Resa till Göteborg – del 1

I våras bokade jag och ett par vänner en resa till Göteborg med par nätters övernattning mellan den 10-12 juli. Vi brukar åka en hel del tillsammans i Stockholms skärgård men nu begav vi oss ner till den så kallade framsidan och kom att njuta av dess vackra miljöer.

Resan ner till Göteborg startade vi på olika stationer. Jag kom att åka från Stockholms Central, trots att spåren ner till Stockholms södra är avstängda nu under sommaren på grund av renovering av den så kallade Getingmidjan. Följden av detta är då bland annat att en stor del av fjärrtågen mot Göteborg utgår från Stockholm Södra station på Södermalm. Men jag valde att tågluffa lite och åka via Västerås och Katrineholm med två tågbyten då. Men priset totalt blev ändå inte dyrare än 195 spänn.


Tidigare låg här spärrar för pendeltågen söderut mot Södertälje och Västerhaninge/Nynäshamn. Nu kom jag att ta regionaltåget mot Västerås från denna perrong och spår 13.


Och tåget till Västerås gick med dubbla dubbeldäckare. Exteriört fruktansvärt fula tåg – men utsidan är ju inte allt utan det är rätt sköna tåg med härlig utsikt från övervåningen.


Till Västerås ankom jag ca 09:10. Därefter hade jag 25 minuter tillgodo innan nästa avgång med regionaltåg till Katrineholm. Så jag tog en promenad bort mot slottet i Sveriges sjätte största stad.


Men någon längre promenad tilläts sig inte. Avgång från Västerås Centralstation 09:35, och väl på det tåget mötte jag upp ena resesällskapet Niclas som från Uppsala åkt buss till tågets utgångsstation Sala. Efter en skön resa genom Mälardalen med bland annat passering av Kvicksund och Eskilstuna så kom vi till Katrineholm några minuter före elva.


Nästa tåg i ordningen kom att bli det som tog oss ner till Göteborg, och som på bilden här är på ingående till Katrineholm. Väl ombord detta tåg mötte vi upp Kim vid ”vårt” bord som låg i bistrovagnen.


Efter dryga 2 timmar och 45 minuter på X2000 som blev 25 minuter sent till Göteborg så var vi till klockan två ändå framme! Nu skulle vi bara köpa 3-dygnskort för resor med kollektivtrafiken, vilket vi gjorde i Västtrafiks kundcenter i Nils Ericsonterminalen (som ligger ihop med Centralstationen). Sedan väntade vi på bussen mot Kungälv vid hållplats Nordstan.


Efter drygt 20 minuters resa gick vi av ”Grön Express” vid Fars hatt.


Kungälvs kyrka kom vi att passera på vår väg upp till Nordiska folkhögskolan som har Bed & Breakfast året om. Stigningen upp till boendet var på ett antal höjdmeter så det kändes när man väl kom upp. 😉


Så då var man äntligen framme då. Efter att ha hämtat nyckel i reception i huvudbyggnaden så gick man sedan upp till sitt rum, som i mitt fall låg i hus 14.


Så här såg då rummet ut. Priset för två nätter på Nordiska högskolan blev 1500 spänn inkl. moms samt inklusive frukost då.

Efter installation på rummet så kom vi sedan att inleda vår vistelse i Göteborg på riktigt, men mer om det i kommande inlägg då det också kommer bli lite mer vackrare motiv än gråa SJ-tåg…

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”Resa till Göteborg – del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.