Ut till ett blomstrande Sandemar

Hej, då är det återigen dags för ett blogginlägg från en stund i naturen.

Maj är ju en härlig månad, inte bara för att jag fyller år den 25:e den månaden, utan också för att våren går in i fasen då grönska och massor av växter och träd blommar. Ett fint ställe att avnjuta ett av vårens skådespel på är naturreservatet Sandemar i Haninge kommun. Reservatet är beläget i närkontakt med skärgården och Dalarö är bara några kilometer bort. Förutom alla växter i ett öppet landskap så erbjuder även Sandemar ett rikt djurliv med inte minst alla fåglar som återkommit efter vintern. 13 maj blev det alltså en tur ut dit, skjuts fick jag ut till Sandemar av mamma som skulle vidare till landstället på Dalarö.

Men först åkte vi förbi Sandsborgskyrkogården i Enskede, där pappa och mormor har sina gravar. Jag passade på att köpa fika på ett lämpligt ställe i närheten, nämligen Dalarö bageri. 😉 En filial till det bageriet som ligger på Odinsvägen i centrala Dalarö.

Ingången till Sandemars naturreservat hittar man tydligt när man åker längs Dalarövägen och ser en parkering som oftast är välfylld med bilar när det är soliga helgdagar under våren inte minst. Från denna parkering går sedan en stig in i paradiset skulle man skulle säga. Orkidéen Adam och Eva växer ju om inte annat där på ängsmarkerna. 😉 Stigen in i reservatet löper längs åkermark. Inte ovanligt att se rådjur på dessa, eller en och annan trana.

Längs stigen är det lite snår och lite mindre ängar där man får en första blick av en av områdets karaktärväxter – kungsängsliljan.

När man kommer ut mot strandängarna så öppnar sig ett hav, inte bara skärgårdsvattnet i bakgrunden, utan också ett hav av kungsängsliljor, gullvivor och vitsippor bland annat.

Ett fågeltorn finns att beträda vid en av strandängarna, och därifrån kan skåda ganska mycket fågel. Bland rariteterna så finns vadarfåglarna. Här på bilden, som förvisso inte är tagen ifrån tornet, förmodligen en rödbena.

Många fjärilar syntes till, framför allt påfågelöga.

Gullvivor.

Om något lila syntes i bilden med gullvivorna så var det denna växt som syntes. I Sandemar finns ett rätt gott bestånd av Adam och Eva-orkidén. Ett år var dock det nästan ingen orkidé alls, då syntes också spåren efter vildsvinen tydligt i markerna. Synen av uppbökad mark är inte den roligaste, även om vildsvin är ett intressant djur – med gott kött inte minst. 😉

Parkeringen var överfull den här fantastiska vårdagen med sommarväder, så det var ett antal personer ute i reservatet. Men när parkeringen är full så är det svårare att hitta alternativa platser.

Jag tog av från de öppnare markerna och gick in i skogen, mot den delen som kallas Höggarn. Gick man upp på berget så skulle man få en härlig vy över omgivningen läste jag på Länsstyrelsens information om Sandemar innan, och det var jag ju nyfiken på att se naturligtvis. Länsstyrelsen är det som förvaltar reservatet.

Så här vidunderlig utsikt har man från Höggarnsberget. Här tog jag en fikapaus och satt och njöt länge av sommarvärmen.

Många båtar i sjön vid Karlslunds marina.

Så kom ett par tranor förbiflygande.

Från andra sidan av berget så kunde man mellan träden se bland annat Jutholmen som ligger precis utanför Dalarö. Står man nere vid Hotellbryggan så har man vy rakt ut mot denna tätbebyggda ö.

Adam och Eva-orkidén igen. Ett annat ställe som jag några dagar senare kom att finna många orkidéer på, ett rätt närliggande ställe till Sandemar, var Stegsholm på Gålö.

Ja se så många blommor som redan slagit ut på ängen…Här mandelblomman.

Vet inte om Kanada och Säd gås bra ihop. 😉 Kanadagäss i par och en trio sädgäss.

Bland lövträd på väg längre ut mot klippor med skärgårdskontakt.

Jodå, fortfarande fanns en och annan blåsippa i markerna som var väl täckta av träd.

Strandängar intill Svärdsnäsviken. Åker man med buss till detta naturområde så ska man gå av vid hållplatsen med namn efter denna vik. Hållplats Sandemar ligger intill en hästgård och närmare Sandemars slott, vilket är privatägt.

Styvmorsvioler.

Behöver väl knappast nämna att jag trivs i dessa miljöer. 😉

Med blick mot Dalarö Skans och Ornöfärjan Ebba.

En hel del fritidsbåtar ute redan, men det är klart att det lockar nu i pandemitider även om vattnet fortfarande är kallt och ger en helt annan känsla än längre upp på land när solen gassar.

Längre bort i denna bild syns Dalarö. Ornöfärjan Ebba ligger inne vid Hotellbryggan till höger. Den gulröda skylten, också till höger i bild, skvallrar om att det inom området är fågelskyddsområde och därmed tillträde förbjudet på delar. för att inte orsaka störningar på fågellivet. Till halvön Killingen finns dock en stig att gå längs, även om den delas av det skyddade området.

Den vita varianten av Adam och Eva.

Dessa gula blommor tillhör växten kabbleka.

Där högg det till vid spången, en huggorm uppenbarade sig. Den helsvarta varianten. Fick syn på den på väg mot busshållplatsen.

SL har designat nytt för busshållplatsers skyltar, den nya varianten, till vänster i bild, kunde vid hållplats Svärdsnäsviken skådas för linje 839 och 869 i riktning från Dalarö. Den äldre modellen, där jag steg på bussen, mot Dalarö.

Och vad passar bättre än att avsluta med en bild från landstället med några härliga gullvivor i trädgården.

Det är inte bara en trevlig skärgårdsort Dalarö, det finns underbara ställen omkring också – däribland Sandemars naturreservat.

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.