En skiftande skärgårdstur

En skärgårdstur ut till Blidö blev söndagen den 12 juli, i varierat väder och med varierade fartyg. Syftet med resan var väl främst att resa med ångfartyget Blidösund på dess inresa från norra skärgården in till Skeppsbron i Stockholm. Söndagar går det att resa ut med snabbåten Sjögull strax före ett från Strömkajen och sedan byta till ångfartyget vid någon tidig brygga i Blidösundet, eller för all del med ett besök på Siaröfortet vilket en bekant med familj gjorde denna dag.


Vi lämnade Stockholm i ett rätt så trevligt väder, men det kom att skifta om…


En väldigt tråkig syn är att se ångfartyget Mariefred ligga stilla denna sommar. Sedan år 1903 då båten levererades har hon gått i trafik varje år, inklusive de två år (1980 och 1994) då hon olyckligtvis drabbades av bränder. Men denna Coronapandemi som uppkommit i år har satt stopp för trafik till Mariefred och Taxinge slott. S/S Mariefred är ju till stor del beroende av turister, och den delen är det ju lite bristvara på i år, dessutom med en begränsad kapacitet ombord…Och ekonomin var ansträngd redan innan denna pandemi, så det är inte förvånansvärt utan snarare det mest rimliga att fartyget ligger – men likväl trist att en så otroligt lång tradition får sig en törn. Ska förvisso tilläggas att eventuellt så kanske det kan göras vissa resor i slutet av sommaren.


Transport av brobanor är inte varje dag man ser. Ja här fraktas alltså delar av järnvägsbron mellan Tegelbacken och Gamla stan iväg, den så kallade Norrströmsbron. Under några somrar har järnvägstrafiken varit avstängd mellan Stockholms Centralstation och Södra Station, för att rusta upp järnvägs och gångbroarna mellan Tegelbacken och Södermalm.


Segelsurfing på Östra Saxarfjärden. I bakgrunden syns skärgårdsbåten Skarpö på reguljär tur från Ljusterö mot Stockholm.


Under hela resan upp till Blidö så kom inte en enda regndroppe, trots att omgivningarna var skrämmande regntunga. 😉


Strax före halv fyra debarkerade jag Sjögull vid bryggan Bruket på Blidö.


På en liten ö mitt emot ångbåtsbryggan vid Bruket fanns en tärnkoloni. Ja inte bara tärnor fanns där, utan även trutar, måsar och även en strandskata.


Just Brukets ångbåtsbrygga ligger bakom en udde norrifrån sett, så när Blidösund på sydgående visslar för ankomst så gör hon det två gånger, och då vet man att båten närmar sig bryggan. 😉


Ingen större rusning till att åka ångbåt denna eftermiddag. När vi lämnade Bruket så var vi 13 passagerare ombord, varav nästan en tredjedel gick ombord vid just Bruket. Dåligt väder och omständigheterna kring Corona är ingen bra kombination – men denna söndagstur som utgår från Norröra och som kör hela vägen in till Stockholm har haft sina bekymmer med resandemängden tidigare år också. Sista åren har man dock kört en populär rundtur med veterantåg på Roslagsbanan med byte till veteranbuss ut till Furusund med guidning ombord och därefter ångbåt in till Stockholm, med inkluderande i priset servering av pannbiff i matsalen på Blidösund, men den rundturen går alltså inte att göra i år.


Hemresan gick i skiftande väderlek och ljus. Här vid passage av Brokholmen, en av de bryggor som vi passerade.


Vid närmande av Gärdsvik på Ljusterö så bröt sig solen igenom regnmolnen och…


…då visade sig regnbågen. 🙂 En riktigt vacker regnbåge i en vacker miljö.


Synen av denna observerades av befälhavaren så få av oss få passgerare ombord lär ha missat denna härliga vy.


I Siarösundet kom vi att stanna upp för ett kort ögonblick. Även detta ropades det ut om, och vad pausade då vår framfart? Jo ett rådjur som tog en simtur från Ljusterö över till Siarö.


Passagerarbåten Viggen låg vid Siaröfortet av någon anledning. Och Siaröfortet med dess vandrarhem, café/restaurang och museum är en verksamhet som detta år också har det tufft naturligtvis, under ett antal så var det Blidösundsbolaget som drev verksamheten på ön som förvaltas av Statens fastighetsverk. Nu är det Antrophia Rederi AB som driver verksamheten. Denna intur med Blidösund var det fyra passagerare som gick ombord, i mer normala fall kan det vara ett 10-20-tal. Men en god idé till dagsutflykt är att åka Sjögull ut och Blidösund hem.


Nu ser de förvisso inte så mäktiga ut på denna bild, men det är alltså tre havsörnar som sitter och bevakar skarvläget vid Småholmarna sydöst om Östanå vid Furusundsleden.


Regntunga skyar…


Så vackert med motiv i solljus mot en mörkare bakgrund. Och vackert att se Silja Symphony vara ute o röra på sig igen. Hon gör nu under juli månad några kryssningar till Visby, i brist på sina ordinarie turer bort till Helsingfors. Silja Symphony är ett av Tallink Siljas svenskflaggade fartyg, och har också legat sina dagar i Värtahamnen nu när Helsingforsresorna ligger på is ett tag.


Så börjar staden närma sig, och med även ovädret…


Åbofärja och Gotlandsfärja.


Inget direkt roligt välkomnande tillbaka till Stockholm. 😉 Men oväder kan vara effektfullt att fånga på bild.


Rejält med vatten hälldes ner från himlen när Skeppsbron närmade sig.


En vacker avslutningsbild, dock regnade det fortfarande så här var jag tvungen att vara snabb. Sedan blev det en härlig cykeltur hem till Lidingö från Strömkajen, i uppehållsväder. 😉

En skiftande skärgårdstur blev det i både fartyg och i väderlek. Nu väntas närmast en skärgårdsvecka med övernattning på Fjärdlång och Lidö. Från söder till norr, också det skiftande. 😉

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.