Roslagstur en fredagkväll

Den första semesterveckan jag hade tillbringades i Frankrike. När den andra semesterperioden började på eftermiddagen den 7 juli så stack jag iväg efter jobbet på en kvällsresa ut i skärgården, och upp till Roslagen. Och vad passade bättre än att åka ångfartyget Blidösund ut till Blidö, för att där göra ett båtbyte för snabbare hemfärd sedan. En helkväll som kommer i bilder och text här nedan.


Ångfartyget Blidösunds kajplats i Stockholm är vid Skeppsbron, intill Gustaf III:s staty. Avgångstiden mot Norrtälje är 16:45. Innan Norrtälje nås vid halv tolv på kvällen, så ska en massa bryggor längs vägen anlöpas – framför allt i Blidösundet.


Ångbåtsmöte utanför Fjäderholmarna. Blidösund, Storskär och Norrskär på bilden här.


Så fick jag syn på en gammal finsk tullkryssare – numera ett passagerar/utbildningsfartyg med namnet Petsamo. Ägs av Klart Skepp AB och har hemmahamn Stocksund. Petsamo utnyttjas framför allt för utbildningar och kurser – och då i koppling till skolan Marina Läroverket. Har själv åkt med denna när jag gick på nämnda skola ett läsår 2006-2007.


Så kastas trossen för tillägg i Vaxholm. Vaxholm är första anlöpet på den långa resan norrut, oftast bara påstigande härifrån.


Efter Vaxholm kommer en lång transportsträcka på en dryg timme innan nästa brygga anlöps vid Björnhuvud i Österåker kommun. Då passade det utmärkt att beställa en ångbåtsbiff för förtäring i den vackra försalongen. Försalongen som man hittar en trappa ner ifrån huvuddäck.


I Furusundsleden hittar man söder om Östanå några öar med skarvkolonier. Vid skarvkolonier är det inte helt ovanligt att skåda havsörn, som gärna tar skarv som måltid. Örnarna sitter ofta i något av de kala träden på öarna som av skarvarnas spillning tappat sin vegetation. Här var det dock en örn i aktion – men lugn bara, den flög inte in i vindkraftverket på Ljusterö som inte ligger så nära som kanske bilden visar. 😉


Vägförbindelse mellan Österåker och Ljusterö finns genom Trafikverkets vägfärjor, som från fastlandet går ifrån Östanå.


Efter att passerat den smalaste delen av Siarösundet så visas ett gult hus uppe på ön Siarö. I detta gula hus på bilden hade operasångaren Jussi Björling sitt sommarställe, vackert beläget vid sundet. Vid passage brukar det skickas en hälsning från S/S Blidösund med ångvisslan. Sedan visslas det ganska snart efter passage av detta hus, då Gärdsviks brygga på Ljusterö inte ligger långt ifrån Siarösundet.


Ros i skärpa och akterdäcket i oskärpa.

Denna trevliga kvällstur kan ses som en självklarhet när man väl är ombord och njuter – men sanningen är att det är absolut ingen självklarhet då Blidösund är ett dyrt fartyg att driva och som inte bär sina egna kostnader. Men fartyget har en stödförening, Föreningen S/S Blidösund, som hjälper rederiet Blidösundsbolaget med drift och underhållsbidrag – detta helt enkelt för att fartyget överhuvudtaget ska kunna fortsätta sin trafik. Vill man stötta detta fantastiska fartyg så är det enkla tipset, förutom förstås att bli medlem i föreningen, att åka med fartyget på någon/helst flera av dess musik, reguljär eller specialresor.


Brokholmens brygga närmar sig, och på bryggan står ett gäng som väntar på att få stiga ombord på Blidösund och göra en kort tur till Norrsund och tillbaka – en så kallad ”slussning”.


Och efter Brokholmen som är en del av Yxlan, så gick färden över till första Blidöbryggan – Glyxnäs.


Vid Norrsunds brygga ca 21:10 debarkerade jag och flera andra Blidösund, för att invänta snabbåten Sjögull på ingående tur. Folkliv uppstår på bryggan under en kort stund – det är verkligen trevligt med alla som åker lokalt.


Skönheten backar ut och drar vidare norrut mot Norrtälje – med eventuella tillägg vid Kapellskär, Lidö, Gräddö och Lågarö. En lång resa till Norrtälje, som jag har gjort en gång tidigare men då bodde jag i och för sig i Vasastaden och hade enklare att ta mig hem ifrån Tekniska Högskolan – för bussen kommer först 01:00 till Stockholm, vilket ju är rätt sent.


En annan skönhet på väg in – Sjögull. Dags att resa tillbaka mot staden i kvällsljuset, eller resa mot Lidingö i mitt fall då. 😉


En sista glimt av ångaren, som jag sedan kom att se igen redan nästa dag – men då utanför Sandhamn. Blidösund kör en del specialturer, så kallade lustturer, under sommarsäsongen – bland annat en tur den 8 juli som gick från Furusund, Yxlan och Blidö till Bullerö söder om Sandhamn. Senare i sommar så blir det bland annat en tur till Nynäshamn och sedan en tur ifrån Uppsala till Stockholm. Och så firas förstås Blidösunds dag den 5 augusti.


Vacker färgvariation över Yxlan.


Enligt månkalendern så var det 96 % som syntes denna afton, så riktig fullmåne var det inte. 😉 Jag tog i alla fall på supertelezoomobjektivet (kortare ord har jag skrivit i denna blogg faktiskt…), höjde ISO-talet och siktade in mig på månen.


Inturen blev lugn och skön. Här på bilden har vi lämnat Trälhavet och ska in i Stegesund.


Efter Stegesund blev det en kortare passage på Norra Vaxholmsfjärden innan Vaxholm anlöptes vid ca 23:20. Blev några minuter sena, men Lidingöbanan från Gåshaga 23:51 hanns med.


Slutdestination för kvällen till sjöss blev alltså Gåshaga brygga ca 23:45. Efter färd med lite spårvagn och buss så var jag sedan hemma på Näset strax efter halv ett. En härlig kvällstur och härlig start på den längre semesterperioden (på tre veckor).

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.