Semester till Västergötland och Skåne – dag 5 – Österlen

Resan går vidare i Skåne.

Första natten på Hotell Statt var skön. Frukosten på hotellet, som serverades i restaurangen, var suverän med rikt utbud och bra kvalité – likt middagsbuffén under onsdagen.

Vad var då planen för den första av två heldagar i Skåne? Jo jag har länge haft en längtan att besöka Österlen, det vackra landskapet i Skånes östra del. Så det jag planerade för innan resan var att försöka ta mig till Stenshuvud nationalpark och vandra runt där lite.

Att resa runt i Skåne var inte svårt, jag köpte på Pressbyrån på Hässleholms station ett 24-timmarskort på Skånetrafiken. Eller kort var väl en överdrift när man fick biljetten på ett vanligt kvittopapper. Det fanns 24-timmarsbiljett för lokala resor inom närområdet, eller för hela Skåne. Jag valde hela regionen naturligtvis.

Då jag hade för avsikt att se mig om ganska mycket under denna dag, så fanns det inte tid för någon längre sovmorgon. Så iväg från Hässleholm stack jag ca 09:30, och första delen av dagen kom att gå med tåg till Kristianstad, vilket inte tog mer än 20 minuter.

Pågatågen är Skånes lokala pendeltåg, och de var absolut trevliga att resa med. Högre standard än SL:s pendeltåg, exempelvis fanns WC ombord, och man kunde sitta i tyst avdelning.

I Kristianstad skedde byte mellan Pågatåg och regionbuss. SkåneExpressen 3 var linjen jag skulle åka med under en dryg timme mellan Kristianstad och Kivik, en trevlig tur på skånska landsbygden. Passerade längs vägen bland annat Brösarp där det finns en museijärnväg, och strax innan jag steg av vid Kiviks torg 11:13 så passerades området där Kiviks marknad brukar hålla till.

Väl framme vid Kiviks torg så uppenbarade sig detta vackra hus i klassisk skånsk stil med korsvirke.

Innan jag lämnade samhället i Kivik så passerades kungagraven, ett stort gravröse från bronsåldern.

Över det öppna skånska landskapet flyger många glador. Rovfåglar som är ovanliga i Stockholm och norröver, men som nertill i landet, framför allt Skåne, är vanliga längs åkrar och fält. Och det är den röda gladan som är vanligast.

Något som verkligen karaktäriserar Österlen är alla dessa äppelodlingar. Och särskilt när man rör sig i Kiviks omgivningar så är det påtagligt. Kiviks musteri är ju en väl etablerad producent av äppelmust, cider och andra drycker som inte bara består av äpplen. Musteriet grundades 1935 och har ägts inom samma familj genom generationer.

Jag reste i rhododendrontider, så nog var det vackert där dessa mäktiga buskar fanns.

En annan mäktig blomning att se var blåregnets.

Innan jag fortsatte in i nationalparken, granne med Kiviks musteri, så slog jag mig ner för en måltid på musteriets servering. God mat i form av morotsbiffar med någon crême gjord på ramslök, och naturligtvis blev det en äppelmust till. En mousserande äppelmust som smakade underbart. Snacka om bra uppladdning för vidare vandring.

En av entréerna till Stenshuvud är just precis intill Kiviks musteri, så efter lunchen var det inte många meter att gå för att ta sig in i en av Sveriges 29 nationalparker.

Väl inne i Stenshuvuds lummiga lövskogsmiljöer. Här var jag på väg i en stigning för att komma upp till de olika ”huvudena” därifrån man skulle ha fina vyer.

Grönt, skönt landskap med djupa dalar. Stenhuvud avrundar en lång ås eller urbergshorst, Linderödsåsen, som sträcker sig från trakten kring Höör och ner till Stenshuvud, och som en av flera åsar är en del av Skånes geografiska karaktär och landskapsbild.

Verkligen härlig utsikt. Havsområdet utanför är Hanöbukten, en del av södra Östersjön.

Tre ”huvuden” kunde man som sagt beskåda storslagen utsikt ifrån, och nog njöt jag av den en stund innan jag fortsatte ner i övriga parken.

Skulle man dra rakt mot öster, mot horisonen, och hålla den riktningen så kommer man till slut till Litauen med bland annat dess vackra stränder på Kuriska näset. Drar man däremot en sydligare riktning ganska direkt så kan man nå Bornholm istället.

På tal om sandstränder…Skånska kusten är rätt rikt på sådana, varav vid Stenshuvud det finns en lång remsa där rekreation onekligen inbjuds fina sommardagar.

Vy mot Simrishamn dit jag senare skulle åka.

Vatten, sand och träd. Den ordentliga invasionen med turister hade inte påbörjats vid mitt besök den 11 juni. Så det fanns mer än gott om yta på stranden kan man säga. 😉

Stenhuvud är ett område som haft mänsklig aktivitet under många år. Från den här stenmuren, som har omgivit en fornborg på höjden av berget, ska datering finnas från 1500 år tillbaka.

Varför mina badkläder låg kvar på hotellrummet när förutsättningarna för bad var närmast perfekta är en fråga som inte har något svar. Men att gå barfota i sanden och doppa fötterna var skönt det också.

Mellan Naturum och stranden fanns en äng med många orkidéer.

Ljuvligt vacker äng.

Besökte Naturum där en trevlig utställning finns om nationalparken med fakta och illustrationer i så väl ljud och bild. Innan jag lämnade parken så tog jag också en glass i en kiosk intill Naturum. ”Guldkronan” med namnet på parken behöver lite ny färg som synes. Stenshuvud blev för övrigt nationalpark 1986.

Om jag bara hade körkort och bil så… 😉

Okej inte annorlunda gäster, utan Annorlundas gäster. 😉 Och Annorlunda var då detta cafés namn, som dock inte hade öppet vid detta fototillfälle.

Lite skrämselmoln över fältet medans jag promenerade bort mot busshållplatsen längs Mellby stora väg, ett par kilometer utanför Kivik. Denna promenad tog dryga 30 minuter.

Förbi Svabesholms kungsgård.

Den skånska flaggan är rödgul, medans en lokal flagga för Österlen har med grönt också. Skulle det vara grönt fält enbart mellan de röda så blir det Bornholms flagga, så lite av en blandning är då Österlens inofficella flagga.

En hare i gräset bland de gula blommorna.

SkåneExpressen tog mig från Mellby, utanför Kivik och Stenshuvud, till Simrishamn. Olyckligtvis fick jag vänta en halvtimme extra på bussen då den tänkta avgången ställts in på grund av fordonsfel. Ja så det kan bli ibland. Men väl på nästkommande buss så var bara att njuta av färden till den pittoreska staden Simrishamn.

En rundvandring i den väldigt läckra stadskärnan blev det. Simrishamn har gamla anor, medeltida, och har huvudsakligen haft fiske och sjöfart som viktiga industriella verksamheter genom åren. Och gällande fisk så är sillmacka och silltallrik ett par rätter som kanske lockar hungriga turister vid besök i Simrishamn, dock inte mig denna gång. 😉 Sillen som blir strömming om den fångas norr om Kristianopel i Blekinge. Det är ju annars samma art, men på grund av Östersjöns mer bräckta vatten ju längre nordvart man kommer så har strömmingen till delar ett annat utseende, mindre i storlek exempelvis.

Snacka om fina skyltar gällande gatunamnen.

Väldigt trivsamt att gå omkring i en stad vars stadskärna är långt ifrån Turning Torso-stil. Turning Torso är ju den 190 meter höga skyskrapa som ligger i stadsdelen Västra Hamnen i Malmö, ett bostadshus i skruvad stil så att säga, oavsett vad man tycker om den. 😉 Simrishamns stadskärna är verkligen något helt annat.

Byggnader här av olika århundraden. S:t Nicolai kyrka är av medeltida urspung, medan Rådhuset till höger är från 1867.

Korsvirke och simrishamnsdörr på det röda huset i bakgrunden.

Jag stannade en timme i staden innan jag fortsatte min rundresa i Skåne. För med SkåneExpressen 5 åkte jag mot Lund genom den skånska landsbygden med stopp vid bland annat Tomelilla och Sjöbo. Tomelilla har ju ett Hasse och Tage-museum i tämligen liten storlek, men den byggnaden såg jag dock inte från bussen.

Under den här Skånevistelsen tog jag mig inte ner till Malmö, så mycket kan jag ju avslöja om kommande och sista del. 😉 Men till staden nästgårds i nordlig riktning, Lund, blev det ett par besök i – om än under kortare stunder.

I Lund tog jag en promenad, som synes ovan gick jag förbi domkyrkan igen, och letade också efter något ställe att käka innan jag fortsatte ”hem” till Hässleholm. Men energin var det väl lite si och så med efter en hel dag på språng, så jag hade svårigheter att bestämma mig, och det hela slutade med en sallad från Pressbyrån som intogs vid stationen.

Framme igen i Hässleholm, jag steg av Pågatåg och vagn ”Stellan Sundahl” och begav mig mot hotellet efter en heldag i den skånska regionen. Jag såg fram emot denna dag på förhand, och med eftertryck blev den verkligen lyckad.

En sista del återstår, ännu en fortsättning följer alltså. 😉

Mvh

Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.