Semesterresa till Frankrike – del 1

Hej på er bloggläsare! Lite segt har det varit på sistone, men här kommer nu ett inlägg med bilder, och med någon form av text, från en resa till Frankrike innan midsommar. Det blir flera inlägg från denna resa, och jag börjar med resan ner plus de första dagarna i Frankrikes pärla.

Första semesterdagen år 2017 för min del blev den 16 juni. Då passade jag på att lämna landet för en vecka, tillsammans med Li (mor) och Magnus (bror). Resan gick till franska medelhavskusten och till staden Menton i regionen Provence-Alpes-Côte-d’Azur. Menton ligger precis intill gränsen till Italien och strax öster om furstendömet Monaco.

På morgonen den 16 juni drog vi alltså iväg till Arlanda flygplats. Brorsan åkte via Oslo vid sjutiden, medan jag och Li åkte direkt till Nice ifrån Stockholm kl. 09:45. Allt gick smidigt med besöket på flygplatsen, och flygningen gick även den suveränt. För en gångs skull hade jag benutrymme på planet – vilket inte har varit något frekvent förekommande när jag flugit tidigare. Nu ska dock sägas att jag flyger ganska så sällan.


Här kommer planet in mot gaten på Arlanda terminal 5. Vi åkte alltså med Norwegian.

Flygningen gick som sagt bekvämt, och det var ingen turbulens alls. Vi landade på Nice flygplats ca 12:25, vilket innebar en ankomst en kvart tidigare än tidtabell. Bagaget tog dock lite tid att hämta ut, men det gjorde inget, då vi samtidigt kunde vänta in Magnus som kom med planet från Oslo. Kusin Peter, och hans äldste son, hämtade oss tre vid flygplatsen i Nice och sedan bar det av mot ”hakan” – jo ordet haka på franska är just ”menton”. Varmt var det redan första dagen och jackan som man hade på sig från Stockholm, den användes först igen i Stockholm på natten mot midsommar. 😉


Hotellets namn var Le Moderne, och var väl inte så modernt egentligen men väldigt trivsamt. Här har jag och Li bott tidigare när vi varit nere, och vi har känt oss hemma där helt enkelt. Hotellets läge är utsökt då det ligger nära stranden och ganska så centralt. Brorsan bodde hemma hos kusinen, i ett bostadsområde en bra bit från stranden – och med tyvärr dålig promenadväg ner till centrala Menton. Men med bil eller buss gick det fort att ta sig dit/från.
På Le Moderne fick vi ett rum på femte våningen med utsikt åt flera håll då det låg i hörnet så att säga. Kyrkan på bilden, La basilique Saint-Michel-Archange – från 1619, är belägen i Mentons gamla stadskvarter.


Från ett håll till ett annat på samma balkong. Mot norr låg de höga bergen – vackert belägna nära Menton. Dagen som vi kom ner var lite disig. Disig men varm, så vi tog ju oss ett dopp genast på eftermiddagen. Playan lockade direkt. 😉 Och lämpligt nog kom vi att bada i Baie du Soleil – alltså Solbukten. 😉


Semester var ordet, och under en semester nere i värmen så är det ju skönt att äta ute. Längs gatan vid stranden hittade man flertalet restauranger, där servitörer och servitriser sprang frekvent över den väl trafikerade gatan – något som troligtvis inte hade setts med blida ögon i Sverige med tanke på arbetsmiljöregler etc. Det läckra med Mentons läge är just kontrasten mellan hav och berg – från strandkant till bergstoppar via stadsmiljö. Första kvällen blev det en fin skymning på det hela dessutom.


Min nya kamera har gjort möjligheterna att fotografera i mörker betydligt roligare. I och med att det var så varmt länge på kvällarna – vissa av dem säkert 25 grader vid tiotiden, så blev det några promenader kvällstid genom Menton, och då gick vi ofta förbi hamnen. I bakgrunden syns Italien,


Om denna trut höll någon bön vet jag inte. 😉 Vi hade kyrkan Sacré Cœur som nära granne, alltså en namne till den mäktiga kyrkan i Montmartre i Paris.

Dag 2 i Menton blev en varm historia och då tillbringades en stor del av dagen på stranden helt enkelt, tillsammans med Peters familj.


Bland palmerna i mörkret efter ännu en middag längs strandgatan. Då det ju är närmare ekvatorn så stannar inte solen lika länge som här uppe i norr, så vid tiotiden var det kolsvart himmel som gällde. Men till skillnad från de nordiska breddgraderna så finns i alla fall lite värme i Medelhavsområdet vid mörker…Vi har inte många tropiska nätter i Stockholm per år.

Varje dag på hotellet inleddes med en frukost i en sal längre ner i hotellbyggnaden. En frukost som bestod av thé, apelsinjuice, croissanter, småbaguetter och pain au chocholat. Ingen direkt hälsofrukost kanske, men tillräcklig för mig som inte är någon frukostmänniska annars.


Söndagen den 18 juni började jag med att gå en promenad i Menton. Jag tog en paus från stranden under förmiddagen – det blev ändå bad varje dag under vistelsen i Menton. Istället gick jag en runda i denna vackra stad där närmare 30 000 invånare bor. Många hus bär fasader med framför allt någon form av beige, rosa eller gul färg – vilket ger en fin helhet.


Av blommor och växter så var ju trillingblomssläktet (Bougainvillea) ganska så dominerande. I full blom väldigt njutbart att skåda. Det enda som inte riktigt var njutbart var trottoarerna på sina håll, ganska så smala milt uttryckt.


Vy uppifrån Gamla stan. Sandstranden i nederkant heter Plage des Sablettes och är en badstrand som genom vågbrytare ligger relativt skyddad från det stora havet. För när det blåser friska eller hårda vindar så blir det stora vågor som slår mot strand. Liguriska havet, som är en del av Medelhavet, kan visa sin kraft…Plage des Sablettes har också en ganska fin sandstrand.


Genom Mentons gamla stadskvarter gick sedan ner mot havet igen.


Till vänster i bild ligger udden Cap Martin, i orten Roquebrune-Cap-Martin. Finns en trevlig promenadväg därifrån längs havet bort mot Monaco som ligger synligt efter att man passerat udden. Monaco besökte jag och Magnus under tisdagen 21 juni, så bilder därifrån kommer.

Men innan Monaco så hanns det med en utflykt till Italien.
/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.