Till Uppsala den 27 maj

Lördagen den 27 maj så var jag inbjuden till ett grillparty i Uppsala, anordnat för min gode vän Niclas som nyligen fyllt 30 år. Innan grillningen så träffades vi för en längre promenad – lite ute i naturmiljö och lite i centrala Uppsalas stadsmiljö.


Tågresan ut till Uppsala gick med ett loktåg. Avgångstiden från Stockholm var 12:11, och med ankomst Uppsala 12:49. Nu blev det emellertid ett större signalfel – vilket inte är helt otypiskt på järnvägen – så tåget blev alltså stående en bra stund söder om Knivsta, och med följden av det skapades en dryg halvtimmes försening till Uppsala.

Min kompis mötte upp mig vid station och vi begav oss sedan med busslinje 5 söderut för att gå längs en av de så kallade Linnéstigarna. Naturligtvis stigar som kopplas till vetenskapsmannen Carl von Linné som under ett antal år professerade på Uppsala universitet, var även rektor där viss tid. Han är ju framför allt en grundläggare av systematiken i biologin. I hans spår finns en del vandringar kring Uppsala att göra, kring där han gjorde sina exkursioner.


Den idylliska miljön på bilden visar en gård med det vackra namnet Lilla Djurgården. Åns namn är Sävjaån, mynnar ut i Fyrisån som ju leder genom centrala Uppsala.


Ett litet fågeltorn hittade vi inne i lummigheten, med vy mot Övre Föret.


Fortsatt landsbygd, fast ändå nära stadslivet. Vi passerade längs vägen en äng med namn Kungsängen, och på denna äng i senare delen av maj brukar kungsängsliljorna blomma. Tyvärr var det inte mycket till blomning när vi passerade. Det var bättre med det ute på Ängsö nationalpark den 25 maj.


Tärnan hade koll på läget. 😉 Vi närmade oss staden och gick längs Fyrisån bort mot Stadsträdgården.


Stadsträdgården bjöd på prunkande grönska och fantastiskt fina blomsteranordningar av tulpaner bland annat. Vi intog en glass vid Nybrogrillen(!) då vi hade gott om tid på oss. Grillpartyt skulle börja klockan fem hos Niclas kompis.


Låt oss be…Eller inte alls. 😉 Vi gick i alla fall in i den storslagna domkyrkan, som började byggas redan på 1270-talet men som först 1435 invigdes. I kyrkan ligger bland annat Gustav Vasa och Carl von Linné begravda.


Vissa sorters körsbärsträd blommar senare än andra.


Längs ån i hettan fortsatte vi upp mot stadsdelen Luthagen. Niclas visade mig huset där han bodde, sedan gick vi vidare mot en gård i ett bostadsområde ganska så nära, där kompisen till Niclas skulle bjuda på grillat.


Blomning på fruktträd – ja en sådan bild får tala för sig själv. 😉


Jag tror på sommaren – ja det kunde göras lätt denna lördag. Och tro kan man ju även göra inne i kyrkan. Uppsala domkyrka kan en ju se ifrån in princip hela staden då den ligger högt beläget, och kyrkan i sig är ju också väldigt hög med 118,7 meter upp till tornens toppar.

Det blev en mycket angenäm tillställning hos Niclas kompis/kontaktperson, där vi var några stycken som satt och njöt av gott grillat kött vid ett bord ute i en lummig innegårdsmiljö.


Ungefär vid halv åtta så var det dags att bege sig mot Uppsala station. Jag ville se lite mer av Uppsala till fots och promenerade därför ner till stationen. Tog väl en halvtimme, med några korta fotostopp längs gatorna. 😉 Fina områden tyckte jag det var in princip hela vägen ner till stationen.


Så kommer fruktträdsbild nr 3.


En av min Uppsalaväns favoritbåtar är Kung Carl Gustaf, på bilden inneliggande vid Hamnplan kajplats 1. Kung Carl Gustaf brukar lämna centrala Uppsala för turer till bland annat Skokloster slott.


Hemresan från Uppsala gick bättre än utresan. Dubbeldäckarna är ju bekväma, särskilt kul att sitta på övre våningen. Åtminstone fem rådjur fick jag se längs de öppna landskapen kring järnvägen in till Stockholm.

Intensiv fotoperiod nu i maj-juni. Har bloggat betydligt mindre än vad jag borde. Nåja, på fredag den 16 juni åker jag i alla fall ner till Frankrike för en vecka – då blir det ännu fler bilder. 😉

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.