunde ett antal skärgårdsbåtar skådas ifrån utedäck, och på bilden är det då Viberö och Sjögull som möts. Landmassan i bakgrunden är det vida Bogesundslandet som har en rik natur och goda vandringsmöjligheter. Bogesundslandet tillhör kommunen Vaxholm, eller Vaxholms stad som de kallar sig, och ser man till landytan så är hälften av denna kommun just Bogesundslandet.

Redan klockan fem var det dags för en måltid i restaurang Tavolata på däck 6. Oxfilé som smakade utmärkt.

I Furusundsleden på väg norrut i Stockholms skärgård. Bara någon kilometer bort till vänster i bild ligger Ängsö nationalpark, med skärgårdsbåt avtar man från leden just här för att komma in till Ängsö.

Här var det färj(e)rikt vid Kapellskär. Rosella är den riktiga veteranen, byggd 1980, och i fortsatt trafik för Viking Line efter drygt 40 år.

Innan Ålands hav passerades den vackra ytterskärgården vid Söderarm.

Den långa gågatan med butiker och serveringar som gjorde fartyget och dess syster Silja Serenade så speciella när de byggdes i början av 1990-talet.

Så närmade sig Åland och ett fullständigt bländande ljus uppenbarade sig ute.

Som sagt, vilket ljus! Samtidigt var det lite regn i luften också.

Ja det står väl i stjärnorna om vad som ska hända med Birka Stockholm. Inga resor för fartyget sedan mars 2020 då pandemin lamslog inte bara kryssningarna utan hela verksamheten för detta fartyg.

Veteranen Rosella kom strax efter Silja Symphony till Mariehamn där hon tillbringar nätterna. Och på tal om natt, så var det vid fototillfället kanske dags att bege sig mot hytten – en morgondag skulle ju vänta. 😉

Okej då, jag väntade med att gå ner till hytten tills dess att vi mött Gabriella – Viking Lines numera enda fartyg mellan Stockholm och Helsingfors. I våras såldes Mariella till Corsica Ferries för trafik i Medelhavet.

Morgonen torsdagen den 8 juli, Visby började närma sig och man observerade framfarten mot Hansestaden en stund från soldäcket. Vädret var ju inget att klaga på som synes.

I Hansestaden, som Visby kallas efter dess delaktighet i handelsförbundet Hansan, så låg passande nog Hanseatic Inspiration inne. Samma kryssningsfartyg hade jag bara några dagar innan sett i Öregrund i Uppland.

Avstigning skedde via bildäck. Likt när jag åkte i höstas till Härnösand så ropade man ner de som skulle iväg med utflykter först, dvs till de inhyrda bussar som väntade, sedan tog man däck för däck så att säga, för att det inte skulle bli för mycket trängsel.

Någon kilometer fick man gå in till Visbys stadskärna då fartyget la till vid kryssningspiren. Stadskärnan med dess ringmur, gamla kyrkoruiner samt äldre och täta bebyggelse. Jag tog först en glass vid hamnen, på en glasservering med enormt utbud – Glassmagasinet. Ja under dagen blev det två besök där. 😉 I Almedalen var politikerveckan över – i år förmedlades talen från partiernas företrädare endast digitalt denna gång och inte för någon större publik på plats då restriktioner gällande folkmassor fortfarande var gällande.

En skymt av domkyrkans ena torn bland annat. 😉 Visby som bland annat med sin ringmur runt stadskärnan är ett av Unescos världsarv.

Innan jag tog en längre rundvandring innanför muren, så inväntade jag en Gotlandsfärja vid havet.

Det var alltså Visborg som kom in från Nynäshamn. När detta inlägg publiceras så ska fartyget vara inne på varv för service – samt namnbyte. Det är nämligen så att traditionen inom Gotlandsbolaget är att de senast byggda fartygen i flottan ska ha de klassiska och för regionen rätt logiska namnen Visby och Gotland.

Silja Symphony och Visborg. I bakgrunden till höger i bild skymtas Högklint, ett berg med väldigt brant sluttning.

En stig upp från strandkanten gick jag på utsidan av ringmuren och dess torn, längs gamla vattenlösa vallgravar med namn efter väderstrecken de ligger vid. Här på bilden Nordergravar.

Och här då så är det Östergravar jag gick längs, den östra delen av den så pampiga och välbevarade muren runt Visbys äldre bebyggelse. Utanför ligger modernare bostadsområden ganska nära intill.

Det var inte bara den storslagna muren och dess mark och sadeltorn som imponerade, för när man kom innanför muren, vilket jag gjorde vid Österport, så möttes man av en otroligt charmig stadsmiljö av mestadels småskaliga hus i gammal stil. Och så har man ju hört talas om att Visby är känt också för sina mängder rosor och stockrosor.

Vackert va?

Visby brukar ha vissa olika publikdragande temaveckor under sommaren – Almedalsveckan bland annat – men som den medeltida stad det är så brukar också en medeltidsvecka anordnas under senare delen av sommaren – med tornerspel, marknader med mera.

Visby domkyrka, eller Visby Sankta Maria domkyrka, stoltserar med sina tre torn över staden. Kyrkan har sitt ursprung i medeltiden men har genom åren genomgått en del förändring/utveckling.

Ett kort besök in i kyrkan gjorde jag.

Norra Kyrkogatan.

Likt många svenska städer så finns ett Stora torget även i Visby, nu fick jag ingen bild på dess folkliv men rikt var det i alla fall med folk på torgets serveringar av olika slag. En livmedelsaffär (ICA) med trevlig skylt fanns i en hörna.

Rosor och ruiner.

Det blev några varv längs de smala gatorna. Just denna smalhet gör ju att biltrafiken är rätt begränsad i stadskärnan, innanför muren då. Och under sommartid är det rätt strikt reglerat gällande motortrafik i den gamla stadskärnan.

Många tecken av medeltiden finns ju i Visby, bland annat genom dess rika mängd kyrkoruiner i stadskärnan, bland dessa Sankt Lars ruin här på bilden.

Vackra gatuskyltar fanns det också gott om.

Efter att ha vandrat runt i denna häftiga stad så blev man så småningom lite sugen på lunch. Stora Torget hade ju en hel del serveringar, men jag valde ett café med denna trevliga innergård.

Fler rosor och växter i den botaniska trädgården.

Här invaderas Visby med all tydlighet – åtminstone av turister på detta rundturståg. 😉 En invasion som säkerligen är väldigt tudelad, åtminstone för lokalbefolkningen, är när staden festar loss under den så kallade Stockholmsveckan – vecka 29.

Röda matten fick man gå på vid av och påstigning som genomfördes via bildäck. Bildäcket som synes hade en del bilar som stod parkerade under resan.

Gotland avgick mot Nynäshamn, och en stund senare avgick Drotten mot Oskarshamn. Drotten sattes för övrigt under hösten in i en ny trafik till Tyskland, och en annan hansestad i form av Rostock, ifrån Nynäshamn.

De två sommarbarerna på soldäck var öppna, så många tog sig ett glas – eller flera – i det härliga sommarvädret.

Tack Visby för en underbar upplevelse. Återkommer!

Avgång från Visby kom alltså att ske klockan 17:00. Vädret fortsatte att bjuda till när färden styrdes norröver på Östersjön.

Vilket lugn det var på havet denna afton.

På avstånd syntes Gotska Sandön, norr om Gotland, till vilken man brukar kunna åka båt från Nynäshamn sommartid – undantagsvis under pandemin dock. Detta är en av Sveriges närmare 30 nationalparker. Öns landskap präglas av sanddyn, tallskog och en rik flora. Jag skulle gärna åka dit någon gång.

Makalös vacker solnegång som avnjöts från däck 12 på fartyget.

Detta himlaspel satte en bra avslutning på en mycket härlig dag. Många superlativ i detta blogginlägg för övrigt…Resan gick vidare norr mot Mariehamn på Åland igen, innan insegling i Stockholms skärgård kom att ske på morgonkvisten.

Så var det morgon igen, och in genom Stockholm skärgård for vi tillbaka till Värtahamnen. Två lokala fartyg i farten här på bilden, dels Silverö som vår, sommar och höst kör lokala turer bl a till Norra Lagnö dit hon på bilden är på väg. Det andra fartyget är en gammal vägfärja, som numera kör frakt av olika slag, hemmahörande på Tynningö.

Ankomst till Stockholm och Värtahamnen var satt till klockan 10:00. Då var en riktigt fin sommarkryssning över.

Efter dessa sommarbilder så önskar jag nu alla läsare en glad första advent!

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.