Görvälnsområdet och den stockholmska Upplandsleden

Hej!

28 april gick ”efter jobbet”-promenaden i Järfälla. Lite mer specifikt så tog jag sikte på Görvälnsområdet, ett område jag har promenerat i tidigare och alltid trivts stort vid mina besök där.

Kallhäll station var min utgångspunkt på den här dagens vandring. Här har det producerats nya bostäder, och 2016 rustades pendeltågsstationen upp i samband med utbyggnaden av Mälarbanan för fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll.

Precis intill Kallhäll station, åt vänster när man kommer från perrongen, kommer man direkt ut i ett grönområde, och detta område sträcker sig över rätt stora vidder. Upplandsleden är en vandringsled vars huvudsakliga sträckning går längre norrut i Uppland, men delsträckor finns också i Stockholmsområdet varav en är mellan Kallhäll och Barkarby.

Odlingslotter intill Görvälns slott. Följde alltså Upplandsledens orangea markeringar hit, och kom också att följa dessa under hela min vandring denna dag.

Gårdsmiljön intill slottet har flera härliga ekonomibyggnader.

Vacker slottpark med många växter, och så en vacker utsikt när man satt och fikade vid ett av de utplacerade borden.

Sädesärla på språng intill en av flyglarna till slottet.

Görvälns slott är ju inte ett av de större slotten direkt, men inte desto mindre charmig för det. Fasaden pryds av gotländsk sandsten vilket var ett lyxigt material på den tiden då slottet byggdes – senare delen av 1600-talet. Verksamhet idag på slottet är hotell, konferens och restaurang.

En av två tillhörande flyglar i sluttningen. Och nedanför närmare vattnet finns även två paviljongsbyggnader.

Det ekar skönt i själen när man får se sådana här pampiga träd.

Slottet i Görväln ligger på en höjd nära vattnet, med en brygga i norr. Den stora fjärd som är utanför bär samma namn som slottet, alltså Görväln. Fjärden är en av Stockholms dricksvattensreservoarer, och ett vattenverk finns några kilometer söder om slottsområdet på Skäftingeholmen.

När man har gått nerför slottsparken så kan man gå en runda längs vattnet, med ett antal fint belägna rastplatser, och sedan också ett gammalt tegelbruk. Ja resterna efter detta tegelbruk som namngivit området med bland annat en gammal arbetarbostad samt en skidbacke. Skidbacken ligger bara några hundra meter från Görväln slott och vandrar man upp till dess topp så nås härliga vyer. Jag valde dock inte att göra det denna gång, utan fortsatte längs vattnet mot Görvälnsbadet i första hand.

Mot Görvälnsbadet så tog jag av från Upplandsleden en bit, men kom åter på denna från denna badplats dit man sommartid kan åka buss. Nästa etappmål blev nu Hummelmora hage.

Ner mot Hummelmora hage gick en bit längs lite steniga branter, varav koncentrationen fick vara uppe. Men ett par bilder hanns med att få iväg med kameran också. 😉 Här nästan lite kamoflerat träd.

Det bjöds på vitsippor i mängder i Hummelmora hage.

Härlig ängsmark intill vattnet.

Aha det är åt det hållet jag ska gå. 😉 Efter Hummelmora hage var biten inte särskilt lång till nästa vackra miljö – fornborgen Gåseborg.

En mäktig fornborg med många stenar i dess murar. Dateringar av hittat material från borgen, som gjordes i början av millenniet, tyder på att borgen är ca 1500 år gammal.

Bebyggelsen längre bort i bild tillhör Kungsängen, tillhörande Upplands-Bro kommun. Det som skiljer Upplands-Bro mot Järfälla är det sund som brukar kallas för Stäket, egentligen Almarestäket. Genom det sundet passerar man om man båtväg vill färdas mot Sigtuna eller Uppsala. Ångfartyget Blidösund brukar göra en resa per år från just Uppsala, via Sigtuna.

Det är ju en hänförande utsikt som bjuds från fornborgen, dryga 40 meter över havet.

Möte mellan två arbetstransporter.

Hackspett på födojakt.

Nja, de där mörka molnen såg väl inte så kul ut kanske. Men någon nederbörd föll inte över mig under vandringen.

Jag kom från Gåseborg och tog sikte mot Henriksdal med en gammal torpmiljö som nu innefattar scoutstugor.

Efter Henriksdal blev det in i lite skogspartier, där jag för en stund tappade bort leden, men hittade den åter till några öppna marker i södra delen av stadsdelen Viksjö.

Upplandsleden tog mig sedan söder om Viksjös stora bostadsområde, via några ängar och lite lövskog, förbi Viksjö golfklubb, och bort till Långbacka och Ormbacka i Skälby där jag fick syn på detta – vad nu det kunde vara för något. 😉

En råbock som stod på stället där tidigare Långbacka-Veddesta skola låg, vilket handlar om över 100 år tillbaka i tiden då skolan brann ner 1919.

Den byggnad vars ovandel syntes i en bild ovan är en gammal transformatorstation. Uppförd 1919 och som fram till början av 1950-talet stod för elförsörjningen ut i Järfälla. Strömmen som denna station fördelade ut kom från Älvkarlebys vattenkraftverk i norra Uppland. Byggnaden är en av få bevarade av denna karaktär i Stockholmsområdet.

Såg förvisso inte orm när jag gick förbi Ormbacka, men väl en ormvråk. 😉 Stackars vråk som blev förföljd av en kaxig korp.

Strax efter Ormbacka, på väg mot pendeltågsstationen i Barkarby, så passerade jag två runstenar varav bilden visar ena stenens motiv och tecken.

Från dessa runstenars placering så tog det väl en 10-15 minuter till Barkarbys pendeltågsstation. En lång vandring i mycket sevärda natur och kulturmiljöer.

Mvh

Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.