Hösttur till Norröra

Det var rätt dåligt med turer till norra skärgården i somras för min del, trots att det är en del av skärgården jag verkligen uppskattar, så nu under senare delen av hösten har jag försökt ta igen lite av detta. 24 oktober tog jag mig en tur till Norröra – belägen en bit öster om Furusund – allmänt känd som ”Saltkråkan”-ön. Med båt från Stockholm tar det ca 3,5 timme att ta sig dit, en halvtimme kortare från Gåshaga på Lidingö då.

Strax före halv elva var jag ute på Gåshaga brygga och inväntade m/s Sjögull för färd norröver. Direkttrafiken med båt från Stockholm till norra skärgården under hösten sköts av just Sjögull, och det är veckoslutstrafik som har gällt sedan början av september.

Sunnan på linje 83 kom in till Gåshaga strax före Sjögull men hade inga passagerare att hämta. Vi två som stod på Gåshaga brygga skulle bägge med Sjögull.

Linfärjan från Vaxholm till Kastellet gjorde sista trafikdagen 12 september.

Blandningen av de mörka barrträden och de gulnande lövträden under hösten är vacker.

Bebyggelse i byn Laggarsvik på Ljusterö. Förutom att buss 626 finns tillgänglig, så har Laggarsvik också en brygga för skärgårdstrafiken. Den anlöps på linje 9 som har slutbrygga vid en annan by på Ljusterö – nämligen Väsbystrand.

Viking Cinderella på väg in mot Stockholm på en 21-timmars nöjeskryssning.

Vackra ställen längs Furusundsleden.

Så såg jag en stor fågel kommande flygande i riktning mot båten. Och den flög väldigt nära faktiskt, havsörnen.

Blidö kyrka från 1850-talet syns inte särskilt väl från Blidösundet, men man kan skymta den vid ett ögonblick när Kyrkviken syns. Nedanför kyrkan finns en klockstapel från 1744 som är lite mer synlig under de fåtal sekunderna. 😉

Trafikverket rödvita skylt står placerad vid Almviks brygga på Blidö. Det är bryggan som är närmast belägen Blidö kyrka, någon kilometers avstånd är det förvisso. En lördag i början av december brukar Blidö julmarknad hållas på platsen, förvisso uppehåll förra året av bekanta skäl vid det här laget, men tillbaka i år den 4 december. Då kan man göra en resa med ångfartyget Blidösund dit. Almvik är för övrigt ur trafiksynpunkt en av få bryggor som ej har semafor.

Inte värst många bryggor i Blidösundet gick Sjögull in till på denna söndagsresa ut. En uttur på en söndag förmiddag brukar inte direkt ha den värsta tillströmningen av resenärer, till trots att SL-kort med period 30 dagar och längre gäller ombord fram till i vår. Men ett gäng förmodade dagsresenärer sågs gå av vid Stora Timrarö och Ålön bland annat. Till Duvnäs brygga på Yxlan fanns också avstigande.

W-flaggan i ett något bedagat skick.

Interiören på Sjögull, den stora huvudsalongen. En mindre salong finns även på övre däck.

Efter Blidösundet så gick färden en bit norrut till Gräskö innan det var dags att styra mot Norröra.

Blott en resenär klev av på Norröra, och det var ju då jag själv. 😉 Sjögull fortsatte mot Rödlöga, den ostligaste bryggan i Waxholmsbolagets trafik för övrigt, där hon kom att ligga en timme innan tillbakafärd till Stockholm.

Under den timme jag var iland på Norröra så möttes inte särskilt många personer. Höststämningen var ganska tydlig.

Nu skulle jag bara vara på ön en timme så promenaden sträckte sig inom ett något begränsat område, men en bit längs en av vägarna gick jag. Annars kan man på östra delen av ön komma in på en trevlig naturstig, där man om man går rätt kan komma till härliga badklippor sommartid. Jag badar i alla fall inte i november. 😉

Rönnbär vid Snickargården. Ja besöker man Norröra så går det inte att undgå denna vackra gårdsmiljö med röda hus med vita knutar. Här bodde familjen Melkersson i Astrid Lindgrens TV-serie om Saltkråkan. Vid tillfället de skulle flytta in på gården, första avsnittet, så var det tämligen regnigt. ”Fult väder” enligt Farbror Melker. Den här höstdagen jag besökte Norröra var det förvisso lite grått, men regnet höll sig däremot borta.

Söndagar sommartid finns möjligheter att gå med en guidad tur på Norröra – i Saltkråkans fotspår så att säga. Då ska man åka med S/S Blidösund dit ifrån Furusund eller från Stockholm med anslutningsbåt till Glyxnäs på Blidö där man går ombord på ångbåten.

En mycket charmig miljö är det kring Snickargården som ligger intill den grunda viken Öjan, detta på Norröras sydvästra del.

Det var vindar från syd-sydväst så att stå i den öppna miljön intill Öjan var inte så skönt. På andra sidan vattnet ligger Söderöra, och även där har en del scener ur Saltkråkan spelats in.

Lantlig miljö på vägen mot norra delen av Norröra.

Efter en timme på ön så var det dags att bege sig hemåt, eller ja i alla fall båtfärd över till Furusund. Under ett antal veckor har ordinarie båten Yxlan varit (och för all del vid inläggets publicerande fortfarande är) ur trafik, och då har olika ersättningsbåtar tagit vid. Denna lördag var det m/s Rex som skötte den lokala trafiken från Furusund ut mot Norröra och Rödlöga. Rex är från början en Göteborgsbåt.

En liten glimt av solen kunde skönjas på väg in i Furusundet. Köpmanholm på Yxlan syns i bilden.

Så kommer Tallink Siljas Galaxy på väg in från Mariehamn och Åbo. En vardaglig syn i dessa vatten då hon kör där varje dag – ja med undantag av de perioder hon är inne på service eller har några andra avvikelser i trafikprogrammet.

Rex med sin charmiga interiör. Sommartid kör båten en linje mellan Norrtälje och Arholma som Norrtälje kommun ligger bakom, medan vintertid är det Mälaren och SL-linje 89 mellan Klara Mälarstrand och Tappström, Ekerö, som gäller vid framför allt isläggning.

Efter Furusund så drog Rex vidare mot Östernäs på Rådmansölandet innan hon skulle till Söderöra för att påbörja en ny intur på sena eftermiddagen.

Från busshållplatsen Furusund hotellplan gick sedan färden med 632 in till Norrtälje. Det är två busslinjer som trafikerar de avlånga öarna Yxlan och Blidö, 632 kommer från Yxlan och byn Vagnsunda – medan Blidöbussen har linjenummer 634 och vänder i Glyxnäs by.

En brokig blandning kan man väl beskriva denna bild där det nya möter det gamla i Norrtälje. Bakom restaurangbåten Norrtelje, tillika det gamla stolta ångfartyget, så har två höghus byggts i Norrtälje hamn med ca 20 våningar av lägenheter.

Efter en promenad i Norrtälje så blev det sedan dubbeldäckare på linje 676 in till Stockholm.

/Mats

2 reaktioner på ”Hösttur till Norröra

  1. Så vackert!!! Denna ö skulle jag så gärna vilja besöka. Denna resa skulle vara kul att få göra. Tack för fina tips. När åker du nästa gång 🙂

    • Ja det rekommenderar jag. 🙂 Från Stockholm kan man åka båt från Strömkajen fredag-söndag till Allhelgonahelgen, alltså om två veckor. Från Furusund går det att åka även vintertid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.