Sandhamn under lågsäsong

Tema skärgården fortsätter på bloggen, och det blir några bilder från en utfärd till Sandhamn den 1 februari. I halvförkylt tillstånd så satte jag mig på buss 434 vid Slussen och for ut till Fågelbrolandet och till Stavsnäs vinterhamn. Vad jag sedan gjorde vid Stavsnäs vinterhamn förvånar väl ingen som har läst min blogg tidigare, eller de som känner mig…Jag gick naturligtvis ombord på en skärgårdsbåt. 😉 Denna gång på väg till Sandhamn.


Vid Stavsnäs brukar man kunna se många skärgårdsbåtar av dess olika slag. Bland dessa finns det ett gäng godsfärjor som levererar ut gods till öar i det som geografiskt är den mellersta delen av Stockholms skärgård. Sandhamn må räknas in till Stockholms södra skärgård i Waxholmsbolagets tidtabellsindelning, men det är ganska många nautiska mil ner till Utö. Godsfärjorna i Stavsnäs ägs av Ressel Rederi AB, samma rederi som driver trafiken Barnängen (Södermalm)-Luma (Hammarby sjöstad)-Henriksdal, gratisfärjorna, och den kommersiella trafiken Hammarby Sjöstad – Nybroplan med Emelie och Emelie II.


Solen bröt sig genom molnen över Nämdöfjärden.


Och på tal om Nämdö…


Första tillägg på färden mot Sandhamn var Styrsvik på Runmarö. Runmarö som är en av de större öarna i Stockholms skärgård, Waxholmsbolaget trafikerar tre bryggor på ön som förutom Styrsvik också är Gatan och Långvik.


Ett flertalet taxibåtar brukar köra i området kring Runmarö, bland annat Cascad på bilden.


Och längs vägen till Sandhamn så finns bryggan Gatan, belägen på nordvästra Runmarö.


Havsbandet närmar sig…


Den karaktäristiskt täta bebyggelsen på Sandhamn, syns på bra avstånd i farleden som löper in från Kanholmsfjärden.


Telegrafholmen ligger precis bredvid Sandön och har sedan ett par år tillbaka en trafikbrygga, där Söderarm på bilden lagt till.


Det speciella och charmiga med Sandhamn tycker jag är den där blandningen mellan den täta charmiga bebyggelsen, där småvägar går kors och tvärs mellan husen, och så den stora tallskogen som breder ut sig över stor del av ön. För att inte glömma de långa strandremsorna.


Jo, jag har förstått att det är en mild vinter…


Fasader, en del med ljus i medan andra talade sitt språk om att sommaren är en bit bort, trots allt.


Något annat speciellt med Sandhamn är närkontakten med Östersjön. Den förkylning som jag kände av när jag var hemma, ja den kändes som bortblåst där ute på Sandhamn i stillheten.


Mitt besök i denna lotsutpost, tillika sommartid även seglarmetropol, varade denna gång i 1 timme och 20 minuter, det var fullt tillräckligt i det begynnande mörkret.


Lite ljus var det bortifrån värdhuset, som hade öppet i sin pub.


17:35 var det dags att lämna Sandhamn, och åka tillbaka till Stavsnäs.


Väl iland till strax efter klockan 18:30. Några minuters väntan blev det på bussen tillbaka mot stan, men det gick väl an. 😉 Trådlösa hörlurar med musik i gör många väntestunder roligare.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.