Skansenbesök på julafton

God fortsättning på julen!
Årets julafton har nu passerat och för egen del så blev det som vanligt en trevlig historia. Besökte liksom förra året Skansen på tidiga eftermiddagen.


Gick av tunnelbanan vid Karlaplan och gick därefter ner till Skansens huvudentré. Buss 67 som jag skulle fått vänta 5 minuter på vid Karlaplan kom samtidigt som mig till Skansen, därav hade jag inte haft något nöje av att åka den. 😉 På julafton är det fri entré in till Skansen, vilket många passade på att utnyttja.


Började besöket på Skansen med att gå förbi Hornborgastugan. En gammal stugbyggnad från Hornborga socken i Västergötland. I denna stuga huserade de obesuttna – de som hade de lite mer knapert ställt och exempelvis inte ägde någon mark för odling. Namnet Hornborga klingar ju annars bekant i fågelväg då det varje år framför allt under vår och höst rastar 10000-tals tranor vid Hornborgasjön – särskilt speciellt är det under våren då tranorna kör sin karaktäriska parningsdans. Hornborga socken ligger beläget norr om Falköping och söder om Skara/Skövde.


Folkliv på Bollnästorget. Några marknadsstånd var öppna, med bland annat fiskdamm.


Att gå runt på Skansen med kameran är kul då man kan hitta mycket detaljer att fotografera, som exempelvis vackra fönster på trähus.


Utsikten uppifrån Skansen är ju härlig. Kyrkorna som tydligt syns i bilden är Oscarskyrkan samt Engelbrektskyrkan.


Dessa ståtliga lappugglor satt tjusigt bredvid varandra och lät sig bli fotograferade av diverse folk med telefoner och kameror. 😉


När björnarna sover så kan man få se gråhäger istället…Var dock beredd på att de kan försvinna ur hägnet titt som tätt. 😉


Renarna och älgarna slöade, björnarna är i ide, men däremot var såväl lodjur, järv och varg aktiva. Varg som det faktiskt under senaste halvåret funnits en individ av i Södertörn, kring Tyresta nationalpark. Dock har den vargindividen, som ursprungligen kommer från Norge, fått sin dödsdom av Länstyrelsen…På Skansen lever dock vargen ett fredligt liv, som den här på bilden exempelvis.


Mjölk passar bra till risgrynsgröten som hör julen till, men vi kör dock inte med kannor hemma som vid Skånegården.


Uppe vid Solliden så kom faktiskt solen fram lite grann och sken över staden. Vid Stadsgården på Södermalm låg Viking Lines färjor Mariella samt Cinderella.


En läcker fasad passerade jag innan jag gick mot rulltrappan för att avrunda besöket på Skansen vid strax efter halv ett.


Till Norrmalmstorg åkte jag med spårvagnslinje 7, dock med insatt buss på linjen. Sedan blev det ett snabbt besök på NK för sista julklappsrushen. 😉 Det gäller ju att vara ute i tid sägs det, ähum…


Skrev ju att björnarna är i ide, och det är de ju. Dock ej på televisionen där djungelbjörnen Baloo som vanligt underhöll i Kalle Anka och hans vänner. En tradition att se dessa tecknade filmsekvenser såklart! Och även katten verkade uppskatta den typen av TV-program. 😉


De fyra ljusen på adventsljusstaken tändes då fjärde advent sammanföll med julafton i år. Efter lite glögg så blev det mot kvällen en god julmiddag innan julklapparna delades ut.

En härlig julafton blev det helt enkelt! 🙂

Nu blir det av till Strömstad ett par dagar!

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.