Dagbesök i Uppsala med omgivning

Söndagen den 18 mars så begav jag mig upp till den akademiska staden Uppsala för att umgås med vännerna Kim och Niclas. Jag startade med SJ Regionaltåg från Stockholm Central klockan 09:10 och ankom Uppsala ca 09:45.


Vi började dagen med en fika på konditori Fågelsången, ganska nära Uppsala slott. Ett mysigt café med stort utbud av fikabröd, bakelser och smörgåsar. Te och en dammsugare fick det bli för min del. 😉


Upp till slottet blev det av efter fikat, där uppifrån man har fin vy över studentstaden.


Intill Uppsala slott så finns en klockstapel med en gammal klocka med ursprung i 1500-talets slut. Gunillaklockan kallas den och är namngiven efter samt uppkommen av Gunilla Bielke som var gift med Johan III mellan år 1585 och 1592 och således var drottning av Sverige under dessa år. Gunillaklockan brukar ha en betydande roll i valborgsfirandet i studentstaden Uppsala.


Så sköt jag av en bild på dessa kanoner med min kanonkamera av märket Canon. 😉


På icke vinterunderhållna trappor tog vi oss ner från slottet till Dag Hammarskjölds väg. Stadsbussarna i Uppsala har grön färg medan de som går längre ut i länet bär den gula färgen. I bakgrunden syns Sveriges äldsta botaniska trädgård med byggnaden tillika orangeriet Linnéanum.


En trevlig gata i Uppsala är Övre Slottsgatan, beläget norr om just slottet och inte långt ifrån domkyrkan. Vi kom att promenera bort till Niclas bostad i stadsdelen Eriksdal.


Domkyrkan syns på långa vägar i staden.

Vi var en stund hemma hos Niclas innan vi tog bussen in till stationen igen strax efter halv ett. Från Uppsala station åkte vi ut med busslinje 104 till villa/husområdet Bälinge norr om Uppsala. Och vad gjorde vi i Bälinge då? Jo vi blev bjudna på mat hemma hos Niclas föräldrar vilket var jättetrevligt och gott. 🙂


Efter måltiden så tog vi en promenad i Bälinge där Niclas fick guida Kim och mig. 😉


Vi passerade Bälinge kyrka vars äldsta delar är från medeltiden.


Bussen på bilden kom att ta oss tillbaka till Uppsala ifrån Bälinge, denna gång linje 111 som vi åkte med ända till centralstationen där vi faktiskt inte gick av bussen… Vi satt nämligen kvar för att åka vidare på bussens nästa tur som bland annat passerade Gamla Uppsala där vi gick av för att gå till Uppsala Högar – det gamla och inte minst stora fornlämningsområdet.


Ljuset blev av det läckrare slaget när vi kom ut till Gamla Uppsala. Vi kom att gå upp på ett par av kungshögarna, där gravfynd från vendeltiden (550-793 e.Kr) har konstaterats vid tidigare utgrävningar.


Ju längre solen sänkte sig vid horisonten, desto läckrare ljus blev det.


Galet vacker vy över det ganska så platta landskapet norr om Uppsala.


Avrundar detta reportage med en bild på Uppsala gamla kyrka med anor från 1100-talet. Tänker ni göra ett besök i Uppsala så åk förbi Gamla Uppsala och högarna, det är ett fint område med mycket gammal historia.

Efter den sprakande himlen vi fick se så tog vi sedan buss 2 in till stadskärnan igen. Efter en promenad från Stora Torget till stationen så skiljdes vi åt där. Jag tog regionaltåget till Stockholm 19:12 – en mycket bekväm resa än en gång. En riktigt trevlig dag kunde jag vara nöjd över när jag vid strax före halv nio var hemma på Lidingö igen.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.