Med örn och moln i sikte i Stockholms södra skärgård

Söndagen den 23 april åkte jag ut till Fjärdlång i Stockholms södra skärgård. Med Blidösundsbolagets Sjöbris, som normalt går i Roslagen och inte i Södertörn, åkte jag ut till skärgården öster om Ornö ifrån Dalarö. Kameran kom att gå varm under dagen, dryga 400 bilder blev tagna och här nedan kommer då allihop i ett sammandrag! Nej då, det räcker gott och väl med 24.


Som vanligt när jag åker till Dalarö så är det med buss 839 från Haninge centrum. Och till Haninge centrum från Stockholm tar man pendeltåget mot Västerhaninge/Nynäshamn – en resa som jag har gjort några gånger. 😉 Ombord Sjöbris var jag till klockan 10:20 och då avgick hon också mot Fjärdlång.


Första biten gick dock ner mot Fåglarö, och apropå fågel – ejdrar syntes på många håll under dagen. På bilden syns både en guding och en åda.


Jungfrufjärden.


Under färden ut till Fjärdlång så visade sig hela fyra havsörnar! De var verkligen på hugget denna söndag. Öster om Ornö, i den vackra arkipelagen, så kom denna flygande som från ingenstans.


Den övre salongen ombord Sjöbris. Normalt går hon i trafik i den norra delen av Stockholms underbara skärgård. Men då den ordinarie båten Skärgården av okänd anledning inte kunde bege sig ut i skärgården denna helg, så fick Sjöbris rycka in. Och som den ”skärgårdsbåtdiggare” jag är så var jag ju tvungen att åka med denna söndag. 😉


Ungefär 11:40 så var jag iland på Fjärdlång. Som synes var det blå himmel vid ilandstigning och det tackade jag ju väderguden för. Om det nu skulle ha funnits någon vädergud så har hen misslyckats under april tycker jag själv…


Vore det inte för den fagra sorgmanteln så hade detta varit en riktig skitbild. 😉 I hagarna så gäller det att se sig för var man går. Inga betande djur denna dag men väl ett rådjur som inte uppskattade min närvaro, vilket jag tycker var besynnerligt…;)


Norrut strövade jag genom skog och mark mot Norrön, en halvö på nordvästra delen av Fjärdlång. Där finns ett gammalt torp som man kan hyra sommartid, och det vore kanske inte så fel att göra någongång då det var en oerhört fin miljö kring detta. Mycket påskliljor gjorde inte saken sämre.


Efter lite kort traskande i skogsmark så nådde jag fram till strandkanten. Visst ser detta inbjudande ut?


Satt på en klippa och intog min pastasallad och kunde samtidigt se Sjöbris passera på håll på en tomtur ut till Fjärdlång, för att sedan gå in till Dalarö igen.


Jag hade lite örnkoll den här söndagen då jag fick se hela sex havsörnar! Och jag hade mitt superteleobjektiv med mig så jag kom ett par av dessa hyfsat nära på bild.


Sommaraktig vy över Mörkviken som dock visade upp sig från sin ljusa sida denna söndag. 😉


Thielska villan på Fjärdlång ritades av Ernst Stenhammar och beställdes av Ernest Thiel – finansmannen vars konstsamling sedermera blev innehåll i dagens Thielska galleri på Djurgården. Denna villa på Fjärdlång är vandrarhem idag.


Påskliljor framför Norrötorpet. Förutom vid denna underbara plats så syntes inte så mycket blommor i övrigt, men Fjärdlång är å andra sidan en ö som till stor del består av hällmark med barrskog. Men inte mindre vackrare för det.


En runda på södra delen av ön hanns med innan det var dags att börja bege sig mot bryggan. 16:20 skulle båten gå mot Stockholm. En vassbild här med ett båthus och så lite mer dysterhet med molnen. Även i yttre delen av skärgården så började det dra ihop sig till något annat än solsken…


Som sagt, lite mer dramatiskt vädermässigt mot slutet av min stund på Fjärdlång. Jag väntade bara på att nederbörden skulle falla ner på mig, då det i hela omgivningen låg packat med tunga moln som definitivt skvallrade om regn…Å ena sidan oro för nederbörd, å andra sidan fantastiskt vackert!


Sjöbris var i alla fall efterlängtad när hon till slut dök upp på andra sidan Fjärdlångfjärden, och hagel började falla precis när jag gick ombord. 😉 Nu började en skön hemresa på ca tre och en halv timme.


Tät men trivsam bebyggelse på Dalarö. Tät men otrivsam bebyggelse kan ni däremot hitta vid Hornsberg på västra Kungsholmen – en personlig åsikt dock. 😉


Efter att ha lämnat Dalarö så gick färden norrut. På bilden här syns Hummelkläpps fyr med den vida Jungfrufjärden i bakgrunden.


Den trånga passagen Baggenstäket måste passeras på vägen mot Stockholm, något som tillför en extra dimension på en resa till och från södra skärgården.


I Skurusundet med läckra molnformationer ovan. Skurubron syns längre bort i bilden. Bebyggelsen i solljuset är Björknäs, medan på andra sidan sundet heter samhället Skuru – inte helt ologiskt med tanke på sundet och brons namn.


Resan med Sjöbris avrundades vid Strömkajen vid åttatiden. 20 minuter senare var jag ute vid Ropsten där kvällsljuset visade sitt bästa jag.


Väntan i Ropsten är sällan roliga stunder, men denna afton hann jag ut till bron för att njuta av den vackra solnedgången. Dagen gick verkligen i tema moln, plus några örnar också. 😉

Att resa ut i skärgården under våren är härligt. Inte många fritidsbåtar och inte många besökare på öarna. Det ger ett extra lugn.

Ha en riktigt Trevlig Valborg!
/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.