En vår på Lidingö

Hej och trevlig sommar på er!

Med detta blogginlägg tänkte jag visa lite bilder från Lidingö, tagna under denna vår när ens lediga tid tillbringats till största del just på denna vackra ö där jag sedan hösten 2013 bor. Och att tiden tillbringats så mycket på Lidingö beror ju naturligtvis på Coronapandemin som bröt ut ordentligt i mars med tilltagande restriktioner och rekommendationer. Jag stannade helt enkelt i min hemmamiljö i stort sett varenda helg under våren, för att undvika onödigt resande. Det är först framåt midsommar jag nu börjat röra mig ut i skärgården igen – naturligtvis under ansvarsfullt resande.

Lidingö är ingen dålig hemmamiljö direkt för rekreation, och bara för att jag inte varit ute och sett mig om i Stockholms län med skärgård inte minst, så betyder det inte att jag inte varit aktiv med kameran, för det har jag varit. 😉


Jag börjar då med en bild från den 10 april, då jag tog en kvällspromenad ut till ängarna belägna vid Gråvikens norra strandkant vid Västra Yttringe. Längs vägen, längs Kyrkviken, så kom jag ut på en brygga med denna vy mot Hustegaholm.


Kring en äng vid Västra Yttringe så syntes inte bara rådjur aftonen den 10 april, utan även en av Lidingös rävar var på språng.


Köksfönsterbild från 16 april, en riktigt maffig himmel i ett speciellt ljus.


Två naturreservat finns på Lidingö, det ena är relativt stort – Långängen-Elfviks naturreservat. Och det andra är det lite mindre Kappsta mellan AGA-området och Högberga. Bilden visar en del av Västra Långängskärret, som är en uppdämd sjö med rikt fågelliv, inte så långt från Långängens gård.


Waxholm I i bakgrunden passerar utanför Klippudden där jag tog denna bild den 25 april. Klippudden var ju den stora trafikbryggan för skärgårdsbåtar på Lidingö fram tills dess att Gåshaga brygga invigdes år 2001. Klippudden trafikeras fortfarande men används mest som en brygga i pendlingssyfte.


Grönt och skönt vid Klippudden som är en utomordentligt bra fotoplats för att dokumentera sjöfarten in och ut från Stockholm. Funderar på att dra mig hit dagen före midsommar när armadan av skärgårdsbåtar kör ut i skärgården med midsommarfirare.


Naturen på ön är rik, och med det också djurlivet. Kvällen 2 maj vid Västra Yttringe igen, så fick jag med både en fasan och ett rådjur i samma bild, och då genom mitt kraftiga teleobjektiv så att rådjuret hamnade i bakgrunden medan fasantuppen fick skärpan.


Spegelblankt är det rätt ofta i Kyrkviken, och 2 maj var det så. 😉


Lidingö centrum brukar varje vår prydas av mycket färggrann blomster, inte minst i bland annat tulpaner. Så här såg det ut i centrum den 8 maj.


En inte helt tillförlitlig brygga vid Stockbysjön, i en härlig promenad mot Gåshaga den 9 maj. Bara några hundrameter därifrån så är miljön inte lika vacker, men ändå en tanke till miljön då det ligger en återvinningscentral i Stockby industriområde. 😉


Sångsvanen är en av de arter som häckar vid Västra Långängskärret, och den 9 maj fick jag syn på familjen Svan där. 😉


Lite spöklikt när jag kvällen den 13 maj tog en promenad mot den trolska miljön vid Karins mosse, en våtmark i skogen precis intill bostadsområdet Näset.


Hustegafjärden på norska nationaldagen 17 maj, med Ekholmsnäsbacken till höger längre bort i bild. Hit in har jag faktiskt åkt med ångbåten Blidösund, när den i september 2014 gick en resa för dess stödförenings medlemmar till Elfvik på Lidingö. Då gick vi in på Hustegafjärden, ångbåtstrafik har en gång i tiden funnits ända in till Hersby i Kyrkvikens innersta del, men dit kom vi inte pga för grunt vatten för ångbåten. Men andra betydligt mindre djupgående båtar än Blidösund kan ta sig in till Hersby brygga som ligger nedanför Lidingö kyrka, och båt dit är väl ett rätt utmärkt sätt för transport till och från vigslar exempelvis.


Föregående bild togs under en promenad ut Elfik och till udden längst ut. Och det är härligt att vara ute vid Elfviks udde och observera sjöfarten till och från Stockholm, även om sjöfarten den här våren var begränsad, men vissa viktiga frakttransporter var ändå tvungna att utföras – av exempelvis av Tallink Siljas Galaxy.


Köksfönsterbild 19 maj. Det området som jag har närmast norr om hemmet är Grönstaskogen, men också en del av Bo gärdes radhusområde. På andra sidan Askrikefjärden breder det stora Bogesundslandet ut sig, ett av länets absolut största naturreservat.


En av kompisarna gråhäger som brukar synas vid Kyrkviken, antingen med sina breda vingslag i farten eller som här vid strandkanten. Under ännu en promenad till Elfvik den 22 maj så skådades denna vid strantkanten.


Den härliga gårdsmiljön vid Elfvik, där vid busshållplatsen en buss på linje 204 är redo för avgång mot Ropsten. Elfviks gård är den enda kvarvarande lantbruksmiljön på Lidingö.


Som sagt, ofta lägger sig vattnet i Kyrkviken sig ganska blankt. Och i kvällsljus blir det ju inte mindre vackert. Foto taget 30 maj, så nu började det närma sig försommar.


Efter att cykeln förlorade dess högerpedal i slutet av april så har jag vissa gånger promenerat från Ropsten hem, istället för att ta upp en plats på buss 203. Ett grönområde i ovankant av Islinge, där en stig längs gräset leder bort till Lidingövarvet, och där en gångväg löper längs vattnet bort till Islingeviken och OKQ8-macken där. Den macken ligger i sin tur nära busshållplats Constantiavägen, därifrån man kan åka med den trevliga busslinjen 203.;)


Kollektivtrafik av olika slag observerat vid Lidingöbroarna den 31 maj. Spårvagn på linje 21 mot Ropsten, och i Värtahamnen låg för tillfället Gotlandsfärjan Visborg – snart omdöpt till Visby.


Vacker blomster utanför porten hemmavid den 7 juni.


På promenad den 8 juni ute i Långängens naturreservat, där man på sina håll kommer upp en bra bit ovanför vattenytan. Det är kuperad terräng ute på ön, och det är väl en del av tuffheten i det 30 kilometer långa Lidingöloppet, tillika en del av den Svenska Klassikern. I år kommer förmodligen Lidingöloppet gå av stapeln, men med starttider utspridda under en månads tid – naturligtvis på grund av att man inte vill ha stora folksamlingar i nuläget, det är dessutom inte tillåtet. Men starta ska man tydligen kunna göra, eller alternativt springa de 15 eller 30 kilometerna på löpband hemmavid men kanske inte riktigt samma känsla förvisso.


Inte så svårt att stanna till i den här miljön som är vid ett par låga klippor intill sundet mellan Hustegaholm och Ekholmsnäs. Röda ladan på bilden är ett stall tillhörande Ekholmsnäs gård. Nära Ekholmsnäs gård finns också en golfbana samt en slalombacken i Ekholmsnäsbacken.


Kaptensstugan nedanför Lidingö kyrka, och framför Hersby brygga. En fiskarstuga från början men som numera är ett café.


Slutbilden får bli en aftonbild uppifrån Askrike den 9 juni, med utsikt just över Askrikefjärden och bort mot Stora Värtan. Ljust om kvällarna är inte fel, det enda felaktiga under sommarkvällar är väl att myggen vill vara sociala, åtminstone med mig. 😉

Trevlig helg!

Mvh
Mats Ö.

2 reaktioner på ”En vår på Lidingö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.