Skärgårdsbåtens dag 2017

Första onsdagen i juni varje år brukar ett trevligt evenemang gå av stapeln – Skärgårdsbåtens dag. Evenemanget sker förvisso kvällstid, och som sagt på en onsdag mitt i en arbetsvecka. Men det är ju dock inte skäl för mig att missa detta. 😉 Det är Skärgårdens Trafikantförening som arrangerat Skärgårdsbåtens dag sedan 1964.


Biljetter till Skärgårdsbåtens dag kan man förbeställa innan, eller i mån av plats köpa på kajen direkt innan avfärd. Brukar som oftast inte problem alls att köpa innan avgång, åtminstone inte till deltagande motorfartyg som har ett billigare biljettpris. Avgångstid är 18:15 och då börjar spektaklet med att alla deltagande ångfartyg visslar med sina ångvisslor – först en gång var för sig med tre långa signaler, sedan en gemensam lång signal som jag lovar hörs ganska bra. 😉


En detaljbild från ångfartyget Blidösunds försalong. Blidösund kom jag att åka med till Vaxholm, då jag genom jobbet fått biljetter faktiskt. Jag bjöd även med min kompis från Uppsala, så vi träffades på Strömkajen en halvtimme innan visslorna började ljuda.


Årets deltagande motorfartyg var Västan från Waxholmsbolaget samt Angantyr tillhörande Strömma Kanalbolaget. Västan brukar vara med varje år, Strömma brukar dock variera fartyg. Västan är byggd 1900 och är mitt favoritfartyg av alla skärgårdsbåtar, en mycket charmig båt.


Stackars Mariefred som fått problem med ångpannan och därmed får vänta på säsongspremiär. Snygg gest av skepparna att skicka en hälsning med ångvisslorna vid passage av Beckholmen. Mariefred brukar normalt delta i Skärgårdsbåtens dag. Och som namnet skvallrar om så går hennes ordinarie trafik mellan Stockholm och Mariefred, en linje hon har gått ända sedan hon byggdes år 1903 – det är imponerande!


Ångfartyget Blidösund är ju verkligen en kulturinstitution på flera sätt. Dels den museala och trafikhistoriska biten, men också i form av att hon är en flytande musikscen. Från maj till oktober kör hon musikturer, med utgång från Skeppsbron, med ett rikt utbud av artister – bland namnen kan sägas att Marit Bergman sjunger ombord i sommar.
Bandet på bilden brukar vara med på Skärgårdsbåtens dag, vad de kallar sig vet jag dock inte.


Kortegen ut till Vaxholm brukar vara en rätt långdragen historia med rätt stora avstånd mellan båtarna. I år gick det dock annorlunda till, då båtarna under utresan växlade plats med varandra ända fram till bortåt Vaxholm. Alla fem båtar fick ha ledarrollen och det kom att utväxlas en hel del hälsningar mellan fartygen. På bilden leder Västan kortegen, och det är ju klart att den båten är nummer ett. 😉 Följs av Angantyr, Storskär och Norrskär.


Ombord Blidösund gick man runt och delade ut handdukar, så vi kunde ge de andra en ordentlig hälsning. 😉


Två följefartyg kom att vara med – Ejdern och Örnen, vilka bägge två är ångbåtar. Örnen är byggd 1903 och är en gammal bogserare.


På Blidösund finns möjligheten att stå ute och manövra fartyget, vilket skepparen denna kväll gjorde till stor del på utresan. Vädret blev ju faktiskt riktigt trevligt till slut efter en eftermiddag som var av det bedrövligaste slaget.


Storskär låg inte först under hela resan ut, men i Tenösundet när Vaxholm närmade sig så var skönheten byggd 1908 i täten igen. Ja denna kväll deltog ju bara skönheter förresten. 😉 En fascinerande syn är folkmängden på kajen i Vaxholm.


Som sagt, en folkfest är detta! På kajen spelas musik, det finns en massa marknadstånd uppställda och lite annat smått och gott. En del affärer har extra öppet under kvällen.


Från Södertälje kommer S/S Ejdern, byggd 1880. Drivs ideellt av en förening och kör turer sommartid till bland annat Birka, med utgång från centrala Södertälje.


I Vaxholm kan man gå ombord på fartygen då de ligger stilla under ca 1,5 timme. Angantyr, som Strömma Kanalbolaget äger, är en trevlig bekantskap. Går oftast i trafik mellan Klara Mälarstrand och Drottningholm sommartid, men vintertid kör hon sightseeingturer i Saltsjön.


Tids nog så är det avgångstid igen, när solen börjar gå ner. Gäller att gå ombord lite tidigare om man vill få plats då man på hemresan får välja fartyg fritt. Jag valde då snabbångaren Storskär, som har fartresurser upp till 13 knop. På hemvägen gick ångfartygen lite för sig själva, medan motorfartygen låg en bit efter. Västan avgick som sista fartyg 21:45 från Vaxholm, övriga lämnade 21:30. Ejdern och Örnen började hemfärden ännu tidigare – 21:00.


Vackra systrar byggda i Göteborg åren 1910 (Norrskär) och 1911 (Blidösund). Från Storskär fick jag trevliga vyer på dessa två skönheter. Till och från låg alla tre fartyg väldigt nära varandra, det blev alltså en trevlig intur också. 🙂


Blidösund går första turen till Norrtälje nu på fredag. En lång, lång ångbåtstur som dock är väldigt trevlig att göra. Vill man inte åka ända till Norrtälje så kan man byta till snabbåten Sjögull vid Norrsund eller någon annan brygga på Yxlan eller Blidö. Jag brukar göra en sådan resa minst en gång per sommar.


Och Storskär och Norrskär går ju som vanligt i tät reguljär trafik för Waxholmsbolaget under sommaren. Storskär går turer till bland annat Ramsö, Ljusterö och Husarö under sommaren – medan Norrskär kör till Gällnö, Ramsö och Sandhamn. Norrskär byggdes som Sandhamns Express så det resmålet är hon väl bekant med. 😉 På bilden har man gått av vid Strömkajen med en mycket positiv känsla då det här var en mycket trevlig Skärgårdsbåtens dag trots lite färre fartyg.

Imorgon fredag lämnar jag skärgården för ett tag, ja jag lämnar landet till och med. En vecka nere i södra Frankrike väntar. 🙂

Ha det gott, och Trevlig Midsommar när den kommer om en vecka!
/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.