Resa till Göteborg – del 2 (Ut till Brännö)

Efter incheckning på boendet på Nordiska folkhögskolan så var det äntligen dags att börja njuta av Göteborgs omgivningar.


Från Kungälv åkte vi in till Göteborg ca halv fyra, men vi åkte denna gång inte Grön Express utan tog en buss till Angered och åkte spårvagn därifrån. Väl ute på Saltholmen var vi sedan 17:32, precis när en båt till Brännö gick. Nästa båt gick en timme senare, så vi köpte och åt thaimat under tiden.


Ylva kom att bli kvällens båt för vår del. Till Göteborgs södra skärgård gäller samma taxa som i innerstaden, då det tillhör samma kommun. Så för oss med 3-dygnskort med ett + på så var det bara att blippa kortet i någon av terminalerna ombord.


Ön vi kom att besöka under tisdag kväll var Brännö. Skärgårdsbåten Ylva åkte vi till Brännö Rödsten brygga, därifrån kom vi att gå mot Husvik via bland annat affären.


Bada på västkusten kom vi att göra, och vid Brännö Husvik hade vi sällskap i vattnet av ett nässeldjur som inte är ovanligt förekommande på västkusten – tvärtom. En brännmanet som man fick passa sig för helt enkelt.


Ett underbart ställe en underbar kväll – och skönt i vattnet inte minst.


Se där ute i väst blinkar Vinga fyr.


Så kom Strömma Kanalbolagets Sankt Erik förbi på en av dess kvällskryssningar. I bakgrunden syns bebyggelse på ön Styrsö.


Vad kan bli mer skärgård än klippor, vatten och en båt?


Miljöbild över Brännö.


Ingen dans på Brännö Rödstens brygga, utan det är vid Brännö Husvik som det anordnas danskvällar på lördagarna sommartid. Nåväl, här kommer i alla fall Ylva in till Rödsten för att ta oss tillbaka till Saltholmen.


Bebyggelse på Asperö i kvällsljus.


Betande får på Rivö. Rivö heter också en av Styrsöbolagets snabbåtar som vi sedan kom att åka med på onsdagen.


Rader med röda sjöbodar är läckert att se tycker jag. Särskilt om kvällen när ljuset är magiskt.


Så kom en ejder simmandes nära båten.


Här snackar vi stor och liten. Maersks stora conteinerfartyg på 400 meter i längd samt 59 meter i bredd, kontra Stena Lines Stena Jutlandica på blott 183 meter i längd och 28 meter i bredd. Stenafärjan till Danmark passerade conteinerfartyget vid Skandiahamnen.


Realtidsinformation. Men 23 minuters väntan på Skarven hade vi ingen lust med, utan vi tog sikte på spårvagnen och centrala Göteborg för att sedan åka ut till Kungälv igen.


Vacker skymning över Nordre älv.


Innan vi gick uppför backen mot Nordiska folkhögskolan så gick vi förbi anläggningen som givit landskapet Bohuslän dess namn – Bohus fästning alltså. Denna numera ruinliknande fästningsanläggning hölls igång mellan 1308-1786.

Vid elvatiden var man tillbaka på sitt rum och det dröjde inte länge innan sängen väntade. För onsdagen 11 juli kom att bli intensiv den också, bland annat med besök på Vrångö och en ångbåtstur.

Mvh
Mats

En reaktion på ”Resa till Göteborg – del 2 (Ut till Brännö)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.