Semester till Västergötland och Skåne – dag 1

Min första semestervecka denna sommar kom att bli redan under den första delen av juni, nämligen lediga dagar 7-11 juni. Då blev det en Sverigeresa på programmet, med besök i Västergötland och Skåne.

Första delen av denna resa gick tillsammans med Li, min mamma, som också körde ner oss till Västergötland. Så första delen av veckan gick alltså med bil. Som synes var det en stund då det regnade rätt ordentligt, och det skedde i Sörmland längs E20. Ut från Stockholm passerades gamla jobbområdet i Sätra bl a.

De många år vi åkt ner till min halvkusin med familj på gården i Västergötland så har ena pausen oftast gjorts vid Hjälmare kanal och det trevliga kanalcaféet vid Hjälmare docka. Nu skulle vi inte bo på gården denna gång, men väl ner till Västergötland gick färden så rastplatserna fick väl då bli dem samma. I början av 2000-talet kom vi ofta med åskan vid våra besök, och åska hördes just i Arbogatrakten denna måndag. 😉

Vatten i torrdockan, och denna trevliga båt.

Det andra stället vi rastat vid många gånger är Ramundeboda utanför Laxå. Rastplatsen ligger intill E20, vackert beläget vid Borasjön.

Ramundeboda har gamla anor och som rastplats fungerade den redan på 1100-talet och därefter i kungars erikgator. En gammal klosteruin finns på platsen som i nutid har ett trevligt café i det mörka huset på bilden. Som sagt här har vi stannat ett antal gånger.

Strax före fem så anlände vi till Lidköping vid Vänern, ja det stod faktiskt så på en skylt, rimligtvis för att inte förvilla med Linköping i Östergötland. Hotellet var belägen vid Nya Stadens torg, och namnet på hotellet bars efter det röda huset beläget centralt på torget – nämligen Rådhuset. Rummet jag hade var väl helt okej utformningsmässigt och komforten gällande säng. Men den stora nackdelen var att ingen luftkonditionering/fläkt fanns, och hur öppnade man fönstret mer än lite på glänt? För det var väldigt varmt och instängt i rummet. I Lidköping kom vi i alla fall att övernatta i tre nätter.

Vi tog en liten promenad i staden innan det var dags för en middag på Stadshuset som vårt hotell hade lite samarbete med, varav vi fick varsin kupong med lite rabatt på måltiden.

En festlig händelse fick vi med oss från restaurangen, då en förmodligen ny säsongspersonal skulle komma och låta oss smaka på det vita vinet som beställts, bara det att när Li då smakade på det hela så var det inget annat än vatten. Det var alltså en vinflaska med vatten som servitören kom in med. Det redde dock upp sig av en annan, lite mer rutinerad, i personalen så våra glas vin fick vi. Om än ganska snålt tilltagna. 😉 Men det var ändå en trevlig service och maten smakade bra.

Efter den middagen så blev det en kvällspromenad ner till Vänern. Och här i bildens silhuett var lite försmak av vad som skulle komma på tisdagen, det vill säga en vandring på Kinnekulle – ett av flertal platåberg i Västergötland, Skaraborgstrakten.

Stämningsfullt med vy över Lidköpings hamns in och utlopp där prickarna markerar farleden.

På den här smala piren gick jag ut och njöt denna måndagsafton.

Jag var kvar länge på piren och njöt av en härlig solnedgång. En fin start på semesterveckan.

På väg tillbaka till hotellet så fick jag vackert stå o vänta någon minut, då en motorvagn på Kinnekullebanan skulle passera. Kinnekullebanan som är en järnväg om ej är elektrificerad.

Det blev en varm första natt eftersom jag som sagt inte fick upp fönstret på rummet mer än lite på glänt. 😉 Men sov gott gjorde jag i alla fall.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.