Hej!
Detta blogginlägg kommer visa bilder från en demonterad marsmånad i år. Demonterad med i första hand tanke på det förbannade viruset som satte så många länder och samhällen runt om i världen ur spel under denna tredje månad på året. Med detta inlägg tänkte jag främst visa bilder tagna under just mars, bland annat på en beryktad guldbro, men också lite andra vackra motiv som man kan behöva se i dessa dagar.
Börjar med 6 mars, en fredag, på promenad efter jobbet uppe på Söders höjder med utsikt över Riddarfjärden. Fortfarande var det då en del turister på Monteliusvägen.
Hm, inte så lätt för Lodbrok att gömma sig. 😉 Denna fredag 6 mars blev sista fredagen på ett bra tag man umgicks med några sjöfartsintresserade vänner på Mälardrottningen. Ett par timmars snack med lite dricka till, jättetrevligt!
En normalt sett väldigt vanlig syn, men som nu tyvärr är ovanlig. Mariella ligger för tillfälligt upplagd i Helsingfors i väntan på bättre tider. De färjor som ändock kör nu för tillfället är endast till för gods och frakttrafik.
Läckert sent eftermiddagsljus mot stan den 7 mars.
Vid bildtillfället, sena eftermiddagen 9 mars, en nylevererad pendelbåt för trafiken på linje 80 på sträckan Nybroplan-Nacka Strand-Ropsten.
Det blev väldigt mycket uppståndelse kring den nya vägbron vid Slussen, som fraktats från Kina på ett specialfraktfartyg. Tills dess att Covid-19/Corona fullständigt tog över nyhetssidorna…Den 9 mars hade ännu inte guldbron kommit till stan än.
Men den 11 mars så hade specialfraktfartyget Zhen Hua 33 anlänt med Slussenbron, efter en lång seglats från Kina med en del förseningar varav man likväl kunde kalla bron för ”Golden Late”. 😉
En tur med Djurgårdsfärjan fick det bli för att se det hela på närmare håll.
Ett par dagar senare fotograferade jag återigen bron, men denna gång från gångbron ovan Gondolen. Då hade bron fraktats av fartyget, genom den där processen då fartyget sänker sig självt en bit, och bogserbåtar förflyttade sedan ekipaget, med de två pråmarna Stina och Matilda med bron på, in till kaj.
Vacker skymning blev det fredagen den 13:e mars. Kraftfullhet i Stadshustornet och aftonrodnaden, och den kraften kan behövas i dessa dagar.
Apropå broar så har man demonterat gångbron vid den så kallade Getingmidjan. Under tiden det fixas till en ny bro så kommer man kunna åka gratisbåt mellan Klara Mälarstrand och Riddarholmen, inte under hela dygnet dock. Trafiken körs av båtarna Hättan och Gurli (reserv). På bilden är det Hättan som ska anlöpa Riddarholmen i det läckra ljuset.
Aktuellt i dagarna är att det pratas om en nationalpark i Nämdöskärgården, vilket i så fall kommer vara ett område öster om den stora ön Nämdö som jag besökte 14 mars. Ja miljön i denna del av skärgården är fantastisk, och har bland annat ett rikt djurliv. Det är en vanlig syn att se Upplands landskapsdjur havsörnen dyka upp ovan trädtopparna. Under en lunchpaus vid Östanvik dök denna mäktiga rovfågel upp på ganska låg höjd. Lite av en favoritfågel.
Från favoritfågel till favoritvik…Jo vid östra Nämdö har jag hittat med en riktigt härlig miljö, vilket tog några besök på ön innan jag kom dit…Kalkbergets brygga ligger mitt emot klipporna därifrån jag fotograferade denna bild. Till denna skärgårdsmiljö av klass går man in en stig från den ”stora” vägen på ön, strax söder om Östanviks gamla by.
Söderut på Nämdö passeras en del öppna landskap innan mer skog tar över. På bilden syns en väg gå in till höger i bild, vid ladan, och den leder in i en stor del av naturreservatet på ön, och man kan även gå bort till en vacker insjö.
En väldigt vacker syn, men även en väldigt tråkig syn. En tämligen tom Östanå I på väg ut i skärgården på en av sina rundturer i innerskärgården. Sedan i stort sett hela Europa och en stor del av världen stängts ner då denna bild togs, så var det då inte någon större resandemängd på m/s Östanå I denna lördag. Dessa rundturer på 2-3 timmar hon gör brukar locka många turister som vill se en del av Stockholms skärgård, men kanske inte vill/eller spendera en halvdag/heldag. Då är Strömma Kanalbolagets turer med denna klassiska skärgårdbåt ett gott alternativ, men tyvärr ser det ju väldigt dystert ut på turism och besöksfronten framöver.
Som nämnts i tidigare inlägg så har Ö-båten Ramsö varit i trafik på SL-båtlinje 80 under vintern. Fram tills dess att nya båten Maria levererats. Näst sista dagen den 21 mars tog jag en tur med henne Finnboda-Nybroplan-Ropsten.
Sista skärgårdsturen på ett bra tag gjorde jag tillsammans med en jobbkollega den 22 mars. En solig och fin vårvinterdag och vi styrde den dagens utflykt mot Utö. Mysingen låg lugn på förmiddagen, och lugnt var det även ute i Utös trivsamma natur.
”Ta mig till havet”…. Ja det är klart att man längtar dit igen – till att sitta på en klippa i havsbandet och andas in riktigt skön skärgårdsluft, höra vågorna som slår mot strand, och kanske se någon havsörn flyga förbi. Men så som läget är just nu är onödiga resor sådana man bör och ska avstå ifrån, vilket rekreationsresor i detta fall är. 22 mars blev således den sista skärgårdsturen för min del på obestämd tid. Ska jag ägna mig åt rekreation så finns möjligheterna i högsta grad på naturfagra Lidingö, alternativ så blir det cykelutfärder till andra områden. (Och till andra områden menas INTE uteserveringar i centrala Stockholm, utan snarare naturområden utanför staden) En sådan utfärd kommer senare i bildform här på bloggen.
Jag har åkt så många skärgårdsturer genom åren, 30-dagarskort på Waxholmsbolaget köpte jag för första gången sommaren 2004 och har varje år efter det fortsatt med detta och med tiden kraftigt utökad aktivitet så jag i stort sett åker året om under ledig tid. Skulle det bli få turer detta år, jo jag skriver detta år för den här pandemin kan ju fortsätta en bra tid, så är det inget jag gnäller för. Det absolut viktigaste är ju att man snarast kan få bukt med detta eländiga virus som orsakar så mycket lidande på många olika sätt, och i första hand det mänskliga. Min rekreation betyder ingenting i sammanhanget, jag önskar dock alla svårt drabbade av sjukdomen och all hårt jobbande vårdpersonal rekreation så snart som möjligt.
I backen ner från Utö värdshus till Gruvbryggan så fanns det ett ställe med ett gäng av dessa sköna blommor i form av blåsippor.
Så tog jag mig en promenad den 26 mars ifrån jobbet i Sätra till Axelsberg, via Bredäng och Mälarhöjden. På bilden syns ett äldre tunnelbanetåg mellan Bredäng och Sätra. I takt med att de nya tunnelbanetågen går in i trafik så småningom, så kommer dessa äldre tåg fasas ut.
Den lilla Lidingöbron, den så kallade Gamla Lidingöbron, har jag utnyttjat den sista tiden till och från hemmet på Lidingö, nu på senare tid främst med cykel. Gamla Lidingöbron ska ersättas av en ny som byggs ett antal meter norr om den gamla nitade stålbron från 1925. Fördelen i att inte åka buss är att man också kan dokumentera byggets fortlöpning.
En annan del som jag stoppat tills vidare är simningen, brukar gå i alla fall två gånger i veckan till GIH-badet på Östermalm nära Tekniska Högskolan. Även fast simhallarna fortfarande håller öppet, trots rekommendationer om att undvika allmänna omklädningsrum, så känner inte jag något större intresse, behov eller lust av att gå dit just nu. Då får motionen bli promenader eller cykelturer, och där är jag till fördel van med social distansering. Min Jämtlandsresa förra året, med bland annat bestigning av Åreskutan, gjorde jag ju på egen hand. I alla fall, en promenad som jag gjorde i slutet av mars var att gå runt halva Lidingö i stort sett. Promenaden gick bland annat bort till Kottlasjöns östra del, där denna gråhäger och några storskrakar höll till.
Från Larsberg kunde jag skåda ett sommartecken på sjön, eller nej, tre sommartecken på sjön. 😉 Må nu sommaren leverera roligare nyheter än denna vår.
Håll ut, håll avstånd och ha en trevlig helg!
Mvh
Mats Östman