Semesterresa till Frankrike – del 2 – Ett besök in i Italien

Måndagen den 19 juni så gjorde vi en utflykt till Italien. Peter var ledig denna måndag så han bjöd oss på en biltur in i regionen Ligurien, och provinsen Imperia. Vi kom att göra ett besök i den lilla orten/byn Dolceacqua – fritt översatt det ”Ljuva Vattnet”! Orten ligger i en vacker dal – Val Nervia, och genom staden går ån Nervia som mynnar ut i Medelhavet. Närmaste större ort till Dolceacqua är Ventimiglia, som vi passerade på vägen till den vackra orten som har ca 2000 invånare.


Efter att lämnat bilen i utkanten av byn så gick vi in och tog en kaffepaus först. Ja jag dricker ju inte kaffe så för mig blev det en juice istället. 😉 Passerade i alla fall denna lilla söta innergård längs vägen.


Ån Nervia med ganska så lite vatten vid fototillfället…


Denna bro – Ponte Vecchio, som leder öven ån Nervia, ska vara från 1400-talet. Och detta vackra motiv med bron och borgen har även den kända franska konstnären Claude Monet målat av.


Svart-vit fjäril som flög omkring intill Nervia.


En snygg väggmålning såg vi direkt efter att gått över Ponte Vecchio.


Efter att vi gått över denna gamla bro så kom vi in i någon slags mörk gränd, som visade sig vara en gata som ledde upp mot borgen – Castello di Doria/di Dolceacqua. Otroligt läcker gatumiljö, desutom utan direkt inblandning av diverse krimskramsbutiker som på Västerlånggatan i Stockholm…


Uppifrån Castello di Doria bjöds det på vidunderlig utsikt över Val Nervia och Dolceacqua by. För att komma in i borgen så fick man betala en entréavgift på 6 euro – vilket jag inte tyckte var speciellt farligt. Väl inne i borgen så var det ambitiöst utställt med digitala montrar om historik med mera.


Lite närbild på italiensk bebyggelse.


Borgen från insidan – fanns en hel del ställen att upptäcka i borgen, diverse platser med fin utsikt. Borgen ligger högt beläget i bydelen Il Borgo. Själva Castello di Doria började byggas i slutet av 1100-talet.


Borg, by och dal.


Vy mot Liguriska Alperna.


Någon biltrafik behövde man inte oroa sig för i dessa smala miljöer. 😉 Vi passerade några lokala butiker, restauranger och en och annan verkstad. På väg mot bilen senare mötte vi en turistgrupp, som var på väg mot borgen med all sannolikhet.

Efter några härliga timmar i Dolceacqua så åkte vi på eftermiddagen vidare mot San Remo, för ett lunchbesök.


I närheten av denna hamn i San Remo åt vi lunch på en av alla restauranger. Och eftersom man ändå var i Italien så åt jag därmed pasta! 😉 Det kändes att solen tog, och jag drack väl lite för lite vatten möjligtvis då jag kände mig lite avslagen under lunchen. Temperaturen under visiten i Italien låg på ca 30 grader – mer eller mindre!


Denna fantastiska villa från 1874 i San Remo har faktiskt kopplingar till en mycket berömd och historisk svensk – nämligen Alfred Nobel. Nobel gick bort 10 december 1896, och sista åren fram till bortgången bodde han i denna pampiga villa. Ifrån San Remo skickas varje år blommor upp till en viss fest i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Vi passerade bara villan med bil, men jag lyckades få en någorlunda okej bild på den i farten.

Vi stannade till vid en italiensk affär innan vi passerade gränsen igen. En mycket lyckad och trevlig utfärd blev det.

Nu ska jag snart ta tag i bilder ifrån Monaco. Men det kan slinka in något skärgårdsaktigt emellan. 😉

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.