Vinterpromenad och en Birkakryssning

Helgen 26-27 januari var riktigt vintrig och fin i Stockholm. Lördagen inleddes med en långpromenad i stan tillsammans med vännerna Kim och Niclas. Vårt mål på promenaden kom att bli Birkaterminalen på Stadsgården där vi ca kvart i fyra på eftermiddagen kom att gå ombord på fartyget Birka Stockholm. En 21-timmarskryssning stod på programmet.


En stund innan jag lämnade Lidingö på lördagen vid tolvtiden, så stack jag upp på ”terassen” och fotograferade lite vintriga miljöer över Näsets omgivning på Lidingö.

Åkte in med 203:an ca 12:20 till Ropsten, sedan efter en tunnelbanefärd till T-Centralen så mötte jag upp Niclas vid Cityterminalen, dit han hade kommit med buss ifrån Uppsala. Nere vid spärrarna till tunnelbanan, samt även till pendeltågen numera, så kom sedan Kim upp från just pendeltågsstationen. Så klockan 13:00 startade vi vårt umgänge, och detta genom en längre promenad runt vinter-Stockholm.


Från Centralen tog vi oss först ner till Klara Mälarstrand, där vi väl på plats kunde observera folk på isen.


Vy mot Västerbron, som vi senare kom att gå över.


Folkliv som sagt ute på isen.


Nu uppe på Västerbron där vi stod en stund för att vänta in Rexs avgång från Klara Mälarstrand 14:00 mot Ekerö.


Skönt eftermiddagsljus över centrala Stockholm, och denna vy fångades på bild uppifrån Skinnarviksberget på Södermalm.


”Och där borta är…” – ja Norr Mälarstrand exempelvis. 😉


Efter Skinnarviksberget gick vi via Monteliusvägen bort till Slussen, där vi sedan tog oss ner mot bussterminalen och gångvägen bort till Birkaterminalen. En resa med fartyget Birka Stockholm skulle det bli, för mig den första resan någonsin med detta fartyg. Efter en fika i terminalen så släpptes vi ombord ca 15:45.


Klockan 17:00 intog vi restaurang Compagniet för en trerättersmåltid. Utsökt smakade det hela, inte minst den möra och saftiga oxfilén som man valde som varmrätt.


Kollar nedåt och ser trappor…Uppe på däck 10 kom vi att tillbringa en stor del av kvällen.


Jag och ena vännen kom att tillbringa en timme på Terassen Sol & Pool. Bubbelbad, några simtag i poolen och så lite solterapi så här mitt i vintern. En riktigt avkopplande timme! Under sommartid öppnas taket de dagar det lämpar sig för det, kanske inte vid åskväder. 😉 På samma ställe där vi kom att koppla med bad och relax, så kom vi senare på kvällen att dansa disco till schlagerklassiker på samma yta. Man täcker över poolen med ett golv och det blir en rätt stor yta för dans och hålligång, vilket det blev nästan till klockan två på natten.


På väg mot hytten i en då vid tidpunkten ödslig del av fartyget. Kvällen bjöd även på underhållning i nattklubben där Eric Saade hade show vid 23-tiden. Dessförinnan var det ett band som spelade och dansen kom igång efterhand. För egen del krävdes en drink för att jag överhuvudtaget skulle sätta min fot på dansgolvet. 😉 Och efter en cider senare på kvällen så sjöng man lite allsång till karaokelåtar uppe vid Terassen, kanske med lite för stark inlevelse i exempelvis låten Stad i ljus…Nåja jag klarade min röst och hals hyfsat till skillnad från andra. 😉


Efter en kväll, och början på natt, med mycket hålligång så gick vi upp i tid tills att vi började gå in i Stockholms skärgård. I horisonten såg det ut att vara lite vackrare ljus än det gråa vi möttes av i trakterna kring Söderarm.


Möte med Waxholmsbolagets nyaste fartyg, m/s Yxlan, strax norr om Furusund. Vid något tillfälle i år ska jag väl försöka åka med detta nybygge som kommer trafikera norra skärgården året om, med utgångspunkt just Furusund.


Och apropå Yxlan, här har vi vita vidder på just den ön vars namn inspirerats till den nya skärgårdsbåten.


Öar.


Så kommer Viking Grace på norrgående i Furusundsleden. Ett av Viking Lines Åbofartyg, som går genom tre skärgårdar – Stockholm, Åland och Åbo.


Sagolikt vackra vinterlandskap. Här på bilden syns ön Ängsö i bakgrunden, en av Stockholmsområdets två nationalparker.


Ismönster ovanifrån.


Bilden av solljus mot vitklädda träd var ingen fel syn.


Vi passerarde färjeläget vid Östanå där vägfärjan Jupiter låg inne. I bakgrunden syns Östanå slott vars fasad verkar vara under renovering.


Bra utedäck hade Birka Stockholm på däck 10 och 11. Här vid passage av öarna i Furusundsleden som brukar ha skarvbesök under sommarhalvåret.


Många vykortsmotiv denna söndag.


Lunch intog vi ombord i bufférestaurangen, kallad Sjösalen. Inte lika mysig salong som à la carte-restaurangen kvällen före, men maten var klart bra även här.


Lastfartyget Felix låg stilla vid Fjäderholmarna. Och mot Larsberg på Lidingö stävade Kung Ring på linje 80.


Sammanfattningsvis så var det en riktigt trevlig och intensiv resa med Birka. Vi gick iland strax efter klockan två.


Avslutningsvis en bild på Slussenområdet i nutid. Vi promenerade bort till Centralen där vi möttes på lördagen, och då kändes det inte helt fel att vi avrundade helgens umgänge där också. En helg med många intryck på ena och andra sättet kan man sammanfatta 26-27 januari.

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.