Björnö naturreservat en stilla februaridag


Vid bussterminalen Slussen så klev jag på denna Volvobuss på linje 428X med sluthållplats Björkvik, Ingarö. Hållplatsen före Björkvik heter Björnö naturreservat, och där kom jag av gå av.

Från busshållplatsen på Björkviksvägen så krävs det en promenad på Småängsvägen för att komma ut på halvön Björnö. Småängsvägen är ganska vältrafikerad då dels många åker ut till detta naturområde för rekreation, eller till båthamnen vid Småängsviken, alternativ har hus i områdena där det inte är naturreservat. Men det finns en gångväg precis bredvid bilvägen så man kan helt lugnt använda den, om nu inte underlaget var isgata på en hel del ställen


En vägg av sten och färger, samt en dos av töande.


På bilden har jag tagit mig ut till den yttre, östligaste delen av Björnö, och gått in på en stig som sedermera skulle leda mig fram till ett utsiktstorn. Passerade ett fint torp längs vägen med härliga ekar intill.


Just så. 😉


Utsikt bort mot arkipelagen norr om Nämdö, där just här på bilden skärgårdsbåten med namnet Nämdö syns på håll.


En stilla Nämdöfjärd…


Ibland när man kollar in väderprognosen för en kommande fotoutflykt, så är det inte alltid bara fråga om det är sol/moln eller kallt/varmt, utan även vindfaktorn kan ha sin betydelse. Och just denna söndag var det en liten faktor till att jag begav mig ut i naturen. Prognosen för söndagen visade svaga vindar, ja till och med ner till stiltje på eftermiddagen, och med facit i hand så stämde prognosen väl.


Efter att ätit lunch i form av en wrap uppe vid utsiktstornet, i solskenet, så vandrade jag vidare till en lite lägre nivå höjdmässigt, men dock inte lägre nivå i stämningsfullhet. 😉


Närmare vattnet nu. Blev ganska så fängslad av de vackra vyer jag fick skåda. Det är ju sällan det är så här lugnt mitt på dagen. Men att kolla väderprognos inför en utflykt är inte bara att kolla temperatur och om det blir sol/inte sol, utan även vinden har en betydelse – i alla fall om man vill uppleva stämningsfulla vyer.


Öarna på bilden bär namn som Lillskären, Bredskären och Lill-Finn.


Lite mer motljus mot Kalvholmarna, Björnöön och Tallholmen.


Snö mot skog. Den snö som fanns låg rätt utspridd, och framför allt då i partier där solen inte kommer åt så lätt. I skogen syntes ett och annat fallet träd i spåren efter stormen Alfrida som härjade för någon månad sedan.


Ett gammalt bostadshus vid Ramsviken, som numera används för framför allt lägerverksamhet. Nedanför detta hus finns även en äng som lämpar sig för tältning, finns ett par sådana ställen på Björnö, ett ligger på en udde med det vackra namnet Näset. 😉


Med mildvädret som drog in i februari så var ju inte direkt Nämdö och Ingaröfjärden islagda. Däremot detta träsk på Björnö låg isen på.


Så började det märkas att solen höll på att gå ner för dagen. Därför var det en god idé att faktiskt börja dra sig tillbaka, men den här utsikten var man ju dock tvungen att avbilda.


Spegel, spegel på vattnet där…


Så började det skymma lite när jag påbörjade min promenad mot busshållplatsen. Längs vägen gick jag via den härliga sandstranden Torpesand, en säkert välgästad sandstrand sommartid. Finns även en snorkelled i närområdet. Men bada kändes inte aktuellt denna dag när jag besökte Björnö. 😉


Satte mig ner på ett berg intill Torpesand och njöt en stund av den begynnande solnedgången.


När jag sedan kom fram till Björkvik så var det en härlig aftonrodnad på himlen.


Månen speglade sig lite i vattnet. Vid Björkvik, som är ändhållplats för linje 428/428X, fick jag vänta en stund – men i lugnet och fridfullheten så gjorde det inget.


En skakig bild på en buss, av märket MAN, som gav en skakande upplevelse på Klacknäsvägen på Ingarö. Bussbyte skedde sedan vid Värmdö marknad, där en buss på 474 till Slussen åkte iväg så fort man gick av 428:an. En något bättre anslutning hade inte skadat…Men men, hem kom man ju. Och nöjd med en fantastiskt vacker dag var jag, vilket förstås var huvudsaken. 🙂

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.