Nationalparkstur den 25 maj – det perfekta firandet!

Varje vår/försommar så måste Ängsö nationalpark besökas. Tvunget är väl i och för sig att ta i, men det vore ju synd att missa den vackra härligheten som ön verkligen bjuder på i den senare delen av maj då inte minst orkidéerna blommar. Jag och mina trogna följeslagare när det gäller resor ut i skärgården, Kim och Niclas, åkte alltså iväg på min födelsedag den 25 maj till denna ö som varit nationalpark sedan 1909. Vad passade bättre än att fira sin födelsedag ute i det rena paradiset. 😉


Sjögull embarkerade vi vid Strömkajen strax efter halv elva. Avgång mot Ängsö kl. 10:45. På Strömmen låg denna torsdag kryssningsfartyget Mein Schiff 3.


Turen ut till Ängsö gick under blå himmel stora stunder. Molnen kom fram allt mer under eftermiddagen.


Gillingsör fyr i Furusundsleden.


Sjögull fortsatte, bakom vassen, vidare ut mot Arholma – via bland annat Furusund, Kapellskär och Lidö. Mycket folk gick av vid just nationalparken, bland dessa ett gäng utländska turister som tagit med cyklar som de då tänkte sig att nyttja på Ängsö. Känslan jag hade var att de kanske hade förväntat sig en lite större ö. 😉 Cykelvägarna på Ängsö är rent ut sagt begränsade.


Nu till blom och växtbilderna! Börjar med vårärt.


Ett av skälen till att åka till Ängsö nationalpark den senare delen av maj är att då blommar vanligtvis orkidéerna Adam och Eva.


Vitsippan i fokus, men inga dåliga grannar i oskärpa som gullvivan samt Adam och Eva.


En orkidébild till klarar ni väl. 😉


Efter att vi tagit in synintrycket av de vackra blommorna så gick vi in en stig för att komma till strandkanten på öns norra del. Vi tog en paus och fick se bland annat familjen Svan ute.


Vidvinkelbild från strandkanten mot nordväst. En ö i den nära omgivningen bär det festliga namnet Pannkakan, och ligger närmare Gärdsnäs på fastlandet.


Så kändes det plötsligt som att man stod i ett kök, då det började lukta lök. 😉 Ramslöken växer i mängder på en del av Ängsö.


”Jag lät alla mina maskrosor finnas” sjöng en viss trubadur från Vindö. Och jag förstår den versraden, för maskrosor ute på ängar är en väldigt vacker syn – så kallade ängsmaskrosor.


Gullvivans blommor.


Kungsängsliljor växer också i nationalparken. Denna kungsängslilja är från början inplanterad ifrån Asien, men detta för flera hundra år sedan så numera är ju den Upplands landskapsblomma. Vacker är den i både vit och lila färg.


Tids nog så var besöket på Ängsö slut, och vi kom att gå ombord på m/s Sjöbris för hemfärd runt klockan 16:40. Väl ombord gick vi direkt mot cafeterian då vi var rätt hungriga. Jag åt en jättegod fiskgryta som var en alldeles utmärkt födelsedagsmiddag. 🙂


Innan vi nådde stan vid sjutiden så kunde jag och min sjöfartsintresserade vän Kim fotografera lite kryssningsfartyg på utgående, när vi på Sjöbris var i höjd med Ormingelandet och Lidingö. Här på bilden kommer den stora Celebrity Eclipse, som mäter hela 317 meter på längden.

Kvart över sju var vi iland vid Grand Hotell. Mycket nöjda med den dagens tur till paradiset.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.